2024. március 29. 12:19
KezdőlapMotorsportHivatalos: Petrucci a MotoAmericában indul gyári Ducatival!

Hivatalos: Petrucci a MotoAmericában indul gyári Ducatival!

Már korábban is szó volt róla, most azonban hivatalossá vált: Danilo Petrucci jövőre az Amerikai Egyesült Államok superbike bajnokságában folytatja! Egy év szünet után ismét a bolognai márkával fog versenyezni.

Egy hónapok óta közszájon forgó pletyka került lepapírozásra: a kétszeres MotoGP-futamgyőztes, és immáron egyszeres Dakar-szakaszgyőztes olasz Danilo Petrucci 2022-ben a MotoAmerica Superbike Bajnokságban fog indulni. Lorenzo Zanetti és Loris Baz után ő fog felülni a Warhorse HSBK Racing Ducati Panigale V4-R-jére, amelyik természetesen gyári támogatással bír.

Petrucci jól ismeri az olasz gyártót: hat szezont teljesített Ducatival a MotoGP-ben (négyet a Pramac Racingnél, kettőt a gyári csapatban), ezen időszak alatt két futamgyőzelmet és további nyolc dobogós helyet szerzett. De korábban, 2011-ben szintén Ducatival versenyzett az Stock1000 világkupán, amelyen második lett, a CIV Olasz Stock1000 bajnokságot pedig meg is nyerte abban az évben. 2021-ben a Tech3 KTM alakulatnál versenyzett, ahol nem volt lehetősége jó eredményeket elérni. Elindult viszont a 2022-es Dakaron, ahol mindenki megdöbbenésére az ötödik szakaszt meg tudta nyerni, érdemi tereprali-tapasztalat nélkül, újoncként. Bár szóbakerült az is, hogy marad a KTM-nél, és a márkanagyköveti státusz mellett esetleg indul a Tereprali VB-n, végül visszatér a vörösökhöz.
A 31 éves olasz versenyző így most átköltözik az Atlanti-óceán túloldalára, egész pontosan Pennsylvania államban fekvő Dunmore városának a közelébe, mivel ott van a csapat székhelye.

Petrucci így nyilatkozott: „Nagyon boldog vagyok, hogy újra Ducatival versenyezhetek! Szeretném külön megköszönni a Ducati valamennyi emberének, aki ezt lehetővé tette. A tavalyi Amerikai Nagydíjon beszéltem Eraldo Ferraccival, a Warhorse HSBK tanácsadójával erről a projektről, majd pedig a teljes Ducati vezetéssel: Claudio Domenicalival, Paolo Ciabattival, Gigi Dall’Ignával és Davide Tardozzival. Mindannyian örültek, hogy újra csatlakozhatom hozzájuk. Továbbra is élvezni akarom a motorozást, így ezt a lehetőséget választottam, mivel ez emberi oldalról is egy teljesen új élmény lesz. Amerikában fogok élni… nagyon kíváncsi vagyok, és alig várom, hogy kezdhessünk!”
Az olasz GPOne.com szakportál értesülései szerint Danilo Petrucci még Európában belekóstol a V4-es Panigale ízébe: február nyolcadikán (azaz jövő kedden) Portimaóban kap egy tesztlehetőséget a Superbike VB gyári Ducati csapatától, az Aruba Racingtől.

A Warhorse HSBK csapat (teljes nevén: Warhorse HSBK Racing Ducati New York City) a jelenlegi formájában 2020 végén indult először a MotoAmerica Superbike-ban, amikor a Celtic HSBK Racing partnerségre lépett az egyik legnagyobb amerikai Ducati-kereskedővel, a North American Warhorse-szal. 2020-ban az olasz Lorenzo Zanetti három fordulón indult csak, de ezalatt egy futamgyőzelmet és egy öt további dobogós helyet szerzett (a nyolc futamból).

A jó teljesítménye ellenére 2021-ben mégsem őt, hanem a francia Loris Bazt indította az istálló a tengerentúlon. Baz kilencszer állhatott a dobogóra az évad során – igaz, egyszer sem a legfelső fokára, mivel azt a helyet tavaly kibérelte a yamahás Jake Gagne – és összetettben a negyedik helyen zárt.

A francia versenyző idén visszatér Európába a Superbike világbajnokságra, így kézenfekvő volt, hogy a helyére egy tapasztalt, de nem túl idős motorost ültessenek, aki jó viszonyt ápol a márkával, ráadásul még jelentős reklámértékkel is bír.

A csapat idén a Supersport bajnokságban is indít motort: a V2-es Panigalén a 2013-as amerikai Superbike-bajnok Josh Herrin fog ülni, aki sok évnyi superbikeozás után fog ismét Supersportban menni.
A 2022-es MotoAmerica Superbike Bajnokság április elején veszi kezdetét, méghozzá a Circuit of the Americas-on, a MotoGP Amerikai Nagydíjának betétfutamaként. A csapat azonban el fog indulni a március 12-én esedékes Daytona 200-on is, így Petrucci már bizonyára ott is jelen lesz, hogy szokja a légkört.

Fotó: Warhorse HSBK Racing, Ducati Corse