back to top
2024. május 06. 14:21
KezdőlapMotoGPA Pramac végzett az élen a Quartararo bukásával záruló nyitányon, Marc Márquez...

A Pramac végzett az élen a Quartararo bukásával záruló nyitányon, Marc Márquez a második

Johann Zarco zárta az élen a Német Nagydíj első edzését a MotoGP-ben. Marc Márquez a második helyen végzett, míg Fabio Quartararo szintén az élmezőnyben fejezte be a tréninget, de a végén bukott.

Mindössze öt nap telt el a mugellói futam óta, és a MotoGP mezőnyének tagjai ismét pályára gurultak. A helyszín ezúttal a Sachsenring, ahol a Német Nagydíj első edzését rendezték. Ezúttal csupán 20 motoros kezdte meg a hétvégét, ugyanis a Hondánál Joan Mirt és Álex Rinst sem helyettesíti senki, szabadkártyát pedig senki nem kapott.

Az első, még nyilvánvalóan nem mérvadó próbálkozások után Johann Zarco állt az élre 1:23.235 másodperccel. Ezt követően Marc Márquez és Brad Binder is ideiglenesen megelőzte, de aztán javított, és 1:22.458-cal visszavette a vezetést. Egészen addig, amíg Álex Márquez le nem taszította az élről, de ő sem vezetett sokáig, mivel Nakagami Takaaki vette át a vezetést.

Az LCR pilótája 1:21.636-os időt motorozott, 66 ezreddel megelőzve az időközben javító Zarcót, akinek aztán csapattársa, Jorge Martín került a ranglista élére, miután 4 századdal felülmúlta a japán versenyzőt. A köridők persze tovább javultak, és Nakagami és az idősebbik Márquez is ideiglenesen visszaelőzte a Pramac versenyzőjét, ám Martín aztán 1:21.433-mal újra vezetett, 85 ezreddel megelőzve a 31 éves pilótát.

A nap első bukását Aleix Espargaró szenvedte el, akinek ebben a balesetben nem lett baja, de mozgásán látszott, hogy még messze nem épült fel a múlt heti kerékpárbalesetéből. Pár perccel később Jack Miller és Enea Bastianini került nagyon közel egymáshoz, az ausztrál pedig egy kézmozdulattal jelezte, hogy mi a véleménye utódjának megmozdulásáról.

Bő negyedóra elteltével aztán megérkezett az eső, aminek legfontosabb következménye az volt, hogy az addig kialakult sorrend egy ideig nem változott. A következő 15 percben egyedül Maverick Viñales és Miller ment pályára, de nyilvánvalóan egyikük sem tudott javítani. Az eső viszont hamar elállt, a pálya pedig felszáradt, így az utolsó 10 percben ismét gyorsult a mezőny.

Bukása után Espargaró vette át a vezetést, és bár utána ideiglenesen leszorították őt az eredményjelző tetejéről, 6 perccel a vége előtt 1:20.934-gyel ismét a leggyorsabbnak bizonyult, 128 ezreddel megelőzve Márquezt, és további 45-tel Francesco Bagnaiát. Nem sokkal később aztán Quartararo is javítani tudott, és 8 ezreddel felülmúlta Márquezt, így feljött a második pozícióba.

Ezzel természetesen még nem volt vége: Marc Márquez 1:20.854-gyel állt az élre, míg öccse 101 ezreddel maradt el tőle a harmadik helyen. Utána egy ideig senki nem tudott javítani, ugyanis Franco Morbidelli a 11-es kanyarban elesett, aminek következtében sárga zászló volt érvényben.

1 perccel a vége előtt aztán Zarco állt vissza az első helyre, 152 ezreddel megelőzve Marc Márquezt. Ezt követően pedig már nem változhatott a sorrend, ugyanis Quartararo is bukott a másik Yamahával, ő az 1-es kanyarban dobta el. Ezzel Zarco zárt az élen Marc Márquez és Espargaró előtt, mögöttük pedig Álex Márquez, Martín, Quartararo, Brad Binder, Bagnaia, Fabio Di Giannantonio és Marco Bezzecchi lett az első tíz sorrendje.

A MotoGP sachsenringi első edzésének végeredménye