back to top
2024. július 27. 05:43
KezdőlapMotoGPHonfitársa nem érti, hogy a többi versenyző miért nem meri kritizálni Marc...

Honfitársa nem érti, hogy a többi versenyző miért nem meri kritizálni Marc Márquezt

Aleix Espargaró ismét kijelentette, hogy Marc Márquez portimãói balesete sokkal súlyosabb volt annál, mint amilyen büntetést kapott érte. A MotoGP állandó mezőnyének legidősebb tagja nem érti, hogy kollégái miért nem merik felemelni a szavukat a nyolcszoros világbajnok vezetési stílusa ellen.

Marc Márquez már három futamot is kihagyott, amióta a szezonnyitó Portugál Nagydíjon balesetet szenvedett, és könnyen lehet, hogy Le Mans-ban sem lesz ott. Bár kézközépcsonttörése miatt ő járt a legrosszabbul, ettől még egyértelműen ő volt a hibás, hiszen elmérte a féktávot, aminek következtében összeért Jorge Martín motorjával, majd belecsapódott Miguel Oliveira gépébe, akinek szintén ki kellett hagynia egy versenyt.

A gyári Honda pilótája dupla hosszú körös büntetést kapott, ám továbbra sem biztos, hogy ezt le kell töltenie. A versenytársak közül Aleix Espargaró fakadt ki a legjobban, aki szerint honfitársa eltiltást érdemelt volna. Az Aprilia motorosa ismét beszélt a témáról, és kiemelte, elsősorban azt tartja problémának, hogy Márquez esetében ez már a sokadik hasonló incidens.

Megbüntették Marc Márquezt, akinek az eltiltását követeli a MotoGP rangidőse

„Szembe fogok nézni vele, legyen annak jó vagy rossz vége – utalt az AS-nak adott nyilatkozatában arra, hogy beleáll a témába. – Ki mondta, hogy ő a hibás az összeérések miatt? Hány összeérése volt Marcnak, és hány a másik húsz versenyzőnek együttvéve? Adjuk össze az elmúlt öt év kontaktjait, illetve az ő összeéréseit, csak az övéit. Én csak a Portugáliában történteket véleményeztem. Bárkivel megtörténhet? Igen, de hányszor történt meg vele, és hányszor velem vagy Peccóval [Francesco Bagnaia]?”

Espargarónak megemlítették, hogy mással is előfordult hasonló, Austinban például Martín volt az, aki kiütötte Álex Márquezt. A mezőny rangidőse szerint azonban a párhuzam nem helytálló. „Martín elesett, a motor pedig magával rántotta – magyarázta. – Ezek különböző tettek, nagyon különbözőek. Ha ez ugyanolyan lett volna, és Martín közvetlenül elviszi Álexet, akkor [adódik a kérdés, hogy] hányszor csinált ilyet Martín, és hányszor Marc?”

Espargaró hangsúlyozta, amit mond, abban nincs semmi személyes, csupán arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a Márquez által okozott balesetnek sokkal súlyosabb következményei lehettek volna, ezért szerinte komolyabb büntetést érdemelt volna. Emellett azt is megemlítette, hogy a többi versenyző egyszerűen nem meri kritizálni a nyolcszoros világbajnokot.

„Sokan panaszkodnak, hogy Nakagami [Takaaki] súlyos büntetést érdemelne, mert sokszor ütközik, és a büntetés elmarad, de ez nincs felkapva, mert Nakagami nem Márquez. Nakagamit százszor többet kritizálták, mint Marcot, de ő nem Marc, és nem jelenik meg mindenhol. Miért merjük ezt mindannyian [megtenni] Nakagamival? Aztán megkérdezik Fabio [Quartararót] és Peccót Marcról, és a válaszuk az, hogy »igen, hát…«.”

Aggódhatnak Marc Márquez szurkolói? – a Honda a visszatérésről versenyzője beszélt

A történtek következtében Márquez egyelőre csupán 7 ponttal rendelkezik a portugáliai sprintfutamról, és amennyiben a Francia Nagydíjra visszatér, így is 80 pontos hátrányt kellene ledolgoznia a bajnoki cím megszerzéséhez. Espargaró szerint azonban ez nem lehetetlen küldetés. „Sok pontot lehet szerezni – utalt a sprintversenyekre, illetve arra, hogy még 16 fordulót rendeznek az idény során. – Még az elvesztettekkel együtt is nyugodtan bajnok lehet. A kérdés az, hogy milyen állapotban érkezik meg, és milyen a Honda.”