2024. április 19. 08:56
KezdőlapMotoGPMarc Márquezt „máglyán égették volna el”, amiért mások még büntetést sem kaptak?

Marc Márquezt „máglyán égették volna el”, amiért mások még büntetést sem kaptak?

Paolo Simoncelli megnyilvánulásait semmi esetre sem szabad figyelmen kívül hagyni, főleg ha a versenyhétvége eltér a megszokottól, mint Le Mans-ban. Ezúttal a Sic58 Squadra Corse tulajdonosa a Marc Márquez körüli botrány ügyében szólalt meg.

Paolo Simoncellinek igaza van: a Le Mans-i futam elég témát szolgáltatott ahhoz, hogy rápihenhessünk az Olasz Nagydíjra. Két ilyen bukás, mint ami a futamon történt ─ ráadásul ugyanabban a körben ─ nem mindennapi, ezenkívül ott volt Marc Márquez visszatérése is. A Sic58 Squadra Corse tulajdonosa pedig pontosan ezzel foglalkozott a hétvége végén kiadott sajtóközleményében.

„Szeretnék mondani valamit a MotoGP kapcsán. Napjainkban, amikor a média gyakran hamis állításokat terjeszt, és csak azok körül csinál felhajtást, akiknek amúgy is vaj van a füle mögött, gyakran folyik vita a túl vakmerő előzésekről, vagy arról, hogy túl közel hajtanak egymáshoz a versenyzők, szeretnék feltenni egy kérdést: mi lett volna, ha vasárnap Márquez lett volna a középpontban? Mi lett volna, ha ő lett volna a tettes bármelyik incidensben, ami történt? Vajon a körülötte lévő dolgok tompították volna az esetek súlyát? Azt válaszolom, hogy természetesen nem! Jeanne d’Arc-módra máglyán égették volna el.”

Hiába a gyenge motor, a legenda nem javasolja a csapatváltást Marc Márqueznek

„Figyelembe véve, hogy amivel ma Márquezt vádolják, az számomra egy olyan történetnek tűnik, amit már hallottunk korábban. Abszurd, hogy egy ember negyvenöt nap lábadozás után felpattan egy olyan vázzal ellátott motorra, amit még soha nem próbáltak ki, és megkockáztatja, hogy megszerezze a pole pozíciót, és mi… még mindig arról beszélünk, hogy mi történt Portugáliában. Tényleg? Őt, másokkal ellentétben, azzal vádolják, hogy túl agresszíven előz, és a sportszerűség határát súrolja. Mindeközben az adrenalin és az izgalom a motorozás lényege, ami nélkül ez a sport nem létezne.”

Kifakadt a MotoGP legidősebbje, szerinte honfitársai kivételeznek Marc Márquezzel

Paolo Simoncelli úgy véli: „Ha Luca Marini manőverét Marc Márquez követte volna el, akkor az újságok egészen másképp beszélnének róla. Ez minden bizonnyal igaz, két okból: először is, a spanyolnak a többi versenyzőhöz képest megdöbbentő a bukási statisztikája, és ha őt túlzottan agresszív előzési manőverekkel vádolják, az azért van, mert sok-sok ilyet csinált már korábban. Márquez a karrierjét és a balesetekre, koccanásokra és a portugál balesethez hasonló incidensekre építette. Másodszor, ő egy bajnok. Ez minden nagyszerű emberrel így van, az ő tetteiknek más súlya van, mint a többieknek, és ez nem csoda. Gondoljunk csak Pecco Bagnaiára, akiről ma már csak akkor beszélnek, ha bukik. Amikor nyer, akkor ő az a hős, akit Olaszország megérdemel. Ha a sajtó másként kezeli Marc Márquezt, mint a többieket, az azért van, mert ő más, mint a többiek.”

Lorenzo szerint a sprintfutamokon még Marc Márquez sem győzte volna le

Pillanatok, amelyek olyan nagyszerű versenyzőket eredményeztek, mint Valentino Rossi, Marc Márquez és persze Marco Simoncelli, akit a spanyolok mindig azzal vádoltak, hogy túl agresszív a pályán. Ha ezek a manőverek izgalmasak, az azért is van, mert a józan ész határán mozognak.

„Marc Márquezt úgy kezelni, mint a többieket, nem lenne méltó ahhoz, amit tett és tesz: Ő nem olyan, mint a többiek, szerencsére.”