2024. április 19. 15:49
KezdőlapSupersportValentin Debise a GMT94-nél folytatja 2023-ban

Valentin Debise a GMT94-nél folytatja 2023-ban

Valentin Debise több alkalommal szerepelt a világbajnokságon szabadkártyával vagy cserepilótaként, a 2023-as szezont már főállásban a szériában tölti a francia.

Valentin Debise a 2023-as Supersport Világbajnokságban fog versenyezni a GMT94 Yamahával, miután az elmúlt néhány szezonban többször is beugró versenyzőként szerepelt a francia csapatnál. Debise kétszeres francia Supersport-bajnokként csatlakozik a világbajnokság mezőnyéhez, a csapat egyetlen versenyzőjeként. A francia versenyzőt a hazai és a nemzetközi színtéren elért eredményei miatt választották.

Debise WorldSSP és WorldSBK tapasztalattal is rendelkezik. A WorldSSP-ben 2012-ben debütált, és legjobb eredménye a nyolcadik hely volt a Donington Parkban, amikor Honda gépen versenyzett. 2014-ben többször is visszatért a mezőnybe.

Egy ideig távol volt a WorldSBK paddocktól, de 2020-ban visszatért a Kawasaki TPR csapat színeiben, a barcelonai és Magny-Cours-i hazai pályáján. Legjobb eredménye egy 14. volt, amelyet a spanyolországi Superpole versenyen, valamint hazai pályán, a Magny-Cours-i 1. futamon ért el. 2021-ben Debise három fordulót teljesített a WorldSSP-ben cserepilótaként a GMT94 Yamaha színeiben, aminek két hatodik hely lett az eredménye. Az idei szezonban további két alkalommal állt rajthoz a GMT94 Yamahával, és minden futamon top10-es helyezést ért el, köztük a dobogóért is küzdött Magny-Cours-ban és Mostban.

A francia sűrű évet tudhat magáénak, hiszen 2022-ben a francia bajnokságban is versenyzett, mind a supersport, mind a superbike gépeken. A Yamaha YZF-R6 és a Yamaha YZF-R1 motorokkal versenyezve Debise összesen 21 győzelmet aratott Franciaországban a szezon során, a Supersport kategóriában az eső helyen, míg Superbike géposztályban a második pozícióban végzett.

A WorldSSP-be átigazolásáról Debise így nyilatkozott: „Nagy örömömre szolgál, hogy a 2023-as szezonban állandó versenyzőként csatlakozhatok a GMT94 Yamaha csapathoz. Ez volt a célom az elmúlt két szezonban, és ez az elmúlt évek sok erőfeszítésének és elszántságának eredménye. Már volt néhány nagyszerű közös versenyünk, és most lehetőségem van arra, hogy megmutassam a bennem rejlő teljes potenciált. A versenyszezonom véget ért, de folytatom az edzéseket, hogy készen álljak a 2023-as első megmérettetésre. Köszönöm a GMT94 Yamahának, hogy hittek bennem, és minden partneremnek, aki támogatott. Köszönöm a francia bajnokságnak is, amely lehetővé tette, hogy megmutathassam a bennem rejlő lehetőségeket.”

Christophe Guyot csapatmenedzser hozzátette: „Magny-Cours előtt Jules Cluzel bejelentette nekünk, hogy idén szeretné befejezni versenyzői pályafutását. Neki köszönhetően 25 dobogós helyezésünk és hét győzelmünk van a WorldSSP-ben. Mindenekelőtt szeretném megköszönni neki, hogy a GMT94-et a világbajnokság legjobb csapatai közé emelte. Beszéltünk Andy Verdoiával, akinek két WorldSSP-s szezon után több időre van szüksége ahhoz, hogy teljes potenciálját kiaknázza. Segítünk neki fejlődni a szezon végéig, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbb 2023-as projektet. A francia Supersport-bajnokságban ebben a szezonban veretlen Valentin a WorldSSP-ben pót- és szabadkártyás versenyzőként minden körülmény között megmutatta nekünk, hogy mit tud. A jó kapcsolat, amit a csapat tagjaival kialakított, a hatalmas motivációja és a francia, továbbá a világbajnokságon nyújtott lenyűgöző teljesítménye teljes mértékben meggyőzött minket arról, hogy ő lehet az a versenyző, aki a Supersport Világbajnokságban a projektünk élére állhat.”