back to top
2024. május 04. 02:35
KezdőlapMotoGPA Honda felső vezetésével találkozott Marc Márquez, akiről mégsem tett le a...

A Honda felső vezetésével találkozott Marc Márquez, akiről mégsem tett le a KTM

Marc Márquez elárulta, mit mondott a Honda-vezetés két prominens képviselőjének, akikkel még Mugellóban volt egy megbeszélése. Pit Beirer, a KTM motorsport-igazgatója elmondta, mit gondol a spanyol versenyző esetleges leigazolásáról, aki nem bánta meg, hogy anno hosszabbított a japánokkal.

A Honda továbbra is szenved az idei szezonban, és egyértelmű, hogy a motor jelentősen elmarad a mostanság etalonnak számító Ducatitól. A tempót tekintve egyedül Marc Márquez tud értékelhető teljesítményt nyújtani, ám a nyolcszoros világbajnok is rendszeresen túlvállalja magát, és az utolsó hét futamon vagy nem indult el sérülés miatt, vagy nem ért célba.

Nem Rossi felülmúlása a legfontosabb Marc Márquez számára

Az Olasz Nagydíj kifejezetten rosszul alakult a Honda számára, hiszen Joan Mir és Álex Rins is megsérült, és a futamon Márquez is eldobta a motort. Erre a hétvégére a Honda felső vezetésének prominens képviselői is ellátogattak: Aojama Sindzsi, a teljes vállalat második embere, valamint Vatanabe Kodzsi, a Honda Racing Corporation, vagyis versenyrészleg elnöke összeült a spanyol pilótával. A megbeszélésen még Alberto Puig, a gyári istálló csapatmenedzsere sem volt ott. Márquez elárulta, mit mondott nekik.

„Igen, ez megjelent a médiában, és igaz – nyilatkozta. – Volt egy nagyon fontos találkozóm Aojamával, aki kulcsfontosságú pozíciót tölt be a Hondánál, és Vatanabével is, a HRC-től. Ez egy eredményes és szerintem jó találkozó volt, de minden találkozó jó. Most már látnunk kell valamit a jövőben. Azt mondtam nekik, hogy a következő futamokon teljesen elkötelezett leszek aziránt, hogy javítsunk a projekten, és a jövőben jobb formában legyünk minden Honda-pilótát illetően. Nem ez volt az első találkozóm a HRC-vel, illetve a Hondával, [de] fontos volt. Jó érzés volt, de a jövőben kell némi reakció. Nagyon jó versenyzőink vannak a Hondánál, és valami többre lesz szükségünk ahhoz, hogy az első helyekért harcolhassunk.”

Márquez természetesen nem avatta be minden részletbe a nyilvánosságot, így az sem derült ki, hogy a jövője szóba került-e ezen a megbeszélésen. Ami biztos, hogy jelenlegi szerződése 2024-ig tart, de folyamatosak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy távozik-e a Hondától, és ha igen, mikor és hova. Nemrég a KTM-et emlegették vele kapcsolatban, de Pit Beirer akkor cáfolta ezeket a híreszteléseket. Az osztrák gyártó motorsport-igazgatója azonban most árnyalta múltkori szavait.

A KTM eloszlatta a pletykákat: Marc Márquez leigazolása szóba sem jöhet

„Nem, ez nem igaz – jelentette ki a Marcának adott interjújában. – Kontextusból kiragadva hangzott el, hogy nem érdeklődünk iránta, mert mindenekelőtt Marc Márqueznek érvényes szerződése van, nálunk pedig négy versenyző rendelkezik érvényes szerződéssel erre az évre, illetve a következőre. Ez még csak nem is egy reális forgatókönyv, amelyről tudunk beszélni. Tudjuk, hogy Marc Márquez egy kiemelkedő személyiség ebben a bajnokságban.”

Márquezhez hasonlóan a KTM gyári versenyzőinek, Brad Bindernek és Jack Millernek, valamint a GasGast erősítő Pol Espargarónak is 2024-ig szól a megállapodása, míg Augusto Fernándezzel csak az idei évre kötöttek szerződést. Ráadásul az egyenletnek a Moto2-ben szereplő tehetség, Pedro Acosta is fontos eleme lehet. Ennélfogva a hatszoros MotoGP-világbajnok a 2025-ös évet illetően jöhet szóba reálisan.

„Nem tudom, meg kell kérdeznünk Marcot, mert úgy érzem, ebben a paddockban mindenki nyitott lenne arra, hogy beszéljen vele – fogalmazott Beirer. – Láttam az utóbbi időszak pletykáit a sajtóban, és őszintén szólva nem beszéltem erről Marckal. Számomra ez egyfajta dicséret, mert ha visszaemlékszünk, tavaly nyáron ebben a helyzetben azt mondtuk, hogy nem állunk készen a MotoGP-re vagy a motokrosszra, és most nagyon versenyképesek vagyunk a pilótáinkkal, nagyszerű teljesítményt nyújtanak, és akkor jön egy pletyka, hogy Marc Márquez érdeklődik aziránt, hogy a KTM-nél versenyezzen.”

„Ez egy hihetetlen bók mindenki számára, aki benne van a projektben, mert ő Mr. MotoGP – folytatta. – Azonban ebben nincs több ennél, mert, ahogyan mondtam, szerződése van a jövő évre. Azt pedig nem hiszem, hogy a paddockban bárki is tudja, mi lesz 2025-ben. Rendkívül elégedett vagyok a mostani négy versenyzőnkkel. Várjuk, hogy Pol visszatérjen a GasGas csapatába, hogy a kapitányunk visszajöjjön. Brad és Jack fantasztikus srácok, és szerintem nem igazságos, hogy ezzel a négy pilótával a fedélzeten egy olyan erős versenyzőről beszélünk, mint Marc Márquez.”

Márquez és a KTM házasságának sokan azért adnak alapot, mert mind a gyártót, mind a versenyzőt ugyanaz a cég, nevezetesen a Red Bull szponzorálja. Az is felmerült, hogy a fizetését, vagy legalábbis annak egy részét az osztrák energiaital-gyártó cég állja majd. A német szakember azonban úgy véli, ezt nem lehet ennyire leegyszerűsíteni.

MotoGP, Pit Beirer, KTM
Beirer részletesen beszélt Márquez esetleges leigazolásáról (Fotó: Joerg Mitter/Red Bull Content Pool)

„Nem – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Szerintem túl sok szó esik erről. A Red Bull nem tudja felajánlani Marc Márquezt, csak Marc Márquez ajánlhatja fel saját magát. Nagyszerű a kapcsolatunk a Red Bull-lal, és persze ő a Red Bull sportolója és a barátjuk, de ez nem olyan egyszerű, hogy két ember összejön, és azt mondja, hogy »rendben, vigyük Marc Márquezt a KTM-hez«. Ahogyan mondtam, bóknak vesszük ezt a pletykát, de továbbra is megvannak a versenyzőink, és nagyon elégedett vagyok a teljesítményükkel. Minden elismerést megérdemelnek a KTM-től, és a mi teljes figyelmünket is.”

Márquez nem bánta meg, hogy hosszabbított

Márquez pályafutása csúcsán, 2019-ben szokatlanul hosszú szerződést írt alá a Hondával, hiszen az eredetileg 2020-ban lejáró megállapodását négy évvel hosszabbította meg. Akkoriban összességében a hatodik, zsinórban pedig a negyedik vb-címét szerezte meg a MotoGP-ben, ám a következő év első versenyén jött a kartörés és az azt követő kálvária. Ennek ellenére nem bánta meg a döntését.

„Akkoriban nem volt hiba, és továbbra sem hiszem, hogy az volt – vélekedett. – Fel sem merült bennem, hogy eltöröm a karomat, hogy négy műtétem lesz, hogy világjárvány lesz, hogy a világjárvány jobban érinti Ázsiát [itt található a Honda központja – a szerk.], mint Európát. Ezeket a dolgokat az ember nem tudja irányítani. Az volt a cél, hogy a négy év alatt négy bajnoki címet nyerjek, és ezt nem értük el. Most már gondjaink vannak, megpróbálunk minden pályán versenyképesek lenni.”

A holtszezonban a Honda megerősítette a mérnöki gárdáját, hiszen a kiszálló Suzukitól jó néhány szakembert leigazoltak. Többek között Kavaucsi Kent is, aki jelenleg technikai igazgatóként dolgozik, ám munkája csak a jövő évi motoron fog látszani. Először a szeptember 11-én esedékes misanói teszten derülhet ki, hogy van-e esély az előrelépésre 2024-ben.

Újabb bukása után Marc Márquez felkészült arra, hogy változtasson hozzáállásán

„Idén sokan csatlakoztak a projekthez – ecsetelte Márquez. – Az ő munkájuk a jövő évi projektet érinti, ezt a misanói teszten fogjuk látni. Most valami többre van szükségünk. Nemcsak egy versenyzőről van szó, hanem a Honda összes szenvedő pilótájáról. Az első sorban vagyok, de nem a legjobb úton, mindig a Ducati versenyzőit követem. Ez hiábavaló. A szélárnyékban lehet nyerni néhány tizedet, de nem ez a módja ennek. A misanói teszten kapunk majd valamit 2024-et illetően.”