back to top
2024. május 09. 00:53
KezdőlapMotoGPRosszindulatú pletyka, vagy a Yamaha tényleg a Suzuki sorsára juthat, ha nem...

Rosszindulatú pletyka, vagy a Yamaha tényleg a Suzuki sorsára juthat, ha nem vigyáz?

A Yamaha jelenleg az utolsó helyen áll a konstruktőri tabellán. Fabio Quartararo 2022-es sachsenringi futama óta nem sikerült győzelmet felmutatniuk. Újabban a médiában felreppentek olyan pletykák, melyek szerint a gyártó a Suzuki sorsára juthat.

A Yamaha mintegy 60 éve vesz részt a gyorsaságimotoros-világbajnokságon, de miután a Suzuki a 2022-es szezont követően meglepő módon kivonult, a rajongók és a média arra a következtetésre jutott az elmúlt futamok sikertelensége nyomán, hogy esetleg a másik japán gyártó is távozhat a bajnokság körforgásából.

„Igen, az elmúlt napokban figyelemmel kísértem ezeket a találgatásokat a médiában” ─ mondta a Yamaha Motor Racing ügyvezető igazgatója, Lin Jarvis a SPEEDWEEK.com-nak.

Az elkeseredett Quartararo visszajelzéseire alapozva keresi a kiutat a gödörből a Yamaha

„Mindenhol felbukkannak… Rengeteg ember teszi fel ezeket a kérdéseket. Tagadhatatlan, hogy a Yamaha és a Honda jelenleg küszködik a MotoGP-ben. Az európai gyártóktól 16 motor szerepel a rajtrácson, míg a japánok közül csak hat. Nem tudok a Honda nevében beszélni, de biztosíthatok mindenkit, hogy nem látom vagy érzem az elkötelezettség hiányát a Yamaha részéről. Az utolsó előtti Jerezi Nagydíjon a Yamaha Motor Japan elnöke és a Yamaha Europe főnöke ellátogattak hozzánk. Mindketten nagyon fontos pozíciót töltenek be, és támogatják a versenyzést. Ők is elismerik, hogy a sportág mit hozott a Yamaha márkának a múltban, és mit fog még a jövőben is hozzátenni az imázsunkhoz. Örültem, hogy eljöttek Jerezbe, mert így testközelből tapasztalhatták, láthatták és megtapasztalhatták a jelenlegi szintünket. Azt is tudják, hogy mire van szükségünk a jövőben. Beruházásokra és változtatásokra a munkamódszerünkben.”

„Az is örömteli volt, hogy a Spanyol Nagydíj hatalmas tömeget vonzott, ami utána Le Mans-ban is megismétlődött. Jerezben és a 2023-as Le Mans-i futamon minden idők legnagyobb tömegét láttuk. Ismétlem: nem látom jelét annak, hogy a Yamaha kivonulna. Nem hiszek ebben. Ugyanakkor fontos a realitás talaján maradni. Ha visszatekintünk egy évvel ezelőttre, a Suzukinál kialakult helyzetre – ők sem látták ezt előre, de nekem személy szerint nincsenek kétségeim. Reméljük, hogy ez így is marad.”