2024. március 29. 16:35
KezdőlapMotoGPMarc Márquez a Ducatinál? – reagált az olaszok vezére

Marc Márquez a Ducatinál? – reagált az olaszok vezére

Luigi Dall’Igna reagált Jorge Lorenzo felvetésére, miszerint Marc Márquez a Ducatihoz igazolhat jelenlegi szerződése lejártával. A Ducati Corse vezérigazgatója a jövő évi pilótafelállásról is beszélt.

Jorge Lorenzo nemrég érdekes kijelentést tett Marc Márquez jövőjével kapcsolatban. Az ötszörös világbajnok szerint honfitársa a Ducatihoz fog igazolni jelenlegi szerződésének 2024-es lejárta után. A 36 éves exmotoros hozzátette, a Honda pilótája nem szívesen fog átszerződni, de addigra annyira éhes lesz a sikerre, hogy erre is hajlandó lesz.

Lorenzo szerint a tavalyi Bagnaia-bravúrt idén egy másik Ducati-pilóta viszi majd véghez

Persze ezzel kapcsolatban sok kérdés merül fel. Márquez fizetése nyilvánvalóan jóval nagyobb lenne, mint bárki másé, így amennyiben tényleg valós opció, a bolognaiaknak át kell gondolniuk, hogy mekkora szükségük van rá. Ám az sem kizárt, hogy a folyamat idáig sem jut el, és Márquez hosszabbít a Hondával. Luigi Dall’Igna szerint ez teljesen reális forgatókönyv.

„Először is, nem hiszem, hogy Marc elfogadná, hogy ne egy gyári csapathoz menjen – nyilatkozta a GPone.com-nak a Ducati Corse vezérigazgatója, és kitért a Francia Nagydíjon nyújtott teljesítményére is. – Ő egy sztár, és a sztárok azt akarják, hogy ennek megfelelően bánjanak velük. Másodszor, csodálatosan versenyzett versenyzett a Hondával a visszatérésekor, még akkor is, ha aztán bukott. Szóval várnék azzal a kijelentéssel, hogy Marc és a Honda külön utakon folytatják 2024 végén. Véleményem szerint ez nem biztos, sőt, épp ellenkezőleg, úgy gondolom, hogy továbbra is minden esélyük megvan arra, hogy jól teljesítsenek közösen.”

Persze Márqueztől függetlenül is felmerül a kérdés, hogy mi lesz jövőre a gyári Ducatinál. Francesco Bagnaia ugyan vezeti a világbajnokságot, de többször is hibázott már az idény folyamán, míg Enea Bastianini továbbra is a portimãói sérüléséből lábadozik, és az a célja, hogy az Olasz Nagydíjra visszatérjen. Dall’Igna összefoglalta a helyzetet.

„Elégedettek vagyunk a jelenlegi versenyzőinkkel – fogalmazott. – Egyikük még semmit sem tudott mutatni, mert sajnos megsérült az első nagydíjon, de remélem, hogy Mugellóban ismét jó állapotban lesz. A másikuk Pecco. Tavaly rendkívüli dolgokat tett a motorunkkal. A MotoGP történetének legnagyobb fordítását hajtotta végre egy objektíve nehéz helyzetben, zsinórban négy győzelemmel. Ilyen dolgokra csak egy nagy bajnok képes.”

Ami a gyári üléseket illeti, egyelőre egyikükkel kapcsolatban sem merült fel, hogy helye veszélybe került volna. Marco Bezzecchiről viszont napvilágot láttak a pletykák, miszerint jövőre akár a gyári csapatba is felléphet. Dall’Igna leszögezte, hogy nem akarnak változtatni az eddigi módszereken, és azt is elmondta, hogy várhatóan mikor kezdik el átbeszélni a folytatást.

Luigi Dall'Igna
Dall’Igna elárulta, hamarosan tárgyalni kezdenek a pilótákkal (Fotó: Ducati Media House)

„Fontos, hogy sok motor legyen a mezőnyben, hogy javulhasson a versenyzők teljesítménye, és velünk együtt fejlődjenek – jelentette ki a MotoGP hivatalos honlapján látható videóban. – Nem akarunk változtatni a megközelítésünkön. Fontos, hogy a legjobb pilóták legyenek a gyári csapatnál, de nem kérjük meg a többieket, hogy ne harcoljanak és nyerjenek futamokat, mert nekik is ezt kell tenniük. Végső soron ez egy Ducati-motor, nem akarom csökkenteni a teljesítményét. Mugello és a Sachsenring között megkezdhetjük a tárgyalásokat a versenyzőkkel a jövőre vonatkozóan.”