back to top
2024. május 05. 10:44
KezdőlapMotoGPMarc Márquezt gyötörte a fájdalom, de végig akarja csinálni az asseni hétvégét

Marc Márquezt gyötörte a fájdalom, de végig akarja csinálni az asseni hétvégét

Marc Márquez elárulta, a repedt bordája jelentősen hátráltatta a Holland TT pénteki napján, amelynek végén ismét bukott. A spanyol versenyző hangsúlyozta, hogy szüksége van erre a hétvégére.

Marc Márquez ötször bukott a Német Nagydíj hétvégéjén, és az utolsó során több sérülést is szenvedett: a Honda pilótájának eltört a hüvelykujja, megzúzódott a bokája, valamint, mint kiderült, elrepedt a bordája. Mindezek ellenére részt vesz a Holland TT-n, még úgy is, hogy a két forduló között egyáltalán nincs szünet.

Marc Márquez ismét bukott, Bezzecchi a második edzést is az élen zárta Assenben

A nyolcszoros világbajnok számára ugyanakkor egyáltalán nem alakult jól a pénteki nap. Az első edzésen a huszonegyedik, míg a másodikon a tizenkilencedik helyen zárt, így összesítésben is ugyanebben a pozícióban végzett. Ezzel ő lett az utolsó az állandó versenyzők közül, ami még a gyenge Hondával sem jellemző rá, ugyanakkor bordája igencsak hátráltatta.

„Szenvedtem – nyilatkozta a második tréning leintése után. – A bokám és az ujjam eltört, de ez rendben volt, elfogadható. Azonban a bordám az utolsó szektorban fájt, és különösen akkor, amikor egyre sűrűbben kezdek lélegezni, egyre nagyobb a fájdalom, és sok időt veszítek. Amikor a mellizmomat használom, mindig fáj [a bordám], és a féktávokon, valamint az irányváltásoknál az ember állandóan ezt az izmot használja.”

Márquez ráadásul bukással zárta a második edzést, így nem volt esélye javítania, és megpróbálni bekerülni a legjobb tízbe, ami azonnali Q2-t jelent. A Honda motorosa meglepő helyen, a 3-as kanyarban esett el, de ezúttal nem volt szó nagy balesetről. Mindezt úgy, hogy egy korábbi megbicsaklás után már próbált jobban vigyázni.

„[Azután] a pillanat után óvatosabb voltam, mert amit a tévében láttak, az a bokszból kifelé menet történt, úgyhogy nem számítottam rá – magyarázta. – Ha megnézik a szektorokat, az egyes és a kettes kanyarban nyomtam, de aztán a hármasban és a négyesben elvettem a gázt, és befejeztem a kört, mert vannak gyors kanyarok, ahol nem akarok bukni. Az egyetlen pont, ahol többé-kevésbé jónak érzem magam, az az egyes, mert az egy lassú kanyar, és ott nyomom, és próbálok gyorsabb lenni. Azonban egész nap olyan voltam, mintha cirkáltam volna: kipróbáltam dolgokat, aztán egyik menetről a másikra megpróbáltam másfél másodperccel gyorsabban menni, ami nem könnyű. Utána elkövettem a hibát, mert nem voltam hozzászokva, hogy ilyen sebességgel érkezzek meg abba a kanyarba. Azonban ez egy nagyon enyhe esés volt.”

Márquez kijelentette, hogy elsődleges célja elkerülni az utolsó soros indulást, de megpróbál a második, esetleg a harmadik sorba kvalifikálni, majd befejezni a hétvégét. Ez a mentalitás nem jellemző rá, hiszen máskor akár irreális kockázatokat vállalva is igyekszik a mezőny elejében végezni. Most viszont fájdalmai aligha teszik lehetővé ezt, de mindenképpen ott akart lenni ezen a fordulón.

„Azért versenyzek, mert másfél hónapig nem versenyeztem – utalt a portimãói balesetére és az azt követő kihagyására. – Higgyék el, nem a legjobb egy pilótának, hogy a sachsenringi rossz érzések után két hónapig motor nélkül maradjon. Szóval szükségem van erre a hétvégére, mentális szempontból. Tovább kell mennem, és persze a nehéz pillanatban az embernek nincs motivációja, de tartania kell a szokásait. Ugyanúgy kell dolgozni, mint eddig, és hinni abban, hogy a jövőben változhat a helyzet. Mert otthon [ülve] a helyzet soha nem fog változni.”

Márquez azt is elárulta, hogy a hétvégét nemcsak versenyzésre, hanem tesztelésre is használják. Ő és az LCR színeiben induló Nakagami Takaaki mind a Honda, mind a Kalex által gyártott vázat kipróbálták. A 30 éves pilóta tisztában van vele, hogy jelenleg elmarad megszokott formájától, de úgy véli, néha az ilyesmi sem árt.

„Én és Nakagami ismét mindkét vázat teszteltük – jelentette ki. – Szombaton két motorom lesz ugyanazzal a vázzal, csak azért, hogy megértsem, hogy érezzem. Az elektronikát illetően is kipróbálunk néhány dolgot. Szóval igaz, hogy a mostani hétvégén látott szintem messze van attól, amit egész évben mutattam, de néha szükség van arra, hogy az ember kicsit [lelassuljon].”