2024. április 27. 03:06
KezdőlapMotoGPEldőlt, hogy Pol Espargaró ott lesz-e a következő futamon súlyos sérülése után

Eldőlt, hogy Pol Espargaró ott lesz-e a következő futamon súlyos sérülése után

A GASGAS csapata bejelentette, Pol Espargaró nem lesz ott az Olasz Nagydíjon, és csak később fog visszatérni. A spanyol versenyzőnek továbbra is az a célja, hogy mindez a nyári szünet előtt történjen meg.

Pol Espargaró az idei évre csapatot váltott, hiszen a gyári Hondától a GASGAS istállójához igazolt, ám igazán éles körülmények között még nem tudott menni új motorján. A Portugál Nagydíj második edzésének végén ugyanis komoly balesetet szenvedett, és kiderült, hogy súlyos sérülései miatt hónapokig tartó kihagyásra kényszerül.

A 32. születésnapját ezen a héten szombaton ünneplő motorosnak állkapocs-, borda-, hát- és nyaksérülésből kellett felépülnie. Pár héttel ezelőtt azt a célt fogalmazta meg, hogy a nyári szünet előtti három hétvége egyikén szeretne visszatérni. Amennyiben ez lehetséges, akkor már a soron következő mugellói fordulóban motorra ülne, de orvosaira bízza a döntést.

Nos, a felépülés jól halad, de a születésnapját biztosan nem ünnepelheti meg azzal, hogy ott lesz Mugellóban, ugyanis csapata hétfőn bejelentette, hogy erre még várni kell. A közlemény arra is kitért, hogy miért döntöttek a halasztás mellett: Espargarónak még nem jöttek teljesen rendbe a csigolyái, ezért a szezon hatodik hétvégéjét is kihagyni kényszerül.

Pol Espargaró nyilatkozott visszatérése időpontjáról

„Nagyon vártam már, hogy újra motorra ülhessek, de ahogyan kezdettől fogva mondtam, a végső döntést az orvosok hozták meg, és arra kértek, hogy várjak még néhány napot – olvashatóak a nyolcszoros MotoGP-dobogós szavai. – Az eredeti tervem az volt, hogy a következő három futam egyikére térek vissza, a nyári szünet előtt, és ez továbbra is így van. Az a legfontosabb, hogy fizikailag készen álljak, és ez a döntés azt jelenti, hogy van még néhány napom arra, hogy otthon dolgozzak tovább, és a lehető legjobb formában érkezzek meg, minél hamarabb. Nagyon jól érzem magam, és nagyon motivált vagyok. Remélem, hogy amint lehetséges, találkozhatok a csapattal és mindenkivel a sportágon belül, meg persze a szurkolókkal is.”

Az előző három nagydíjhétvége során a KTM tesztpilótája, Jonas Folger helyettesítette Espargarót, és ez Mugellóban is így lesz. A német versenyző Austinban és Le Mans-ban szerzett pontot, hiszen előbbin a tizenkettedik, utóbbin a tizenharmadik helyen ért célba, így jelenleg 7 egység áll a neve mellett. A csapat másik állandó versenyzője, az újonc Augusto Fernández 30 ponttal rendelkezik, ebből 13-at a legutóbbi, franciaországi futamon zsebelt be.

A gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnyének most egy tripla hétvége következik, hiszen az Olasz Nagydíjat követő két hét során is pályára kell gurulniuk. Június 16-a és 18-a között a Sachsenringen, egy héttel később Assenben mérik össze a tudásukat, így ha minden jól megy, Espargaró ezen hétvégék egyikén fog visszatérni.