2024. április 25. 14:54
KezdőlapMotoGPSam Lowes szerint a brit mentalitás nem MotoGP-re termett

Sam Lowes szerint a brit mentalitás nem MotoGP-re termett

Kicsit maga ellen is beszélt Sam Lowes, amikor azt ecsetelte, miért nincs brit versenyző a MotoGP-ben Cal Crutchlow óta.

Azok után, hogy előbb brit Supersport-bajnok lett 2010-ben, majd három évvel később a kategória világbajnoki címét is megszerezte, Sam Lowes 2014-re a Moto2-be szerződött. Azóta egy szezont leszámítva folyamatosan itt is versenyzett, 2020-ban harmadik volt összetettben, 2015-ben és tavaly pedig negyedik. Az egyetlen kivétel ebben az időszakban 2017, amikor Lowes belekóstolt a MotoGP-be is. Ez az év azonban annyira nem sikerült jól, hiszen mindössze két alkalommal tudott összesen öt pontot szerezni.

2020 óta pedig, mióta Cal Crutchlow visszavonult, a királykategóriában egyáltalán nincs brit motoros. A szigetország legnagyobb nevei, így Rea, Redding, és a tesó, Alex mind-mind a Superbike-vb mezőnyét erősítik. A MotoGP következő nagy brit reménysége Rory Skinner lehet, aki már idén szerepelhet Moto2-es futamokon. A brit Superbike bajnokesélyese viszont inkább a kivétel, mint a szabály Lowes szerint.

Azt gondolom, ennek több oka van” – kezd bele Lowes. „Ott van persze a Supersport a Moto2-szerű motorokkal, de az is más. Az ottani hozzáállás és a gondolatok nem a Grand Prix-versenyzés felé tendálnak. A brit motorosok jóval inkább Superbike-ra, illetve Supersportra teremtettek. És a BSB színvonala is elég magas. Másak a pályák is a Grand Prix-aszfaltcsíkokhoz képest. Nehéz megmondani, miért. A Moto2 és a MotoGP szintje elképesztően magas. Ezzel nem azt mondom, hogy egyáltalán ne lenne olyan, aki átjönne és jól tudna teljesíteni. A lényeg, amit ebből ki akarok hozni, az a mentalitás.

Lowe szerint még csak nem is kell a legnagyobbakról beszélni, már a Moto2 is elég ehhez. „Ott is mindenki zéró elektronikával versenyez, teljesen más stílusban. Minden más. Ez pedig egy fiatalon elsajátított más mentalitással jár. A MotoGP-mezőny kilencven százaléka kötődik valahogy Olaszországhoz vagy Spanyolországhoz. Emellett olyan stílusú motorokkal versenyez, mint a Red Bull Rookies Cup, a Moto3 és a Moto2.

Lowes hazai győzelemről álmodik

Hiába aratott Sam Lowes már kilenc győzelmet Moto2-es karrierje során, hazai pályán egyszer sem tudott az élen végezni. Sőt, a 32. születésnapja felé közeledő angol még csak dobogóra sem állhatott otthon. Legjobb eredménye a tavalyi negyedik hely.

Keményen dolgozom a nyári szünet során, hogy amikor visszatérünk, harcolhassunk, amikor kigurulunk Silverstone-ban a pályára. Ez a szezon legjobb versenye, a támogatás pedig, amit kapunk, egészen fantasztikus. Egy álom lenne itt nyerni. Néhányszor közel voltam már hozzá, de eddig csak álmodozhattam volna. Nagyon várom már.

Sam Lowes az előző évekhez képest kifejezetten gyenge szezont fut. Franciaországban el sem tudott indulni, de ha azt le is számoljuk, legutóbbi hét versenyéből csak egyet tudott befejezni. Ennek megfelelően 51 ponttal rendelkezik, amivel mindössze 13. összetettben.

Forráscrash.net