2024. március 28. 18:57
KezdőlapWheelieMég a királyt is „megmentette” Rossi barátja, aki nem akarta emlegetni legendás...

Még a királyt is „megmentette” Rossi barátja, aki nem akarta emlegetni legendás teljesítményét

Ángel Nieto egy ikonná vált a motorversenyzés világában. A kezdetek nem voltak könnyűek számára, sok akadályt kellett leküzdenie a sikerhez. Végül az egyik legsikeresebb versenyzővé vált, és a motorozásnak szentelte az életét. Nieto ma ünnepelné 76. születésnapját.

Ángel Nieto a motorversenyzés legendái közé tartozik. Szenvedélye a sebesség volt, életének egy szerencsétlen baleset vetett véget 2017-ben. Kevés pilóta ért el annyi sikert a gyorsaságimotoros-világbajnokságban, mint ő. Cikkünkben a legenda emléke előtt adózunk.

Nehéz kezdetek

Ángel Nieto élete a küzdelem és a fejlődés példája. A zamoranói pilóta, aki nagyon szerény családba született, már fiatalkorában egyértelműen tudta, hogy szenvedélye a kétkerekűek világa lesz. Annak érdekében, hogy közelebb kerüljön a motorkerékpárok világához, 14 évesen Barcelonába költözött. A Paco Bultóval való találkozás meghatározó volt karrierje szempontjából, bár pályafutását az alapoktól kellett kezdenie. A motorok takarításától kezdve az ágyért és ételért cserébe, hogy végül szerelővé váljon.

Tizenkét éves korára otthagyta az iskolát, és szerelőtanonc lett egy kerékpárboltban. Nieto bevallotta, hogy nem értett a csavarkulcsokhoz, de ez volt az egyetlen módja annak, hogy közel kerüljön a motorkerékpárokhoz. Amikor a főnöke nem volt otthon, felült az egyik Triumph- vagy BSA-motorra, amelyet javítania kellett volna.

15 évesen meghamisította a személyi igazolványát, hogy megszerezze első jogosítványát, és részt vehessen első versenyén, egy gymkhana futamon. Ezután a madridi viadalon vett részt, majd egy utcai verseny Granadában, egy Derbi országúti motorral. A „El Nino de Vallecas” (a vallecasi kölyök) becenevet kapta.

A bajnok

Nieto nagydíjsikerei három évtizedet öleltek fel, ezalatt 13 alkalommal koronázták bajnokká az 50 és a 125 köbcentiméteres géposztályban. Versenyzői lehetősége 1964-ben érkezett a Derbi színeiben. Első szezonja nagyon nehéz volt a hosszú versenyek és egy súlyos baleset következtében. 1969-ben vett részt először egy teljes szezonban, és világbajnokká vált az 50 köbcentis kategóriában. Ebben az időben Spanyolországban alig ismerték a motoros világot, így gyakorlatilag senki sem tudta, hogy egy spanyolt avattak bajnokká.

Ettől kezdve a Nieto-jelenség nagy dolgokra volt hivatott. Hat világbajnoki címet szerzett az 50 köbcentis kategóriában, és hét alkalommal végzett a tabella első helyén a 125 köbcentis mezőnyben. Ezek olyan eredmények, amelyeket egyetlen más spanyol versenyző sem tudott elérni. Ezzel egy időben a motorozás kezdett egyre népszerűbbé válni Spanyolországban, és más pilóták is elkezdtek rajthoz állni. Nieto sikereinek köszönhetően a motorozás Spanyolországban az egyik leginkább követett sportággá vált.

Nieto a kis kategóriákban futott be karriert, mert a spanyol motorgyárak többnyire kis teljesítményű gépeket gyártottak, és mert ő maga is elég kicsi volt.

Bár Ángel Nieto az 1986-os szezon végén visszavonult, élete mindig is a motorozáshoz kötődött. A következő évben saját versenycsapatot alapított, bár csak két szezonon keresztül álltak rajthoz. A 90-es években különböző kategóriákban töltötte be a sportigazgatói pozíciót, és segítette a fiatal, ígéretes versenyzőket, különösen a spanyolokat.

Nieto és a babona, avagy 12+1 bajnoki cím

Ángel Nietónak volt egy nagy babonája a 13-as számmal kapcsolatban, mégpedig az, hogy soha nem említette, mindig 12+1-ről beszélt. Ez élete egy tragikus pillanatának volt köszönhető. 1977. november 13-án szenvedte el motorosként a legnagyobb balesetét, mégpedig a benidormi pályán, ahol az egyik nem biztonságos szakaszon elvesztette uralmát a motorja felett, és elgázolt öt embert, akik közül az egyik elvesztette a lábát. Nieto emellett nagyon nehéz helyzetbe került, miután leugrott a motorról, mert nem tudta irányítani azt. A pilóta soha többé nem említette ezt a számot, olyannyira, hogy amikor 1984-ben elnyerte a tizenharmadik címét, azt mondta, hogy 12+1-et nyert.

Ángel Nieto élete szerencsétlenül ért véget

Ángel Nieto halála mindenkit váratlanul ért. Egy quadot vezetett a spanyolországi Ibiza szigetén, amikor balesetet szenvedett. Ángel Nieto, aki nem volt bekötve, katapultált, és súlyos fejsérülést szenvedett. Egy helyi kórházba szállították, ahol azonnal megműtötték. Egy héttel később, 2017. augusztus 3-án Ángel Nieto belehalt sérüléseibe.

A kapcsolat János Károly királlyal

Pablo Gimeno Valledor ‘El Circuito del Jarama’ című könyve tartalmaz egy anekdótát kapcsolatuk kezdetéről. A 70-es évek elején János Károly herceg vásárolt egy autót, mégpedig egy Formula 1430-ast. Nieto kipróbálta a járművet mielőtt a herceg először ült volna a volánjához. Amikor bevett egy kanyart, Nieto balesetet szenvedett. A balesettel szembesülve Ángel Nieto bocsánatot kért azért, hogy milyen állapotban hagyta az újonnan vásárolt autót, amire János Károly csak megköszönte, hogy „megmentette az életét”. Ettől kezdve, bár nem voltak barátok, mégis nagyon szoros és szívélyes kapcsolatot ápoltak.

A király orvosi segítséget is küldött a motoros legendához balesete után. A lecturas.com idézte fel az eseményeket: „Tegyél meg nekem egy szívességet, szeretném, ha elutaznál Ibizára egy barátomhoz! – mondta a király a tekintélyes doktornak, aki Barcelonában kezelte őt. – Ángel Nieto, nagyon rossz állapotban van… Nézzük meg, tudsz-e tenni érte valamit!”  Az orvos természetesen azonnal a spanyol bajnok segítségére sietett. Elment Ángel Nietóhoz, és megállapította, hogy a prognózis kedvező, és egyetértett az alkalmazott kezeléssel. Megnyugtatta János Károly királyt, nyitva hagyva a komplikációk jelentette kockázatot. Sajnos alig néhány órával később ezek a komplikációk bekövetkeztek, és Ángel Nieto elhunyt. János Károly a hír hallatára sírni kezdett, mint egy gyerek. Aztán kihajózott, és az egész út alatt nagyon hallgatott. Ahogy apja mondta egy közeli barátjának, tudván, hogy már halálosan megsebesült: „Alfonso, a tenger mindig a miénk lesz.”

Ángel Nieto és a tábornok kapcsolata

A Francóval való alkalmi találkozásai nem voltak kizárólag társasági jellegűek. A tábornok Nieto sikereiben akart sütkérezni, hírnevét arra is fel akarta használni, hogy reklámozza Spanyolországot és annak motorkerékpár-iparát. Franco úgy vélte, hogy a motorversenyzés sokat segíthet Spanyolországnak, hiszen népszerűsíti az országot.

 „Mindig nagyon féltem, Francónál úgy kellett viselkedni, mint egy katonának – mondta Nieto. – Amikor 1969-ben megnyertem az első világbajnoki címemet, katonai szolgálatot teljesítettem, és azt mondták, hogy találkoznom kell Francóval. Nagyon megijedtem, mert még soha életemben nem láttam tábornokot! Amikor másodszor találkoztunk, megkérdezte tőlem, hogy nehéz volt-e a harc [a versenyeken]. Most már jobb a királlyal…”

Ángel Nieto és Barry Sheene

Ángel Nieto és a brit Barry Sheene nagy riválisok voltak a versenyeken. Ángel Nieto számára Sheene egy hihetetlen ember volt, akit csodált. Miután számos versenyen találkoztak, végül barátságot kötöttek. Kapcsolatuk azon alapult, hogy sok mindenben hasonlítottak egymásra, és azon, ahogyan az életet látták. Ahogy maga Nieto elmesélte, amikor egy holland pályán rendezett versenyen az első és a második helyen haladtak, egyikük sem akarta megelőzni a másikat, egy alkalommal le is álltak, de látva, hogy a harmadik közelített feléjük, újra gyorsítottak.

Barry Sheene és Ángel Nieto
Fotó: MotoGP Media

Ángel Nieto és Valentino Rossi

A spanyol legenda jó barátságot ápolt Valentino Rossival. Az olasz MotoGP-legenda fájó szívvel búcsúzott barátjától 2017-ben.

„Nagyon szomorú, ami Ángellel történt. Egyrészt egy intenzív életet élt, a maximális fordulatszámon, szinte minden szempontból. Emlékszem, nemrég ünnepelte édesanyja századik születésnapját. Anyukája kiváló formában van még mindig, és Ángel is élhetett volna még legalább harminc évet. Nemrég beszéltem Pablóval, és azt mondta, jól alakulnak a dolgok, de ma sajnos minden rosszra fordult. Természetesen Pablo most vigasztalhatatlan, ugyanis nagyon közeli viszonyban volt apjával. Nemcsak a motoros világ, hanem általánosságban a sport lett szegényebb Ángel halálával – nyilatkozta Rossi Nieto halála után. – Azt hiszem, egyike volt az első modern motorversenyzőknek, ő volt az, aki azokba a magasságokba emelte a motorversenyzést Spanyolországban, ahol most is van, világbajnoki címeivel és rengeteg győzelmével. Versenyezni ugyan nem láttam, de csodáltam őt személyiségéért és zsenialitásáért, sokat adott nekem. Nem is tudom megmondani, hogy versenyzőként vagy emberként volt nagyobb kaliber. Egy kivételes pilóta volt óriási életenergiával. Emlékszem, amikor együtt voltunk Ibizán, én már haza akartam menni, mert fáradt voltam, de ő minden áron ott akart tartani.”

Ángel Nieto fia, Pablo 2015 óta irányítja Valentino Rossi alakulatait.

Rossi- Nieto
Fotó: MotoGP Media

Ángel Nieto és Marc Márquez

A hatszoros spanyol MotoGP-világbajnok is jó kapcsolatot ápolt Nietóval. „Ő egy legenda Spanyolországban, és jó kapcsolatban vagyok a családjával. Ángel az elsők között volt akit megismertem a paddockban. Sok időt töltöttünk együtt. Focit néztünk a tévében. Ő Real-szurkoló volt, míg én a Barcelonának drukkoltam” – mesélte Márquez Nieto halála után.

Nieto - Márquez
Fotó: MotoGp Media

Nieto és az Aspar csapat

Jorge Martiínez ‘Aspar’ 2017 végén közzétette, hogy csapata 2018-ban a spanyol alakulat átnevezésével tiszteleg Nieto előtt. Az Aspar azt is bejelentette, hogy Nieto legidősebb fia, Gelete veszi át az Ángel Nieto Team néven futó alakulat irányítását.

„Ángel Nieto egyet jelent a motorversenyzéssel, azzal a sporttal, amely oly sokat adott neki, és amelynek ő is oly sokat adott cserébe mondta Martínez. A motorversenyzés ennek az embernek köszönhetően lett az, ami Spanyolországban, aki letette az első követ, és mi szeretnénk tisztelegni ez előtt a tény előtt azzal, hogy átnevezzük csapatunkat Ángel Nieto Teamre. Ángel nagyon sok embernek segített, többek között nekem is, és fontos része volt az életemnek, akárcsak a fiai, Gelete és Pablo, valamint az unokaöccse, Fonsi. Ángel nagyon izgatott volt az egész projekt miatt. Megbízott bennem, hogy Gelete elkezdje a versenyzést, és azt mondta nekem: »Tudom, hogy veled együtt tanulni fog.« Az, hogy tiszteleghetek az emléke előtt, és folytathatom ezt a projektet a legidősebb fia irányítása alatt, aki az elsők között versenyzett a csapatomban, hatalmas büszkeséggel tölt el.”

A MotoGP Youtube-csatornáján megtekinthető egy videó Ángel Nieto pályafutásáról.