2024. március 29. 12:25
KezdőlapMotoGPKomolyan elgondolkodott a visszavonuláson a súlyos sérülést szenvedő MotoGP-versenyző

Komolyan elgondolkodott a visszavonuláson a súlyos sérülést szenvedő MotoGP-versenyző

Pol Espargaró bevallotta, portimãói balesete után komolyan felmerült benne, hogy visszavonul, de elmondása szerint felesége sok erőt adott neki. A Tech3 versenyzője nem zárja ki, hogy már a következő futamra visszatérjen.

Mindössze öt hétvége telt el a MotoGP-szezonból, de már így is jó néhány pilóta megsérült a különböző bukások során. Az eddigi legsúlyosabb balesetet Pol Espargaró szenvedte el, aki még a Portugál Nagydíj második edzésén esett nagyot. A spanyol versenyzőt percekig ápolták a pályán, majd kórházba szállították, és nem volt kérdés, hogy hosszú kihagyás vár rá.

A 31 éves motoros egészen pontosan tüdőzúzódásokat, csigolyasérüléseket, valamint állkapocstörést szenvedett. Másfél héttel a történtek után kiengedték a kórházból, de a visszatérés ekkor még nagyon messzinek tűnt. Olyannyira, hogy az is komolyan felmerült benne, hogy ez meg se történjen, ám végül felesége elég erőt adott neki, hogy ne hozza meg a fájdalmas döntést.

Becslések szerint ekkor térhet vissza Pol Espargaró

„Természetesen, ez nyilvánvaló – válaszolt a DAZN azon kérdésére, hogy felmerült-e benne a visszavonulás. – Sok időm volt gondolkodni, átgondolni, hogy mit is csinálok. Előfordult, hogy ott voltam az intenzív osztályon a feleségemmel. A legrosszabb időszakban a feleségem és a lányaim voltak mellettem. Nekik is rossz volt ez az időszak, de mindenekelőtt a feleségemnek volt az. Szenvedni láttam őt, és talán ez vezetett arra, hogy igazán elgondolkodjak a visszavonuláson, hogy vajon megéri-e ez nekem. Ő már találkozott velem motoron ülve [a baleset óta], ami boldoggá tesz. Szerencsés vagyok, hogy mellettem van, különösen most, mert nélküle elgondolkodtam volna azon, hogy folytassam-e a motorozást, mert később lehetetlen felépülni.”

A következő versenyhétvégét három hét múlva, június 9-e és 11-e között rendezik Mugellóban. Espargaró elárulta, ha minden a lehető legjobban alakul, akkor már az Olasz Nagydíjra vissza fog térni. „Igen, nagyon szeretnék [ott lenni] – fogalmazott. – Ezért kelek fel minden nap, ez az, ami hajt. Az, hogy a sérülésem után újra motorra ülök, feltételezem, sokak számára nehezen érthető. Számomra és azok számára, akik elkötelezettek, ez az, amiért minden nap felkelek. Meghatároztam a visszatérés időpontját, és ez a célom. Minden nap megteszek minden tőlem telhetőt a rehabilitáció során, hogy azon a napon újra motorra ülhessek.”

Persze azért mérget nem érdemes venni, hogy a Tech3 pilótája ott lesz a következő forduló eseményein, de a nyári szünet előtt mindenképpen szeretne visszatérni. Tekintve, hogy a Kazah Nagydíjat idén mégsem fogják megrendezni, ez azt jelenti, hogy ha nem az Olasz, akkor a Német Nagydíjon vagy a Holland TT-n láthatjuk őt újra versenyezni.

„Arra gondoltam, hogy igyekszem a három közül valamelyiken visszatérni – magyarázta. – Szerettem volna Le Mans-ban visszajönni, de az orvos nyilván azt mondta, hogy ne őrüljek meg. A következő három futam egyikén szeretnék visszaülni a motorra. Nem tudom, hogy ez lehetséges lesz-e, de ez jár a fejemben, ezt akarom. Legyen az Mugello, Assen vagy a Sachsenring, a három közül az egyik, talán az utolsó a nyári szünet előtt, hiszen Kazahsztán nincs, hogy fel tudjak épülni. Ezek egyikén leszek ott [először]. Várok és folytatom a felépülést, amennyire csak tudom, várom, hogy az orvos zöld utat adjon.”

Súlyos balesete után először szólalt meg Pol Espargaró

„Szeretnék Mugellóban visszatérni. Igaz, hogy egy nagyon bonyolult pálya, mert minden kanyarban nagy a tempó, talán nem a legjobb hely a visszatérésre, úgyhogy lehetséges, hogy Mugellóban nem fogok visszajönni, és várok még pár futamot, nem tudom. Mindennek egy eljárás alapján kell történnie, amelyet be kell tartanom, különösen az orvosokra kell hallgatnom. Charte doktor az, aki az apám volt ezekben a napokban, aki minden nap felhívott, hogy megkérdezze, hogy vagyok, és akinek meg kell adnia a zöld utat. Akkor majd meglátom, hogy hogy állok erő és energia terén, és kiválasztom azt a nagydíjat, amelyik a legjobban megfelel a fizikai és a mentális állapotomnak, meg mindennek, hogy visszatérjek. Talán, ahogyan már említettem, Mugello az adottságai miatt nem a legmegfelelőbb pálya.”

Espargaró ezt követően a sérülését okozó balesetre is kitért. „Nagyon erős volt [az ütés] – emlékezett vissza. – Ez egy olyan becsapódás volt, amelyet az ember nem akar, hogy megismétlődjön, ráadásul olyan időpontban történt, amire nem számítottam. Akkor éppen kimentem a bokszból, készen álltam arra, hogy meghúzzam [a gázt], hogy teljesítsem azt a bizonyos leggyorsabb kört, és a következmények láncolatából adódott, hogy mi történt a bukásnál. Váratlanul ért, nem számítottam erre az esésre, úgyhogy amikor repültem, egy olyan pillanatban találtam magam, amit nem vártam, majd elkezdtem pörögni, és nem láttam, hogy hol vagyok. Sok tényező hozzájárult a balesetemhez és a sérüléseimhez. A legfontosabbak az én hibámból adódtak, hogy túl lassan mentem a bokszkiállás után az új abroncsokon.”