2024. április 25. 19:34
KezdőlapMotoGPMarc Márquez szerint, ha minden ütközés büntetéssel jár, az a show rovására...

Marc Márquez szerint, ha minden ütközés büntetéssel jár, az a show rovására mehet

A Le Mans-i sprintversenyen elért ötödik helye után Marc Márquez is kifejtette véleményét a versenybírókat ért kritikákkal kapcsolatban.

A szombati sprintverseny után természetesen ismét a versenybírói döntések kerültek előtérbe a MotoGP-pilóták körében. Az Aleix Espargaró és Álex Márquez közötti manőverekről és a Brad Binderrel történt incidensről volt szó, ami felbőszítette Luca Marinit. Jack Miller is azon a véleményen volt, hogy a pénteken elhangzottakból semmi nem valósult meg, és ez számára is elfogadhatatlan.

„Számomra egyértelmű a helyzet, abba kell hagynunk ezt, feleslegesen beszélünk ezekről. Ez hülyeség. Örültem, hogy a sportfelügyelők eljöttek a biztonsági bizottsági ülésre pénteken. Ott volt 15 versenyző, sokat beszélgettünk. Mindenkinek megvan a saját véleménye. Világosan megmondtam én is: idén eddig minden incidens normális versenybaleset volt, kivéve az Oliveirával való ütközésemet Portugáliában. Azt az incidenst szankcionálni kellett, ennyi” ─ nyilatkozta Márquez.

Ismét óriási csatát hozott a sprintverseny, de Quartararo megint hibázott

„Aztán megbeszéltük, hogy milyen különböző büntetések, illetve figyelmeztetések lehetnek, lassan más felfoghatjuk úgy is, mintha adnának nekünk egy sárga lapot. Azt mondtam: ha továbbra is ennyi büntetést látunk, akkor nem fogunk másról beszélni, csak ezekről, de a MotoGP-ben néha nem lehet elkerülni bizonyos érintkezéseket. Vannak olyan esetek, amikor egy versenyző semmilyen körülmények között nem akarja átadni a helyét, ilyenkor elkerülhetetlen az, hogy összeérjünk, mert egyszerűen nincs elég hely. Egy olyan hiba, mint az enyém Portimãóban, büntetést érdemel. Az összes többi a MotoGP-ben idén felesleges volt. A nézők műsort akarnak látni. Ha minden egyes előzési manőver miatt büntetés jár, akkor még jobban elfajul a helyzet, és ennek eredményeképpen a nézők alig látnak majd csatát a pályán. Ez egyértelmű. A tizenegyedik szezonomat teljesítem a MotoGP-ben. Ütközések történtek a múltban is, és a jövőben is lesznek.”

Márquez ezt követően arról is beszélt, miért választotta erre a hétvégére a Kalex futóművet:

„Nem nézői szemmel néztem a futamot természetesen, de láttam, hogy nagyon nehéz felvenni a versenyt azokkal a versenyzőkkel, akik Ducatival mennek. Mivel az egyenesekben utolérnek, a kanyarokban sokkal többet kell kockáztatnod, ha vissza akarsz vágni. Tönkreteszed a gumikat, és ennek következtében újra és újra pozíciókat veszítesz, de ma jól éreztem magam az új futóművel. Azért választottam a Kalex által gyártottat a mai napra, mert ki akartam tapasztalni, hogyan viselkedik versenytávon.”