back to top
2024. május 06. 05:34
KezdőlapMotoGPMagabiztosan mentek tovább a gyári Ducatik Mugellóban, mindkét Márquez bukott

Magabiztosan mentek tovább a gyári Ducatik Mugellóban, mindkét Márquez bukott

Francesco Bagnaia zárta az élen az Olasz Nagydíj második edzését és így az egész pénteki napot a MotoGP-ben. Marc és Álex Márquez is bukott, de előbbi továbbjutott, ellentétben Fabio Quartararóval.

Folytatódott az Olasz Nagydíj hétvégéje a MotoGP-mezőny számára, hiszen délután rendezték a második edzést. Az első tréningen Álex Márquez volt a leggyorsabb Fabio Quartararo és Brad Binder előtt, míg a gyári Ducati állandó versenyzői a tabella alján zártak. Azonban sejteni lehetett, hogy a pilóták sokat fognak javítani, így ennek nem lesz jelentősége.

Álex Márquez nyitott az élen Mugellóban, a gyári Ducatik nagyon hátul kezdtek

Az első időt Marc Márquez motorozta, de azt pályaelhagyás miatt törölték, így az első érvényes kör Fabio Di Giannantonióé volt, aki 1:48.673 másodperc alatt ért körbe. Ezt persze mások hamar megjavították, így az elején Miguel Oliveira 1:47.683-mal ugrott az élre, és máris megjavította a délelőtti idejét. Sőt, a portugál versenyző aztán tovább gyorsult, és 58 századdal felülmúlta korábbi önmagát, de összesítésben ezzel is csak a tizenkilencedik volt. A második edzést tekintve Johann Zarco volt a második , míg az idősebbik Márquez a harmadik.

Ezt követően utóbbi öccse 1:46.723-mal vette át a vezetést, míg a Pramac pilótája szintén javított, és 141 ezredes lemaradással feljött a második pozícióba. Francesco Bagnaia ekkor a negyedik helyet foglalta el, a címvédőnek 447 ezred volt a hátránya 10 perc elteltével. A gyári Ducati motorosa aztán 188 ezredre csökkentette mindezt, így ő is megelőzte Oliveirát, de ennek még mindig nem volt jelentősége az összesített sorrend szempontjából. Bagnaia aztán a kavicságyat is meglátogatta, de fent maradt a motorján.

Nem sokkal később Zarco került az élre, miután 96 ezreddel felülmúlta Álex Márquez idejét. Ezután egy csendesebb időszak következett, amikor az élmezőny tagjai nem javítottak, majd 26 perc elteltével Álex Márquez javított, de előzni nem tudott, csupán lemaradását csökkentette 9 ezredre a Pramac versenyzőjével szemben. Bagnaia ugyancsak gyorsult, de maradt harmadik, hátránya 221 ezredre csökkent. A címvédőt hamarosan Marco Bezzecchi előzte meg, aki 12 ezreddel volt gyorsabb nála.

Bő 1 perccel a félidő után tovább folytatódott Joan Mir vesszőfutása, ugyanis a gyári Honda pilótája a San Donatóban eldobta a motort. Sérülés nem történt, de ez biztosan nem segített abban, hogy jobban megbarátkozzon a motorral. A spanyol pilóta egyébként mindössze a huszonkettedik helyen állt összesítésben.

Bezzecchi bő 20 perccel a vége előtt tovább javított, de csupán 38 ezreddel bizonyult gyorsabbnak korábbi idejénél. Ellentétben Bagnaiával, aki visszaszerezte a harmadik helyet, sőt, 12 ezredre megközelítette Zarcót. Ezzel egyébként összesítésben is javított, de csak egy pozíciót, Bastianinivel szemben, aminek nem volt jelentősége.

Zarcót aztán hosszú idő után Álex Rins taszította le az élről, egy körrel azután, hogy Di Giannantonio feltartotta az LCR Honda versenyzőjét. A spanyol pilóta 6 századdal múlta felül riválisát, de nem sokáig vezetett, ugyanis Jorge Martín további 158 ezreddel gyorsabbnak bizonyult nála. Ez utóbbi volt az első olyan idő, amely már összesítésben is befolyásolta az első tíz sorrendjét.

Mint ahogyan Bezzecchi ideje is, aki a második edzésen átvette a vezetést, összesítésben pedig a harmadik helyre jött fel 1:46.218-as idejének köszönhetően. Bő 10 perccel a vége előtt aztán Marc Márquez is bukott a másik gyári Hondával. A nyolcszoros világbajnok a 14-es kanyarban csúszott ki, és sietnie kellett, hogy még vissza tudjon térni a véghajrára.

Bezzecchi aztán az összetettben is átvette a vezetést, és jelentősen, 1:45.808-ra javított. Martínnál 132 ezreddel volt gyorsabb, míg mögötte Bagnaia, Binder és Raúl Fernández volt a sorrend, Álex Márquez délelőtti ideje csak utánuk következett. Ekkor egy ideig megint nem változott az élmezőny sorrendje, hiszen a mezőny tagjai felkészültek a véghajrára.

Bő 2 perccel a vége előtt Márquez vette át a vezetést, de Rins nála is gyorsabb volt, hogy aztán Bagnaia és Bezzecchi is megelőzze az LCR pilótáját. Az első edzésen az élen záró Álex Márquez bukott, így neki nem maradt esélye a továbbjutásra. Ellentétben Bastianinivel, akinek sikerült feljönnie az ötödik pozícióba.

Quartararo a sárga zászló miatt nem tudott javítani, és csupán a tizenötödik pozícióban végzett. Binder viszont az utolsó pillanatban gyorsult, amivel feljött a negyedik pozícióba, elütve ezzel Fernándezt a továbbjutástól. Sőt, Maverick Viñales is pórul járt, miután sérült csapattársa, Aleix Espargaró feljött a kilencedik pozícióba. Végül Bagnaia 1:45.436-tal zárt az élen, 63 ezreddel megelőzve Bezzecchit, és további 18-cal Rinst. Mögöttük Binder, Martín, Bastianini, Zarco, Marc Márquez, Espargaró és Marini lett a továbbjutók sorrendje.

A MotoGP mugellói pénteki napjának végeredménye