2024. április 19. 09:20
KezdőlapWheelieForma-1-es teszt Fabio Quartararo álma

Forma-1-es teszt Fabio Quartararo álma

Valentino Rossi nyomdokaiba szeretne lépni egy Forma-1-es teszttel a vb-címvédő, most is éllovas Fabio Quartararo. Szerinte úgysincs olyan nagy különbség két és négy kerék között.

Bő tíz évvel ezelőtt azzal volt tele a nemzetközi (és nyilván a magyar) sportsajtó, hogy Valentino Rossi a Forma-1-be vágyik. Ennek érdekében, ha már olasz, lehetőséget kapott a Ferrari tesztelésére is. Ki tudja, talán az újságírók is ráerősítettek akkor erre, mindenesetre komolyan felmerült, hogy Rossi nagy elődöket megidézve két kerékről négyre váltson. Végül nem lett belőle (sem) a következő John Surtees, mindenesetre sokan játszottak el akkor a gondolattal, mi lenne, ha… Később a Doktor aztán még egyszer járművet cserélt Lewis Hamiltonnal, végül aztán, bár az autóversenyzésben, de nem a Forma-1-ben találta meg a számításait.

A jelenlegi MotoGP-mezőny egyik legnagyobb sztárja Fabio Quartararo. A francia tavaly világbajnoki címet szerzett, és idén is vezeti a tabellát – igaz, Aleix Espargaró komolyan meghajtja őt a pénzéért. És Rossihoz hasonlóan most Quartararo is ugyanazt a vasat üti: a Forma-1-es teszt lehetőségét.

Álmom beszállni egy Forma-1-es gépbe és tesztelni azt” – vall legmélyebb vágyairól Quartararo. „Ráadásul több bennünk, versenyzőkben a közös, mint azt az ember elsőre gondolná. Most igyekszem a megfelelő emberekre nyomást gyakorolni, hogy ez a teszt létrejöhessen.

Laikus szemmel nézve a MotoGP és a Forma-1 két, nagyon távoli világnak tűnik. Quartararo viszont nem ért egyet ezzel. „Nyilván mindkettőhöz nagyon jó fizikum kell. Egy Forma-1-es verseny hosszabb, mi viszont sokkal többet mozgunk a motoron. Mindkét helyen kiváló koncentrációra van szükség, és a Forma-1-ben, valamint a MotoGP-ben is borzasztó precíznek kell lenni. A két sport egyre inkább közeledik egymáshoz. Mindkét esetben lenyűgöző az egyenesekben, de még a kanyarokban is a sebesség. És többen voltak már a történelemben, akik valamikor F1-es autót is kipróbálhattak.