2024. április 26. 09:02
KezdőlapMotoGPPedrosa fontos küldetéssel érkezik Jerezbe

Pedrosa fontos küldetéssel érkezik Jerezbe

Dani Pedrosa két év után ismét élesben próbálhatja ki magát és KTM-ét, hiszen szabadkártyával ott lesz a piros lámpák kialvásánál Jerezben.

Dani Pedrosa lehetőséget kapott csapatától arra, hogy elinduljon egy versenyhétvégén, Jerezben ott lesz a pályán mint harmadik KTM-pilóta. A hétvégi munka kezdete előtt többek között arról is beszélt, hogy mi teszi manapság nehezebbé a tesztcsapatok munkáját. Véleménye hasonló ahhoz, amit Stefan Bradl fogalmazott meg korábban.

A Honda tesztpilótája szerint szabályváltoztatás nélkül nem lesz érdemi fejlődés

„Nincs lehetőség arra, hogy a hétvégén a motoron dolgozzunk” – kezdte nyilatkozatát Pedrosa. Fontos, hogy olyan motorral érkezzünk a versenyre, ami működik. A mi feladatunk, hogy olyan versenygépet fejlesszünk, ami, amikor megérkezik a pályára, rendben van. Néha változtatni kell a helyszín miatt, vagy ha a körülmények szélsőségesek. De a csomagnak mindenhol működnie kell.  Vannak olyan pályák, ahol eddig is nagyon jók voltunk, máshol pedig küszködtünk – megpróbáltuk mérsékelni ezt a különbséget. Már látjuk, hogy javultunk.”

A fejlődés érdekében változtatniuk kellett korábbi stratégiájukon. „Másképp közelítjük meg a munkát. Kezdetben a motor nem volt túl jó. Az alapvető pontokon dolgoztunk. Most inkább a finomhangoláson ügyködünk, azon, hogyan tudunk többet kihozni minden egyes helyzetből.”

Hétvégi szabadkártyás indulásával Pedrosa arra számít, hogy versenyhelyzetben tapasztalhat meg olyan dolgokat, amelyeket ezután átültethet a tesztprogramba is. „A tesztelésnél korlátozottak a lehetőségeink a gumikkal. Az egyik fő probléma, amit látok a versenyzéssel és a teszteléssel kapcsolatban, az az, hogy a futamokon általában kizárólag új gumik kerülnek a motorokra. A tesztelésnél viszont legtöbbször használt abronccsal megyünk. Így aztán a fejlesztés más irányba mehet. Folyamatosan a gyors körökre kell törekedni – nemcsak a versenyen, hanem az első és második edzésen is. A tesztelésen ezt nem tudjuk megtenni, mert a pálya állapota is más” mondta Pedrosa.

A spanyol pilóta örül a versenyzési lehetőségnek, hiszen teljesen más információkhoz juthat a motorral kapcsolatban, mint a tesztprogram során végzett munka alkalmával. „Ez az egyik módja annak, hogy visszajelzést kapjunk. Emellett a másik szempont az aerodinamika. Ez egy fontos téma most. Amikor egyedül motorozol, sok mindent érzel. De nem érzed azt, amit a pilóták a szélárnyékban tapasztalnak.”

A korábbi Honda-versenyző 2018-as visszavonulása óta tesztpilóta a KTM-nél. Legutóbb Ausztriában állt rajthoz szabadkártyával két évvel ezelőtt.

Pedrosa így nyilatkozott a jerezi visszatérésre való felkészüléséről: „Régen volt, amikor utoljára versenyeztem Ausztriában. Megterveztük a csapattal, hogy mikor milyen gumit használjunk, hogyan ütemezzük az etapokat. Próbálok a lehető legtöbbet egyeztetni a szerelőkkel, mert ez egy új tapasztalat számukra. Sok szerelő ott volt velem az ausztriai versenyen, de néhányan nem. Próbáljuk a dolgokat megtervezni, mielőtt elindulunk.”