2024. április 16. 12:18
KezdőlapMotorsportAkár bajnokavatás is lehet Zalaegerszegen az EnduroGP-ben

Akár bajnokavatás is lehet Zalaegerszegen az EnduroGP-ben

Ezen a hétvégén a Magyarországra látogat az EnduroGP-világbajnokság az idei hatodik forduló alkalmával, Zalaegerszeg és Bocfölde térségében folytatódik a világbajnoki címért zajló küzdelem. A múlt hétvégi, szlovákiai verseny után a hazai forduló a 2022-es sorozat utolsó előtti állomása, ami akár döntő is lehet a végkifejlet tekintetében. Az EnduroGP tabellájának élén a GASGAS Factory Racing versenyzője, Andrea Verona áll, de a Szlovákia előtt még számottevő előnye 11 pontra csökkent. Kicsit letisztultabb a helyzet az Enduro Juniorban, ahol a Team Sherco CH Racing versenyzője, Zach Pichon megnyugtató előnnyel vezet ellenfeleivel szemben, de a francia hiába dominált a szezon első felében, az elmúlt három versenynapon nem tudott nyerni. A Fantic versenyzője, Harry Edmondson vezeti az Enduro Youth mezőnyt.

Zalaegerszeg ad otthont a WPTGlobal FIM EnduroGP világbajnokság idei utolsó előtti állomásának. A küzdelem még az összes kategóriában nyitott, és bár ezen a hétvégén megkoronázhatják az első 2022-es FIM Enduro világbajnokot, az EnduroGP kategória nagy valószínűséggel a németországi utolsó fordulóban fog eldőlni.

Verona vezet az EnduroGP-ben, de Ruprecht vérszagot érez

A múlt hétvégi szlovákiai forduló átrendeződést hozott az EnduroGP tabelláján. Andrea Verona az ötödik forduló előtt jelentős előnyben volt, de az olasz pilóta botlása, valamint a rendkívül motivált ausztrál, Wil Ruprecht erős teljesítménye azt jelenti, hogy Verona most Magyarországon győzelmi kényszerrel áll rajthoz. Veronát mindössze 11 pont választja el az őt üldöző Ruprecht-től, és a TM Racing versenyzője vérszagot érez.

A papírformával dacolva az ausztrál Szlovákiában megmutatta, hogy még messze nincs vége az idei bajnoki címért folytatott küzdelemnek, és kettős győzelemmel vágott vissza. A sár és az elhúzódó eső messze nem volt „ausztrálos”, de Ruprecht bebizonyította, hogy elszántan győzni akar, bármit is hoz az időjárás. Veronának Zalaegerszegen a legjobb formáját kell hoznia, és nem kevesebbel kell beérnie, mint a dobogó legfelső fokával.

Az első két helyezett mögött a Honda RedMoto World Enduro versenyzője, Nathan Watson tartja a harmadik helyet, de egy kiábrándító gelnicai szereplés miatt a következő két versenyző közé esett vissza. Nyolc pont az előnye a negyedik helyen álló Josep Garcia (Red Bull KTM Factory Racing) előtt, és további kilenc pont csapattársa, Thomas Oldrati (Honda) előtt, aki az ötödik helyen áll. Garcia sérüléséből visszatérve Szlovákiában dobogóra állt, és ezen a hétvégén újabb dobogós helyezést szeretne elérni. Annak ellenére, hogy Oldrati még nem jutott be az első háromba egy versenynapon sem, az ötödik helyen rendkívül egyenletes teljesítményt nyújt.

A Beta Factory Racing párosa, Steve Holcombe és Brad Freeman is veszélyes lehet az esélyesekre nézve. Sérüléseik után mindketten teljes sebességre kapcsoltak, és sikerre éhesek. Holcombe vasárnap Szlovákiában közel került ehhez, mindössze négy tizedmásodperccel maradt le Ruprecht mögött. A hétszeres világbajnoktól Zalaegerszegen is komolyan szereplés várható.

Verona, Ruprecht és Freeman vezet az Enduro1, Enduro2 és Enduro3 kategóriákban

Az Enduro1-ben Verona kényelmesen vezet, 28 pontos előnnyel a második helyen álló Oldrati előtt. A tökéletes szezonra vonatkozó reményei azonban vasárnap véget értek, mivel Oldrati győzött. A TM Racing versenyzője, Matteo Cavallo a harmadik helyen áll.

Ruprecht vezeti az Enduro2 kategóriát 22 pontos előnnyel a második helyen álló Watson előtt. Nehéz dolga lesz ezen a hétvégén, de mivel az ausztrál szintén az EnduroGP összesített győzelmére hajt, minden bizonnyal megpróbálja majd gyarapítani a győzelmi mérlegét. Garcia és Holcombe a harmadik, illetve negyedik helyen áll, és kétségtelen, hogy ők is győzelmi szándékkal indulnak.

Freeman a viszontagságos szezonkezdet után úgy tűnik, hogy az utolsó négy futam megnyerésével újra sínen van az Enduro3-as címvédés felé. Sikersorozatának köszönhetően 11 pontos előnyre tett szert a második helyen álló Mikael Persson, a Husqvarna Factory Racing versenyzője előtt, míg a TM Racing versenyzője, Matteo Pavoni további 16 ponttal van lemaradva a harmadik helyen.

Pichon megszerezheti az Enduro Junior koronát Magyarországon

Az Enduro Junioroknál Zach Pichon 37 ponttal vezeti a tabellát, ami azt jelenti, hogy a hétvégén megszerezheti első világbajnoki címét. Miután azonban az első hét versenynapot meggyőzően nyerte, az utolsó háromból még egyet sem tudott megnyerni. A második helyen álló Roni Kytonen (Honda) kétszer is legyőzte őt, a másik győzelmet pedig Max Ahlin (Beta) szerezte. Pichonnak Magyarországon vissza kell térnie a győztes formájához, hogy valós esélye legyen arra, hogy egy fordulóval a vége előtt lezárja a versenyt.

A Fantic versenyzője, Harry Edmondson kényelmes pontelőnyt szerzett az Enduro Youth-ban, és 28 ponttal vezet a második helyen álló csapattársa, Kevin Cristino előtt. Az első három helyezettet Samuli Puhakainen (TM Racing) egészíti ki.

Az AKRAPOVIC Super Test sorozat még mindig nem dőlt el

A GP of Hungary pénteken az AKRAPOVIC Super Test elnevezésű, látványos futammal veszi kezdetét. A Szuper teszten elért sikerekért folytatott küzdelemben Verona 17 ponttal vezeti az összesített ranglistát. Freeman és Oldrati jelenleg holtversenyben a második helyen áll, és péntek este hozniuk kell Veronán, hogy a küzdelem a döntő fordulóig tarthasson.

Szervizpark Zalaegerszegen, tesztek Bocföldén

Az EnduroGP-világbajnokság hazai fordulójának központja Zalaegerszeg, a verseny sava-borsa viszont Bocfölde térségében zajlik. Zalaegerszegen a Városi Sportcsarnok mellett alakítják ki a központot, mellette rendezik a pénteki szupertesztet és az extrémteszteket a hétvége folyamán. A városból kitérve a pálya speciál szakaszai kifejezetten technikásak, egy igazi világbajnoki futam kihívását jelentik a versenyzőknek, a bocföldi crosspályán zajló enduróteszt igencsak látványosnak ígérkezik. A pályák mellett természetesen nézői pontokat is kialakítanak. Szombaton és vasárnap is három-három speciálszakaszt rendeznek, részletes programterv a verseny plakátján található.

Az EnduroGP világbajnoki pontverseny állása öt forduló után

  1. Andrea Verona (GASGAS) 161 pont
  2. Wil Ruprecht (TM Racing) 150 pont
  3. Nathan Watson (Honda) 123 pont
  4. Josep Garcia (KTM) 115 pont
  5. Thomas Oldrati (Honda) 106 pont
  6. Steve Holcombe (Beta) 85 pont
  7. Brad Freeman (Beta) 78 pont
  8. Mikael Persson (Husqvarna) 57 pont
  9. Matteo Cavallo (TM Racing) 55 pont
  10. Daniel Milner (Fantic) 52 pont