2024. március 28. 10:40
KezdőlapMotoGPA vb-címért harcolnak, de Espargaró imádja Quartararót

A vb-címért harcolnak, de Espargaró imádja Quartararót

Aleix Espargaró és Fabio Quartararo úgy folytatnak ölre menő csatát a 2022-es vb-címért, hogy közben kimondottan jó barátok is.

Általában egy adott bajnokság vb-esélyesei maximum megtűrik egymást. Még gyakoribb forgatókönyv az, hogy ezek a vb-címért csatázó versenyzők zsigeri utálattal viseltetnek egymás iránt. Na, Fabio Quartararo és Aleix Espargaró a legkevésbé sem felelnek meg ennek a sztereotípiának. Mindketten Andorrában élnek, ráadásul egyazon utcában, alig néhány perc sétára egymástól. Kifejezetten jó a kapcsolat közöttük, elég csak arra gondolni, amikor maga a vb-címvédő volt az, aki bekapcsolta Espargarót egy videóhívás keretein belül az asseni sajtótájékoztatóra.

Elég, ha csak az elmúlt nagyjából tíz évre gondolunk Márquez és Rossi, korábban pedig Lorenzo és Rossi vonatkozásában. A Doktor nem egyszer bonyolódott sokszor kifejezetten ronda pszichológiai hadviselésbe legnagyobb riválisaival.

Espargaró nem akar beállni ebbe a sorba. Sem Quartararóval, sem senki mással. Harag egyébként a képek tanúsága alapján még akkor sem volt közte és Quartararo között, amikor egyébként utóbbi elcsúszott, és majdnem őt is vitte magával.

Utálok rosszban lenni másokkal” – mondja Espargaró a The Race kérdésére. „Imádom Fabiót. Imádom, egy nagyon jó srác. Utálnám, ha a vb-csata miatt el kellene buknom vele ezt a kiváló kapcsolatot. Elképesztő mennyiségű tisztelet, ami bennem felé irányul. Tavaly, amikor világbajnok lett, akkor is beugrott, amikor felénk járt. Játszott a gyerekekkel… Mondtam is neki: te világbajnok lettél, én nyolcadik. Imádom azt is, ahogy ő viszonyul hozzám, szóval miért legyek vele rosszban?

Persze Espargaró értette azt is, miért kajálták a nézők annak idején a Márquez-Rossi csatát. „Persze, a nézőknek nagyon tetszett a dráma, amit látnak. Én viszont nem szeretek úgy lefeküdni, hogy harcolok emberekkel. Nem is alszom jól ilyenkor. Én jóban akarok lenni az emberekkel, egyszerűen ilyen vagyok.

Ha csata van, nincs barátság

Másrészt viszont a két nagy esélyes gondolkodás nélkül beleáll bárkibe, aki elé kerül. „Amint lecsukom a sisakrostélyt, az lehet az anyám, az apám vagy a testvérem. Aki előttem van, azt le kell győzni. Ennyire egyszerű” – mondta ezzel kapcsolatban a vb-csata másik szereplője, Fabio Quartararo.

Espargaró szerint is tudnak olyan dolgok történni, hogy a kiváló kapcsolat megváltozzon. Sok múlhat azon is, hogy tálal a promóter egy-egy szituációt a nagyközönség felé. A MotoGP-hez hasonlóan a Superbike-vb tetején szintén a Dorna áll. Róluk nyilatkozott nemrég úgy maga a hatszoros világbajnok Jonathan Rea, hogy „a busz alá lökték” egy kontextusából kiragadott jelenet kapcsán.

Értem, mi történik most, és azt is, hogy mi a mi helyzetünk. Valentino visszavonult, Marcnak pedig súlyos egészségügyi problémái vannak. Így hirtelen kikerült az elmúlt tíz év két legnagyobb sztárja a mezőnyből. A bajnokság változik. Vannak ügyes srácok, akik nagyon jók, de ahhoz, hogy igazán nagy sztárok legyenek, még idő kell. Szóval nem feltétlenül ideális a helyzet.

ForrásThe Race