2024. április 18. 22:37
KezdőlapSupersportVictor Steeman elhunyt

Victor Steeman elhunyt

Sajnos bekövetkezett az, amitől szombat óta tartottunk: az ifjú holland Victor Steeman belehalt az első portimaoi futamon elszenvedett sérüléseibe.

Victor a Supersport 300-as VB portimaoi  szezonzáró fordulójának első, szombati futamának második körében szenvedett súlyos balesetet: a 14-es kanyarban a Kawasakija ledobta magáról, a mögötte érkező José Luís Perez González pedig már nem tudta kikerülni, és eltalálta őt. González sértetlenül megúszta, de Steemant helikopterrel a farói kórházba kellett szállítani. Ott megműtötték, de továbbra is kritikus maradt az állapota.

Kedden, október 12-én este a Superbike világbajnokság azonban egy közleményben tudatta: a pálya és a kórház orvosi személyzete, valamint a sportbírók minden erőfeszítése ellenére az MTM Kawasaki holland versenyzője belehalt sérüléseibe.

Az utolsó előtti győzelem Magny-Coursban. Fotó: World Superbike Media

Leon Langstädtler és Chrissy Rouse tragédiáit követően egy hónapon belül ő a harmadik motoros, aki versenybaleset következtében veszíti életét.

A családja eképpen nyilatkozott: „Valami, amit egy motorversenyző szülőjeként mindig is féltél, most megtörtént. A mi Victorunk nem tudta megnyerni az utolsó versenyét. Az elviselhetetlen veszteség és gyász ellenére hihetetlenül büszkén osztjuk meg veletek, hogy a mi hősünk a halála révén öt embert tud megmenteni, mivel a szerveit felajánlotta donáció céljából. Szeretnénk megköszönni mindenkinek azt, ahogyan az elmúlt napokban mellettünk voltatok. A Victorunk elmondhatatlanul hiányozni fog!”

Victor élete legjobb szezonját teljesítette idén: a szezonzáróig négy győzelme mellett csupán kétszer nem szerzett pontot. Úgy érkezett meg Portimaóba, hogy minimális matematikai esélye még volt a bajnoki címre: ugyanis amennyiben Álvaro Díaz egyetlen pontot sem szerzett volna, ő pedig mindkét futamot megnyeri, pontazonosággal ugyan, de a több győzelme révén övé lett volna az évvégi korona.
180 pontjával posztumusz második lett a bajnokságban, mivel a harmadikként záró Hugo de Cancellis csak 171 egységet gyűjtött.

Barcelonai rajtelsősége révén pedig rekordot is döntött:senki sem szerzett annyi pole pozíciót a Supersport 300 VB történetében, mint ő (szám szerint hatot).

Egyetlen hétvége erejéig, de Számadó Máté csapattársa is volt: Magny-Cours-ban ugyanis Máté helyettesítette az MTM Kawasakinál Ruben Bijmant.

Victor Steeman mindössze 22 évet élt. Nyugodjék békében!

A P1RACE.HU ŐSZINTE RÉSZVÉTÉT FEJEZI KI A GYÁSZOLÓ CSALÁD ÉS BARÁTOK FELÉ!