back to top
2024. május 13. 00:34
KezdőlapMagyarokMeghalt Szvoboda Bence, a magyar motokrossz egyik legnagyobb versenyzője

Meghalt Szvoboda Bence, a magyar motokrossz egyik legnagyobb versenyzője

Belehalt sérüléseibe Szvoboda Bence, aki a cseh motokrossz-bajnokság vasárnapi futamán szenvedett súlyos balesetet. A többszörös magyar és cseh bajnok, a világbajnokságot is megjárt versenyző 31 évet élt.

Életét vesztette Szvoboda Bence, miután súlyos balesetet szenvedett a cseh motokrossz-bajnokság pacovi fordulójának vasárnapi első futamán. A magyar versenyzőt egy másik pilóta motorja találta el, aminek következtében komoly fejsérülést szenvedett. Csapata  szerdán délután erősítette meg, hogy a 31 éves versenyző belehalt sérüléseibe.

Súlyos balesetet szenvedett, kritikus az állapota a többszörös motokrosszbajnok Szvoboda Bencének

„A mai napon 11:50-kor elveszítette élete legnagyobb harcát a magyar motokrossz kiemelkedő alakja – olvasható csapata, a HTS Team Facebook-oldalán. – Felfoghatatlan tragédia ez mindannyiunk számára. Elviselhetetlen a fájdalom, ami körülvesz minket. Az Isten adjon megnyugvást a szeretteinek és az őt gyászolóknak! Szvoboda Bence 31 évet élt. Nyugodj békében, Bajnok!”

Szvoboda már 2007-ben, mindössze 15 évesen elindult a magyar felnőtt motokrossz-bajnokságban, és a második helyen zárt az MX2-es kategóriában. Később itt, illetve az MX1-esek között összesen 23 pole pozícióig, 40 futamgyőzelemig és 20 összetettbeli elsőségig jutott, és egyéniben, valamint csapatban is öt-öt bajnoki címet gyűjtött be.

Emellett az ADAC MX Masters csúcskategóriájában, valamint az osztrák, a szlovák és a cseh bajnokságban is jó néhány futamgyőzelmet zsebelt be, utóbbiban kétszeres egyéni és egyszeres csapatbajnok. Az Európa-bajnokságon összesen öt versenyen indult, ebből egyszer, 2017-ben az összetettbeli diadalt is sikerült megszereznie Kiskunlacházán.

2011-ben és 2012-ben a világbajnokság mezőnyében is ott volt, a Scott KTM színeiben indult az MX2-es géposztályban. Bár Portugáliában és Spanyolországban nem sikerült a pontszerzés, a pályaismeretnek köszönhetően Németországban, majd Csehországban is összejött a bravúr. Ezzel Németh Kornél után ő lett a második magyar, aki pontot szerzett valamelyik elit kategóriában.

Egy évvel később már az MXGP-ben mérettette meg magát, ám a csehországi fordulót nem tudta befejezni. A technikai sportok többségével ellentétben a motokrosszban évről évre rendeznek versenyt válogatottak számára Motocross des Nations néven: Szvoboda 2009-ben, 2013-ban és 2016-ban képviselte hazánkat. Egyénileg a második alkalommal szerepelt a legjobban, de a csapat a legutóbbi viadalon érte el vele a legjobb eredményt, a huszonhetedik helyet.