2024. április 20. 08:36
KezdőlapWheelieMillernek nem sikerült dobogóra állnia hazájában

Millernek nem sikerült dobogóra állnia hazájában

Advent első vasárnapján rendezték az Ausztrál Superbike Bajnokság zárófutamait az Adelaide melletti The Bend Motorsport Parkban. A futamokon rajthoz állt négy Grand Prix-versenyző: Jack Miller a királykategóriából, Joel Kelso a Moto3-ból, a Moto2 EB-n versenyző, de a VB-re is beugró Senna Agius (mindhárman ausztrálok), valamint a Moto2-ről Supersportra váltó német Marcel Schrötter.

Az időmérő edzésről itt beszámoltunk, a versenyek itt tekinthetőek meg: az első futam a videó elején, a második 2:26:45-nél kezdődik.

Az első futamot már a második körben piros zászlóval kellett megszakítani, mivel Billy McConnell és Bryan Staring összeütköztek. Szerencsére egyiküknek sem lett baja.
A 11 helyett 10 körösként újraindított futam első körében jött a dráma: Jack Miller műszaki hiba miatt kiállni kényszerült, úgy tudni, a lánc hibásodott meg. Senna Agius szintén boxutcába hajtott az első kör végén.

A futamon sokáig a yamahás Arthur Sissis állt az élen, de őt később leelőzte három rutinos versenyző: a hondás Troy Herfoss, a címvédő ducatis Wayne Maxwell, és a BMW-s Glenn Allerton. Később még a ducatis Josh Waters is leelőzte őt, így ebben a sorrendben futottak be. A listavezető Mike Jones csak hatodik helyen ért célba, de ez is elég volt ahhoz, hogy bebiztosítsa a 2022-es bajnoki címet.

A 2022-es Ausztrál Superbike bajnok Mike Jones. Fotó: ASBK

Anthony West a 7., Marcel Schrötter a 10., míg Joel Kelso a 11. helyen ért célba az első futamon.

AZ ELSŐ FUTAM VÉGEREDMÉNYE

1 Troy HERFOSS Penrite Racing HONDA 18:42.102
2 Wayne MAXWELL Boost Mobile DUCATI + 0.328
3 Glenn ALLERTON Spectro Racing BMW + 0.516
4 Josh WATERS Boost Mobile DUCATI + 1.198
5 Arthur SISSIS Unitech Racing YAMAHA + 2.695
6 Mike JONES Yamaha Racing YAMAHA + 5.266
7 Anthony WEST MotoGo Yamaha YAMAHA + 10.094
8 Cru HALLIDAY Yamaha Racing YAMAHA + 11.230
9 Daniel FALZON William Adams YAMAHA + 11.578
10 Marcel SCHRÖTTER Thriller Motorsport YAMAHA + 16.370
11 Joel KELSO Livson Racing BMW + 16.400
DNF Senna AGIUS Penrite Racing HONDA
DNF Jack MILLER Thriller Motorsport DUCATI

MÁSODIK FUTAM

A második verseny sokkal jobban kezdődött Miller számára, ugyanis egy remek rajttal az élre állt, őt pedig az ifjú Agius követte. Pocsékul kezdődött azonban Schrötternek, aki az első körben összeütközött Watersszel. Nem lett bajuk, de csak a német tudta folytatni, az ausztrál nem.

Miller öt körön keresztül vezette a futamot, de a hatodik körben leelőzte az újdonsült bajnok Jones, a trónfosztott Maxwell és az előző győztes Herfoss is. Később Agius és Allerton is leelőzték, így Miller már csak hatodik lett. Nem volt esélye a többieket támadni, és ebben a pozícióban futott volna be – ám az utolsó körben Herfoss és Allerton ugyanabban a kanyarban, egymás érintése nélkül elestek, így Miller két helyet előre lépett.
Mike Jones futamgyőzelemmel ünnepelte a bajnoki címét, a mindössze 17 éves Senna Agius lett a második, az utolsó futamát teljesítő Wayne Maxwell pedig bronzéremmel intett búcsút a versenyzői pályafutásának.

Jack Miller negyedik lett, mely után ezeket mondta:
„Egy kiesés és egy negyedik hely ma a The Bendben. Az eredményektől függetlenül egy sikeres hétvége volt számomra, mert visszaadhattam valamint az ausztrál motoros közösségnek, valamint minőségi időt tölthettem a rajongókkal, a barátokkal és a családommal! Köszönöm minden csapattagnak, aki ezt a munkájával lehetővé tette!”

A Moto3-as Joel Kelso a 10. lett a BMW-vel, Marcel Schrötter pedig a 25. helyen futott be – ám utólag kizárták a futamból az első körben történt baleset okozásáért.

A MÁSODIK FUTAM VÉGEREDMÉNYE

1 Mike JONES Yamaha Racing YAMAHA 20:31.270
2 Senna AGIUS Penrite Racing HONDA + 2.076
3 Wayne MAXWELL Boost Mobile DUCATI + 2.513
4 Jack MILLER Thriller Motorsport DUCATI + 3.003
5 Arthur SISSIS Unitech Racing YAMAHA + 3.328
6 Cru HALLIDAY Yamaha Racing YAMAHA + 3.742
7 Anthony WEST MotoGo Yamaha YAMAHA + 15.597
8 Daniel FALZON William Adams YAMAHA + 16.493
9 Broc PEARSON DesmoSport DUCATI + 16.840
10 Joel KELSO Livson Racing BMW + 17.874
DSQ Marcel SCHRÖTTER Thriller Motorsport YAMAHA