2024. április 25. 15:53
KezdőlapMotoGPRazgatlıoğlu elmondta, hogy folyamatosan mosolygott a teszten, vajon elindult MotoGP-pályafutása?

Razgatlıoğlu elmondta, hogy folyamatosan mosolygott a teszten, vajon elindult MotoGP-pályafutása?

Toprak Razgatlıoğlu teljesítette a 2 napos tesztet Jerezben, ahonnan jó érzésekkel távozott a török versenyző. Vajon elindult MotoGP-pályafutása?

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Toprak Razgatlıoğlu ismételten lehetőséget kapott a Yamahától prototípus motorjuk tesztelésére. Ezúttal Jerezbe látogatott a korábbi Superbike-világbajnok, ahol ideális körülmények között próbálhatta ki az M1-est.

Készíti elő a helyet a Yamaha 2021 világbajnokának?

A 27 éves pilóta mindkét napot maximálisan kihasználta, délelőtt fél tíztől este hatig rótta a köröket a spanyol aszfaltcsíkon. A török versenyző munkáját Cal Crutchlow segítette, ahogy a tavalyi tesztjén is Aragónban. A brit tesztpilóta hol Razgatlıoğlu előtt, hol mögötte haladt, és folyamatosan tanácsokkal látta el például a vezetési stílussal, ívválasztásokkal kapcsolatban. Az időjárás kegyes volt 2021 Superbike-világbajnokához, nyárias, száraz időben próbálhatta ki most az M1-est. A tavalyi aragóniai teszttel ellentétben, ahol csupán 20 kört tudott megtenni a változékony időjárás miatt, most mindkét napon körülbelül 50 kört teljesített.

Miközben Crutchlow a szokásos tesztprogramjára és az új alkatrészek kipróbálására koncentrált a két nap alatt, az is a feladata volt, hogy a lehető legjobb támogatást és mentorálást nyújtsa a török pilóta számára. A Yamaha vezetősége is képviseltette magát a teszten, jelen volt Lin Jarvis ügyvezető igazgató és Massimo Meregalli csapatvezető a gyári Yamaha MotoGP-csapatától, illetve a  Yamaha Superbike-alakulatának vezetője, Andrea Dosoli is.

„Nagyon jó volt az együttműködés Cal és Toprak között. Úgy gondolom, Toprak élvezte a velünk töltött időt, két érdekes és jó nap volt számára. Jerezben sokkal jobban hozzá tudott szokni a motorhoz, és jobban meg tudta érteni, milyen vezetési stílust követel a MotoGP. Toprak általában nagyon keményen és későn fékez, majd a kanyarokból intenzíven gyorsít ki. A MotoGP nagyobb kanyarsebességet követel, ezért változtatnia kellett a vezetési stílusán, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a motorból. Topraknak most van néhány napja, hogy feldolgozza a benyomásokat, mielőtt a jövő hétvégén Assenben a Superbike-versenyen áll rajthoz.” mondta Lin Jarvis.

Razgatlıoğlu egy 2023-as specifikációjú Yamaha YZR-M1-et próbálhatott ki, a japán márka vezetői pedig elégedettek voltak annak láttán, hogy a török pilóta jelentős előrelépést ért el a második napon. Sem a csapat, sem a versenyző nem árult el részleteket a hétfői teljesítményéről, de a Motorsport.com szerint a török ideje bíztató volt. Legjobb ideje az első napon 1’39.5 volt. A Yamaha versenyzője ezzel 1,7 másodperccel maradt le a hétfői nap leggyorsabb idejétől, ami 1’37.8 volt Dani Pedrosától. A Yamaha tesztpilótájával, Cal Crutchlow-val szemben 8 tized volt a hátránya a nyitónapon.

Toprak Razgatlıoğlu számára testmagassága némi hátrányt jelentett a tesztelés elején, az M1-et igazítani kellett méreteihez. „Toprak 185 cm magas, és hasonló testalkatú, mint Valentino. Talán 1-2 kilogrammal nehezebb, mint Vale, és 2 cm-rel magasabb, mint Fabio. Ezért igazítani kellett az ülésmagasságot Toprakra. Eleinte úgy érezte, hogy túl magasan ül a motoron. Ez az első napon eltartott egy ideig.” – árulta el Lin Jarvis.

„Két igazán jó napom volt. Arra koncentráltam, hogy minél több kört teljesítsek, hogy jobban megismerjem a motort, nem pedig arra, hogy gyors kört motorozzak, de így is nagyon élvezetes volt! Sokat tanultam, az YZR-M1 MotoGP-versenygép teljesen más vezetési stílust követel, mint az R1-es WorldSBK motorom. Szeretném megköszönni a Yamahának, hogy megadta nekem ezt a nagyszerű lehetőséget, mindenki nagyon sokat segített, és rengeteget mosolyogtam ez alatt a két nap alatt.”– tette közzé a Yamaha Razgatlıoğlu benyomását a két nap után.