2024. április 18. 17:31
KezdőlapMotoEJerez - Granado kilőtt a MotoE nyitóhétvégéjén

Jerez – Granado kilőtt a MotoE nyitóhétvégéjén

A hétvégén megrendezték az elektromos világkupa, a MotoE első versenyhétvégéjét is Jerezben. Eric Granado ellenállhatatlan volt, mindkét futamon diadalmaskodni tudott. Mutatjuk az eredményeket!

A tavalyi esztendőt Jordi Torres, Dominique Aegerter, Matteo Ferrari, Eric Granado sorrendben zárták az elektromos kategória versenyzői, így többen is sikerre éhesen érkeztek meg a 2022-es szezonra. Hogy ki lesz a végén a bajnok? Megjósolhatatlan, hiszen nagyszerű motorosokkal van tele a mezőny. Az előszezoni teszteken is látszott, hogy számos versenyző lehet esélyes a győzelmekre.

A jerezi hivatalos tesztelést Garzo nyerte a kombinált eredmények alapján, de a különbségek minimálisak voltak, hiszen a 17 pályára guruló pilótából 10 teljesített egy másodpercen belül.

Első verseny

Az év első MotoE versenyén, Jerezben az LCR E-Team versenyzője, Eric Granado ünnepelhetett győzelmet. Dominique Aegerter lett a második.

Az év első MotoE világbajnoki futamán az LCR E Team versenyzője, Miquel Pons indulhatott a pole pozícióból, mellőle Hector Garzo (Tech3 E-Racing) és Mattia Casadei (Tech3 E-Racing) rajtolt az első sorból. A tavalyi bajnok Jordi Torres a 7. helyről vághatott neki a szezonnyitó futamnak.

Eric Granado volt a 4. a kvalifikáció során, Dominique Aegerter Matteo Ferrari követte a brazil versenyzőt. Bradley Smith sérülése miatt hiányzott a rajtrácsról.

A rajt után Aegerter a hetedik helyre esett vissza, míg Garzo átvette a vezetést. Az első helyen ezután Casadei motorozhatott , aki előbb a pole pozíciót megszerző Pons-t, majd Garzo-t előzte meg. Miközben a vezető trió elhúzott, Aegerter a Ferrarit üldözte.

Alessio Finello a harmadik körben a 13-as kanyarban bukott, eközben Aegerter az ötödik helyre hozta fel magát Ferrari kíséretében. Az élen Garzo és Casadai cserélgették egymást között az első.

Casadei és Granado vezette a futamot, majd az olasz összeütközött Ponsszal és visszaesett a mezőny végére. Eközben Garzo a hatodik helyre esett vissza, így Aegerter feljött a dobogó legalsó fokára.

Pons, Alcoba és Ruiz is hosszú körös büntetést kapott, miközben Aegerter üldözte Granadót az élen.

A Supersport300-as svájci versenyző nem tudott előzni, így Granado Aegerter és Pons előtt haladt át a célvonalon. Pons azonban nem teljesítette  hosszú körös büntetését, így 3 másodperces időbüntetést kapott, amivel végül a 8. helyre esett vissza így Ferrari állhatott fel a dobogóra.

„A második hely mindenképpen remek szezonkezdet, 20 pontot szereztünk, ami nagyon fontos. Jól rajtoltunk, de az első pár kanyarban nem tudtam támadni, így visszaestem a hetedik helyre. Az első körökben nem volt könnyű előzni, mert mindenkinek jó volt a tempója, nekem pedig nem volt helyem. Amikor még három kör volt hátra, azt mondtam magamnak, hogy valamit tennem kell, hogy felkerüljek a dobogóra” – mondta Aegerter a célba érkezés után.

Jerez – MotoE 1. verseny végeredménye:

1 Eric GRANADO LCR E-Team
2 Dominique AEGERTER Dynavolt Intact GP MotoE 0.696
3 Matteo FERRARI Felo Gresini MotoE 1.005
4 Hector GARZO Tech3 E-racing 1.537
5 Jordi TORRES Pons Racing 40 1.697
6 Hikari OKUBO Avant Ajo MotoE 2.345
7 Alex ESCRIG Tech3 E-racing 3.651
8 Miquel PONS LCR E-Team 3.986
9 Marc ALCOBA Openbank Aspar Team 5.275
10 Lukas TULOVIC WithU GRT RNF MotoE Team 5.334
11 Niccolo CANEPA WithU GRT RNF MotoE Team 5.814
12 Kevin ZANNONI Ongetta SIC58 Squadracorse 6.511
13 Kevin MANFREDI Octo Pramac MotoE 9.621
14 Xavi FORES Octo Pramac MotoE 10.849
15 Maria HERRERA OpenBank Aspar Team 12.094
16 Yeray RUIZ Avintia Esponsorama Racing 22.491
17 Mattia CASADEI Pons Racing 40 1’32.262
Nem ért célba:
Alessio FINELLO Felo Gresini MotoE
Második verseny

Az LCR E Team versenyzője, Miquel Pons ismét a pole pozícióból indulhatott, Hector Garzo (Tech3 E-Racing) és Mattia Casadei (Tech3 E-Racing) kíséretében az első sorban.

A második sor közepére Dominique Aegerter került, aki előző nap a második helyet szerezte meg a győztes Granado mögött. Granado a 4. helyről kezdhette meg a versenyt, míg Matteo Ferrari a 6. helyről indult.

Garzo a rajt után átvette a vezetést Casadeitől, de Aegerter már nyitó körben feljött az első helyre, amit néhány kanyarral Pons vett át tőle. Marc Alcoba, aki a rajtnál problémákat jelzett, az utolsó kanyarban elesett. A mezőny egyetlen hölgy tagja, Maria Herrera két hosszú körös büntetést kapott, mert kiugrott a rajtnál.

Pons a verseny közepe felé érkezve vezette a mezőnyt, de megérkezett rá Aegerter és csatázni kezdtek, oda-vissza adták az első helyet egymásnak.

Míg Aegerter az utolsó körben ismét átvette a vezetést, Garzo az utolsó kanyarban bukott. Közben Granado csatlakozott az élmezőnyhöz, és nyomás elé is helyezte az ott haladó versenyzőket. Pons, aki mögött Granado szorosan ott volt, begyorsult és ismét az élre állt. Granado is el tudott menni Aegerter mellett, nem veszélytelenül, hiszen nagyon közel voltak egymáshoz, de tudták folytatni a versenyt.

Granado vette át a vezetést, amit már nem adott ki a kezéből, így a hétvége második futamát is megnyerte. Pons és Casadei állhattak fel a brazil mellé a dobogóra. Aegerter végül a 4. helyen fejezte be a futamot. Okubo, Ferrari, Torres, Escrig, Canepa és Kevin Manfredi fértek be az első tíz versenyző közé.

A harmadik helyezett Casadei nyilatkozott a futam után: „Jobban érzem magam, mint tegnap. Az első kör 6-os kanyarjában hibáztam, utána elvesztettem a fókuszt és újra megelőztek. Aztán újra megtaláltam a koncentrációt, és sikerült feljönnöm a harmadik helyre. Köszönöm szépen a csapatnak a fantasztikus motort.”

Pons így nyilatkozott: „Nagyon elégedett vagyok a mai és a tegnapi versenyen nyújtott teljesítményemmel és versenytempómmal. Jól haladtunk a tavalyi évhez képest, és tudjuk, hogy minden versenyen az élmezőnyben lehetünk.”

A kétszeres győztes Granado érthetően elégedett volt: „Nagyon boldog vagyok, őrült verseny volt a mai, még nehezebb, mint a tegnapi, mert meleg volt. A magas hőmérséklet miatt az első gumim túlmelegedett, és különösen a kanyar közepén voltak problémáim. Eleinte nehezen találtam a megfelelő sebességet az előzéshez. Láttam, hogy Pons és Aegerter elől harcolnak, és amint találtam egy rést, előre törtem.”

Aegerter némileg bosszús volt a futam, hiszen lecsúszott a dobogóról: „Nagy hibát követtem el az utolsó kanyarban. Azt hittem, hogy csak hárman vagyunk elől, de Casadei utolért és megelőzött. Elajándékoztam egy dobogót, hibáztam. Az utolsó körben elöl akartam lenni, hogy megmaradjon az esélyem a győzelemre. Aztán egy kicsit szélesre mentem, és két pozíciót vesztettem. Azt gondoltam, hogy újra támadhatok, de ez már nem jött össze. Kár, hogy a verseny nem tartott néhány körrel tovább.”

Jerez – MotoE 2. futam végeredménye:

1 Eric GRANADO LCR E-Team
2 Miquel PONS LCR E-Team 0.217
3 Mattia CASADEI Pons Racing 40 0.394
4 Dominique AEGERTER Dynavolt Intact GP MotoE 0.488
5 Hikari OKUBO Avant Ajo MotoE 1.182
6 Matteo FERRARI Felo Gresini MotoE 1.715
7 Jordi TORRES Pons Racing 40 2.701
8 Alex ESCRIG Tech3 E-racing 4.202
9 Niccolo CANEPA WithU GRT RNF MotoE Team 5.471
10 Kevin MANFREDI Octo Pramac MotoE 5.755
11 Xavi FORES Octo Pramac MotoE 7.061
12 Lukas TULOVIC WithU GRT RNF MotoE Team 10.497
13 Kevin ZANNONI Ongetta SIC58 Squadracorse 10.880
14 Maria HERRERA OpenBank Aspar Team 18.274
15 Alessio FINELLO Felo Gresini MotoE 26.343
Nem értek célba:
Hector GARZO Tech3 E-racing 4 kör
Yeray RUIZ Avintia Esponsorama Racing 5 kör
Nem fejezte be az első kört?
Marc ALCOBA
Openbank Aspar Team