back to top
2024. július 27. 01:37
KezdőlapMotoGPEldőlt, hogy Rossi csapata marad-e a Ducatinál

Eldőlt, hogy Rossi csapata marad-e a Ducatinál

Immáron biztossá vált, Valentino Rossi csapata 2024-ben is a Ducatinál marad. A Yamaha nem indít szatellitcsapatot jövőre.

A Yamahának a MotoGP négyütemű korszakának kezdete óta mindig volt legalább egy szatellitcsapata. 2002-től a 2018-as szezon végéig a Tech3 csapattulajdonosa, Hervé Poncharal irányította, majd amikor a francia 2019-re a KTM-hez igazolt, a Petronas főnöke, Razlan Razali vette át a Yamaha egyetlen MotoGP-s szatellitalakulatát. Három év után a Petronas kiszállt, így 2022-ben az olasz WithU energiaipari vállalat érkezett új főszponzorként.

A Yamaha azonban 2021 után mindig csak egyéves szerződést ajánlott Razali RNF csapatának. Elméletileg azért, mert a finanszírozás nem tűnt biztosítottnak. A valóságban a Yamaha az olasz Valentino Rossit alakulatát szerette volna szatellitcsapatnak.

Senki nem bízik már a MotoGP kulcsfontosságú szereplőiben, véli a Yamaha főnöke

Először is azért, mert az olasz ikon ígéretes tárgyalásokat folytatott a hatalmas szaúd-arábiai Aramco vállalattal. Másrészt, a VR46 Riders Academy és a Moto3-as, illetve a Moto2-es géposztályban működő GP-csapatain keresztül Rossi többször is olyan ígéretes tehetségeket juttatott el a királykategóriába, mint Morbidelli, Bagnaia, Marini vagy Bezzecchi. Harmadszor, Rossit a Yamaha példaképének tekintik, mivel 2004-ben, 2005-ben, 2008-ban és 2009-ben világbajnoki címet nyert a királykategóriában. Végül, de nem utolsósorban az olasz legendát hivatalosan is kinevezték a Yamaha nagykövetévé.

Rossi azonban, mint csapattulajdonosa, 2024 végéig szóló szerződést kötött a Ducatival.

Ennek ellenére Lin Jarvis, a Yamaha Motor Racing angol ügyvezető igazgatója néhány hete még reménykedett abban, hogy sikerül megállapodni Rossi csapatával, többek között azért is, mert a mezőnyben nyolc Ducati és csak két Yamaha van, ami kiegyensúlyozatlanságot jelent.

Miután Marco Bezzecchi második MotoGP-győzelmét aratta mindössze második szezonjában, és öt nagydíj után csupán egy pont a lemaradása a listavezető Bagnaia mögött, Lin Jarvisnak nincsenek illúziói.

„A jövő év nem a megfelelő időpont arra, hogy ismét szatellitcsapatot indítsunk” ─ magyarázta a Yamaha ügyvezető igazgatója a SPEEDWEEK.com kérdésére.