2024. április 20. 06:53
KezdőlapMotoGPKifakadt a MotoGP legidősebbje, szerinte honfitársai kivételeznek Marc Márquezzel

Kifakadt a MotoGP legidősebbje, szerinte honfitársai kivételeznek Marc Márquezzel

Aleix Espargaró bírálta azokat a szurkolókat, akik szerint a kritika megfogalmazása egyet jelent a nyafogással. Az Aprilia versenyzője honfitársainak külön odaszúrt, mondván, Marc Márquezt másként kezelik, mint a többi spanyol pilótát.

Aleix Espargaró a MotoGP állandó mezőnyének legidősebb tagja, ennélfogva rengeteg tapasztalattal rendelkezik. A spanyol versenyző sokszor éles kritikát fogalmaz meg versenyzőtársaival, illetve adott esetben a sportfelügyelőkkel szemben. A Francia Nagydíj után is kifakadt, de ezúttal leginkább a szurkolók egy részét pécézte ki magának.

Az Aprilia motorosának nem kezdődött jól a futam, ugyanis ő is részese volt a rajt utáni incidensnek. Álex Márquez előbb Johann Zarcóval, majd Brad Binderrel ért össze, utóbbi pedig lesodródott a pályáról, amin Espargaró is rajtavesztett. Ő azonban nem volt hajlandó megnevezni, hogy kit tart felelősnek a történtekért, még akkor sem, amikor konkrétan rákérdeztek, hogy a Gresini 73-as rajtszámú versenyzőjére gondol-e.

Megbüntették Álex Márquezt, aki macskaként próbált menekülni az ijesztő baleset után (videó)

„Ezt a nevet mondod, és ha ezt mondod, akkor azért mondod, mert láttad az ismétlést, függetlenül attól, hogy mi történt – válaszolta sokatmondóan. – Azt mondtam, hogy nem fogok többet beszélni az incidensekről. Rosszul érzem magam, szerintem jó, ha az ember kimondja, amire gondol. Ha idejövünk, és azt mondjuk, hogy »jó volt a mai nap, rossz volt a gumi, és a többi«, akkor elunod magad, de mindannyiunktól ezt fogjátok hallani, mert ha itt az ember panaszkodik, akkor [sokak szerint] egész nap csak nyafog, ha pedig kritizál, akkor minden rossznak tűnik.”

Espargaró szókimondása nem mindenkinek tetszik a szurkolók közül, és sokan a 33 éves versenyző közösségi oldalain töltik ki az ezzel kapcsolatos frusztrációjukat. A mezőny rangidőse úgy véli, hogy ha a saját értékrendjének megfelelően nyilvánul meg, akkor a rajongók egy része hajlamos hamis következtetéseket levonni ebből, amitől elbizonytalanodik.

„Mindig ugyanaz történik, és ettől nagyon rosszul érzem magam – fogalmazott. – Ha az ember elmondja a véleményét, és őszinte, amilyennek szerintem lennie kell, akkor [mások szerint] sír, mert egy bőgőmasina, és minden nap jönnek a hozzászólások, hogy miért kritizál. Eljön az idő, amikor az ember nem tudja, mit csináljon.”

Espargaró azonban itt nem állt meg, és külön a honfitársainak is odaszúrt, hiszen nyilvánvalóan leginkább ők kommentelnek a közösségi médiában megjelenő bejegyzéseihez. Szavaiból arra lehet következtetni, hogy nem tartja egészségesnek a hazájában uralkodó szurkolói kultúrát, legalábbis ami a MotoGP-t illeti, hiszen úgy csinálnak, mintha csak egy pilótájuk lenne a mezőnyben.

„Végső soron mindannyian azt szeretnénk, hogy hazám támogassa a versenyzőit, ahogyan más országokban is [teszik], de úgy tűnik, hogy csak egy van, a többiek pedig csak nyafogógépek – célzott egyértelműen Marc Márquezre az egyszeres MotoGP-futamgyőztes. – Úgyhogy mostantól legyünk kicsit cinikusabbak, mosolyogjunk többet, és élvezzük az életet!”

MotoGP, Aleix Espargaró, Francia Nagydíj 2023
Espargarónak nem tetszik egyes szurkolók viselkedése (Fotó: MotoGP Media)

Hozzá kell tenni, hogy Espargaró természetesen egyrészt nem csak másokat tud kritizálni, másrészt nem csupán bírálni tud. A Le Mans-i futam leintése után az volt az első dolga, hogy elnézést kérjen a csapatától, mivel úgy véli, hogy az időmérőn történt bukása negatívan befolyásolta a hétvége további részét. Emellett pedig gratulált Augusto Fernándeznek, aki közvetlenül előtte, a negyedik helyen ért célba vasárnap, és újoncként kifejezetten jól állta a sarat.