2024. április 19. 15:52
KezdőlapMotoGPA FIM-vezér optimista a Suzuki visszatérésével kapcsolatban

A FIM-vezér optimista a Suzuki visszatérésével kapcsolatban

Jorge Viegas, a FIM elnöke szerint a Suzuki kiszállása a motorsport-bajnokságokból nem végleges, fogjuk még a japán márkát a mezőnyben látni.

A Suzuki 2015-ös visszatérése után 2022-ben ismét úgy döntött, hogy kiszáll a világbajnoki küzdelmekből. A döntés hátterében ürügyként a pénzügyi okok, valamint a változó piaci trendek szerepeltek. Jorge Viegas azonban nem látja ezt a döntést véglegesnek, úgy gondolja, hogy a Suzuki nehezebb helyzetbe kerülhet ezzel a kilépéssel, hiszen állítása szerint „nem tudnak motorokat eladni, ha nem versenyeznek”. A Nemzetközi Motorsport Szövetség vezére szerint más márkák is beszállhatnak a küzdelmekbe a jövőben.

A Dorna közleménye a Suzuki kiszállásáról

„Nehéz, mert a Suzuki itt hagyott minket” – mondta a FIM elnöke, Jorge Viegas a motorsport.com-nak. „Volt alkalmam beszélni magával Suzuki úrral Japánban, és azt mondta, hogy minden pénzt egy új típusú motorba fektetnek, bla-bla-bla-bla. Szerintem vissza fognak térni. Nem tudnak motorokat eladni, ha nem versenyeznek. Két nagyon nehéz évünk volt a COVID miatt, de szerintem most már sokkal jobb a helyzet, és azt gondolom, hogy új gyártók is fognak csatlakozni mindkét bajnoksághoz – a MotoGP-hez és a Superbike-világbajnoksághoz, ami nem könnyű, mert a MotoGP-ben főként a befektetések óriásiak.” – elemezte az okokat.

„Láthatjuk, hogy most az Endurance-világbajnokság küzdelmeihez a Ducati is csatlakozik, ami korábban nem így volt. És a gyár támogatását is élvezik. Szóval optimista vagyok, de tennünk kell valamit, ami miatt mellettünk döntenek. A szabályoknak a gyártóknak kedvezően kell készülniük – nem ellenük, különben nem fognak jönni. Szóval mindez egy interaktív rendszer, amit folyamatosan fejlesztünk  a promóterrel, a gyártók szövetségével (MSMA), és a FIM-en belül is sokat beszélgetünk. Szóval, ez az egyetlen út: megvitatni és dönteni.”

Viegas beszélt azokról a gyártókról is, akik jelenleg a Superbike-világbajnokság küzdelmeiben szerepelnek, de a MotoGP rajtrácsán nem képviseltetik magukat, mégpedig a Kawasakiról és a BMW-ről. A Kawasaki évekig szerepelt a királykategória küzdelmeiben, ahonnan a 2008-as gazdasági válság hatásaira kiszállt. A BMW is próbálkozott MotoGP-projekttel korábban, de ezek nem voltak sikeresek, így jelenleg a bajor márka oldaláról a Safety Car az egyetlen résztvevő a királykategóriában.

„A MotoGP-ből a Kawasaki és a BMW hiányzik. Ők nem akarnak jönni, és egyelőre nincs hely. Talán a Suzuki visszatér, majd meglátjuk.” – zárta szavait Viegas.