2024. március 29. 09:08
KezdőlapMotoGPAzt már tudjuk, melyik gyártó NEM jön a Suzuki helyére

Azt már tudjuk, melyik gyártó NEM jön a Suzuki helyére

A Suzuki tervezett kivonulásával az a kérdés is felmerült, hogy akkor vajon melyik gyártó lesz az utód. A Kawasaki biztosan nem.

Az elmúlt lassan egy hónap legnagyobb beszédtémája az volt a MotoGP-paddockban és a bajnoksággal foglalkozó sajtóban (így nyilván nálunk is), hogy a Suzuki 2022 végeztével kivonul a MotoGP-ből. Több név is felröppent azzal kapcsolatban, hogy kik kaphatják meg a japánok által üresen hagyott helyeket, a Leopard például szívesen beszállna a királykategóriába évek alacsonyabb kategóriás szerepvállalása után. Járható út lehet természetesen az is, hogy a Suzuki által üresen hagyott helyet valamelyik most meglévő gyártó jövőbeli szatelitcsapatával töltik fel.

A crash.net információi szerint egy csapat biztosan nem jön. Ez pedig a Kawasaki. A Superbike-világbajnokságban a gyártó az utóbbi években igazi erődemonstrációt tartott. 1988 óta szerzett nyolc világbajnoki címükből hat akkorra datálódik, amikor Jonathan Rea ülhetett a bajnokság trónján. A Kawasaki a MotoGP-ből még 2009-ben szállt ki, az akkori kommunikáció szerint anyagi okok miatt. Nem most fognak visszatérni.

Minden egyes gyártónak megvan a maga stratégiája, így nem lenne korrekt, ha azokat véleményezném” – fogalmazott a Kawasaki csapatmenedzsere, Guim Roda a Suzuki kivonulása kapcsán. „Az biztos, hogy a világ és az üzleti élet is változik. Ezekhez pedig a cégeknek alkalmazkodnia kell. A Suzuki kivonulásának is biztosan megvannak az okai, ezeket viszont, még egyszer mondom, nekem nem tisztem véleményezni.

A Kawasaki szerepvállalása kapcsán Roda így beszélt: „A KMC Japan szempontjából a fókusz néhány éve a Superbike-világbajnokság lett. Az akkori indokok pedig továbbra is fennállnak. A befektetett munka a médiajelenléten keresztül jelenleg itt nagyon jól megtérül. Ezzel meg tudjuk mutatni azt, ahogy a Kawasaki dolgozik. Itt tudunk a leghatékonyabban hozzájárulni ahhoz, hogy a Ninján kívül más modelleket is eladhassunk. Technikailag a Superbike tömeggyártású motorokat használ, ennek több értelme van, mint a MotoGP-ben újakat építeni.

ForrásCrash.net