2024. április 25. 09:36
KezdőlapMotoGPKorábbi csatáját tanulmányozva próbálta legyőzni Marc Márquezt a hétvége legjobbja

Korábbi csatáját tanulmányozva próbálta legyőzni Marc Márquezt a hétvége legjobbja

Jorge Martín elárulta, élvezte a Marc Márquezzel vívott csatát a Francia Nagydíjon, és a futam előtt igyekezett felkészülni honfitársából. A Pramac versenyzőjének ugyanakkor a győzelmi esélyek szempontjából nem jött jól a párharc, és azt is elárulta, mely területen kell még fejlődnie.

Jorge Martín remek hétvégét zárt Le Mans-ban, hiszen a megnyerte a Francia Nagydíj sprintfutamát, másnap pedig második lett a főversenyen, így ő gyűjtötte a legtöbb pontot a két nap során. Utóbbin élvezetes csatát vívott Marc Márquezzel a dobogó középső fokáért, amelyet végül neki sikerült megszereznie, miután a nyolcszoros világbajnok az utolsó előtti körben hibázott, és elesett.

Csillaghullás Le Mans-ban a jubileumi futamon ─ Rossi versenyzője történelmet írt

A két félnek volt már előtörténete ebből a szezonból, hiszen a Honda versenyzője Martín motorjának ment neki a Portugál Nagydíjon, mielőtt belecsapódott Miguel Oliveirába, aminek következtében csak most tért vissza a mezőnybe. A Pramac pilótája erre a mozzanatra is visszautalt, egyúttal azt is elárulta, hogy a Francesco Bagnaiával vívott előző napi csatája alapján igyekezett felkészülni honfitársából.

„Nagyon nagy csatát vívtam Marckal – nyilatkozta a 25 éves motoros. – Nagyon élveztem, mert Portimãóban volt egy incidensünk, és ez volt [a legjobb módja] annak, hogy helyrehozzuk a problémáinkat a pályán. Gyors volt, agresszív volt, de mindketten hagytunk helyet. Megpróbáltam egy manővert egy olyan helyen, amelyről úgy gondoltam, hogy [ott] kicsit küszködik, és hibázott. Örülök a dobogónak, az elsőt szereztem ebben a szezonban. A sprinten gyors voltam, de a vasárnapi dobogó sokat jelent. A futam után találkoztunk a tévé épületében, és gratulált nekem a csatához. Szerintem ő az egyik legkeményebben harcoló srác. Szombaton tanulmányoztam a versenyét Peccóval, hogy megpróbáljam megérteni, hogyan lehet megelőzni őt, még ha ez hasztalan is volt.”

Bár Martín kétségtelenül élvezetes csatát vívott Márquezzel, ez bizonyos szempontból nem jött jól neki. Az élen motorozó Marco Bezzecchi ugyanis ezalatt elhúzott, és végül 4,256 másodperces előnnyel húzta be szezonbeli második győzelmét. Márkatársa ennek kapcsán elárulta, hogy még van olyan terület, amelyben mindenképpen javulnia kell a még jobb eredmények eléréséhez.

MotoGP, Jorge Martín, Francia Nagydíj 2023
Martín volt a hétvégége legeredményesebb versenyzője (Fotó: MotoGP Media)

„Szerintem sok időt vesztettem – fogalmazott. – Szép volt, nagyon élveztem, de elbuktam a lehetőséget, hogy Marcóval menjek, mert úgy éreztem, hogy sokkal jobb a tempóm. Ugyanakkor javulnom kell az előzéseknél, fejlődnöm kell akkor, amikor más versenyzőkkel együtt motorozok, mert küszködöm a nyomással az első gumin. Azonban ez rendben van, tanulnom kell. Úgy vélem, sokat tanultam, és remélhetőleg ezt meg tudom mutatni a következő futamokon.”

A hétvégén megszerzett 32 pontjával Martín immáron 80 egységgel rendelkezik, és feljött a negyedik helyre az összetettben. Ráadásul az éllovas Bagnaiától sincs sokkal elmaradva, hiszen mindössze 14 pont a hátránya, míg Bezzecchi 13, Brad Binder pedig 1 egységgel gyűjtött nála többet. A mezőny tagjai legközelebb három és fél hét múlva, Mugellóban gurulnak pályára.