2024. április 26. 14:46
KezdőlapMotoGPJelentősen csökkent a tempó a tavalyi évhez képest a MotoGP-ben

Jelentősen csökkent a tempó a tavalyi évhez képest a MotoGP-ben

Ha Joan Mir és Álex Rins megismételte volna a 2022-es köridejét a Suzukival, akkor a negyedik és az ötödik helyre kvalifikálták volna magukat az idei Francia Nagydíjon.

Joan Mir akkor vetette fel a köridő-összehasonlítást, amikor arról kérdezték, van-e magyarázata arra, hogy a Yamaha (amely a Suzuki MotoGP-ből való kivonulása után immár az egyetlen gyártó, amely Inline4-es konfigurációt használ) miért szenved ennyire annak ellenére, hogy 2023-ra javult a motor teljesítménye.

Összehasonlításképpen Francesco Bagnaia, aki idén és tavaly is a pole pozícióban állt, 0,255 másodperccel volt lassabb 2023-ban. A Yamaha korábbi világbajnoka, Fabio Quartararo több mint fél másodpercet vesztett tavalyhoz képest. A francia versenyző ideje 27 körön 14 másodperccel volt lassabb, mint tavaly.

Quartararo szörnyű időszakon megy keresztül, a Yamahának cselekednie kell

„Rettenetesen lassú vagyok, a tavalyi köridőmhöz képest. A Yamahával nem tudom miért lassabbak, mert elvileg erősebb lett a motor, így más területen számítanék visszaesésre. Ez történt velünk is a Suzukival, egyik évről a másikra javítottunk a végsebességen, de aztán küzdöttünk a motorral féktávon” ─ jelentette ki Mir.

Quartararo, aki a tavalyi szezon ötödik fordulója után vezette a világbajnokságot, a 2023-as tabellán csak a kilencedik helyen áll. Mir az egy évvel ezelőtti kilencedik a 21. helyre esett vissza.