back to top
2024. május 07. 18:35
KezdőlapMotoGPAleix Espargaró elmondta, mi okozza számára a legnagyobb fejtörést

Aleix Espargaró elmondta, mi okozza számára a legnagyobb fejtörést

Aleix Espargaró öt verseny után jelenleg a tizenegyedik áll a világbajnoki tabellán. Az Aprilia sztárja elmagyarázta, mi hiányzik neki jelenleg.

A 2022-es szezonban Aleix Espargaró talán a legsikeresebb évét teljesítette a királykategóriában. Első futamgyőzelmét Argentínában öt harmadik hely követte, amivel végül az Aprilia ásza az összesített negyedik helyet szerezte meg. A 2023-as szezon előtt ezért a 33 éves spanyolt a világbajnoki cím legnagyobb esélyesének tartották.

Espargaró azonban jelenleg csak a tizenegyedik helyen áll a tabellán. A plusz sprintek ellenére, amelyeken a maximális pontszám egyenként tizenkettő, a spanyol az eddigi tíz futamon mindössze 42 pontot gyűjtött. Legjobb sprint eredménye az austini negyedik hely volt, a vasárnapi futamokon csak kétszer, Jerezben és Le Mans-ban fért be az első ötbe.

„Nem akarok kifogásokat keresni” ─ kezdte Espargaró.

 „Gyorsabb vagyok, mint tavaly, és úgy érzem, hogy a motor is egy kicsit jobb. Mégsem tudok nyerni. Elemezzük a helyzetet folyamatosan, és próbálunk megoldást találni. Eddig szinte minden pályán én voltam a leggyorsabb, pénteken Argentínában, Portugáliában és Jerezben is én futottam a legjobb időt. Gyors vagyok, de a versenyeken nagy nehézségeim vannak.”

Aleix Espargaró reméli, hogy barátja hamarosan újra az élmezőnyben harcolhat

„Az első guminyomással van bajunk. Emiatt nem tudunk előzni. A tempónk jobb, mint például Brad Binderé, de ő sokkal jobban versenyez, mint mi. Pénteken még minden simán megy. Úgy tudom vezetni a motort, ahogy akarom, de amint a pályán más motorok közé kerülök, nem tudom tartani a kanyarsebességet, és az első gumiabroncsban lévő nyomás óriási mértékben megnő. Őrület, ahogy Pecco és a KTM-esek előzni tudnak, míg én senkit sem tudok megelőzni. Ez rendkívül frusztráló. Az egyik leggyorsabb vagyok, de a versenyen nem tudom tartani a tempót a többiekkel.”

„Tavaly minden pozíciót ajándéknak tekintettem, de ebben a szezonban egy ötödik vagy hatodik hely már nem elég. Győzni akarok, de jelenleg ez nem megy. Ezt el kell ismernem.”