back to top
2024. május 04. 08:22
KezdőlapMotoGPMiller: A szemedbe mondják, hogy meghalhatsz, de nem gondolsz erre

Miller: A szemedbe mondják, hogy meghalhatsz, de nem gondolsz erre

Jack Miller nyíltan beszélt a motorversenyzés brutális oldaláról, a bátorságról és az áldozatokról, amelyek a csúcsra jutáshoz szükségesek.

A KTM versenyzője kétéves kora óta motorozik, és hétéves kora óta versenyez. Megdöbbentő kinyilatkoztatással szolgált a félelem legyőzéséhez szükséges mentalitásról.

„Ausztráliában, ahol felnőttem, minden verseny előtt tartanak egy versenyzői eligazítást” ─ mondta Miller a GQ-nak.

„A szemedbe mondják, hogy meghalhatsz vagy megsérülhetsz, a motorod pedig tönkremehet. Ez olyasmi, ami beleég az ember agyába. Én már jóval több mint 30 csontot törtem el, és elvesztettem néhány igazán nagyszerű barátot. Gondoltam-e valaha is arra, hogy abbahagyom a sportot? Megfordult egyáltalán a fejemben? Soha. Félsz tőle, de nem igazán gondolsz rá.”

Miller volt csapattársa és barátja, Francesco Bagnaia hozzátette: „A félelem a sportunk része. A munkánk része. Amikor nagy sebességgel buksz, félelmet érzel, nagyon gyorsan érkezel a kavicságyba és nagyon gyorsan közelítesz a korláthoz, de előtte nem gondolsz rá.”

Miller nekiment az újságíróknak, és elárulta, Marc Márqueznek is szólt korábbi kirohanása

Fabio Quartararo, a 2021-es idény bajnoka tovább ment: „Fel kell ülnöd a motorra, és a legjobbat kell nyújtanod.”

Quartararo a texasi pálya 1-es kanyarját írta le, hogy kiemelje a MotoGP-pilóták sebességét és bátorságát.

„Pont itt, a hátsó egyenes után. 340 kilométeres sebességgel érkezünk oda, és 60-nal vesszük be a kanyart. Ez 280 kilométeres különbség mindössze 250 méteren.”

Quartararo az évek során szintén rengeteg sérülést szenvedett: „Eltört a lábam, a csuklóm, az ujjaim. [Ez már] a múlté, most a jelenre kell koncentrálnunk.”

A MotoGP 2023-as szezonja, amely új formátumban minden szombati fordulóban sprintfutamokat vezetett be, tele volt sérülésekkel.

Példaképp, Marc Márquez még egy nagydíjat sem tudott befejezni, Pol Espargaró pedig még az első hétvége pénteki napján sérült meg, így nem indult idén egy futamon sem.