back to top
2024. május 10. 15:13
KezdőlapMotoGPMassimo Rivola elmondta, miért nem változtatott gyári versenyzőpárosán 2024-re

Massimo Rivola elmondta, miért nem változtatott gyári versenyzőpárosán 2024-re

Massimo Rivola, az Aprilia vezérigazgatója nem változtat a 2024-es versenyzőpárosításon, továbbra is Aleix Espargaró és Maverick Viñales lesz a két gyári pilóta. Ettől függetlenül tudja, hogy a mezőny néhány tagja szívesen ülne át az Apriliára.

Az Aprilia gyári pilótái, Aleix Espargaró, aki 2022 áprilisában az első és egyetlen versenyzőként győzött (az Argentin Nagydíjon) a királykategóriában, és csapattársa, Maverick Viñales a nyári szünetre a világbajnokság nyolcadik és tizenkettedik helyén vonultak.

Az RS-GP 2022-ben minden egyes pályán versenyképes volt. Ez idén már nem így van.

„Azt mondanám, hogy a motorunk DNS-e nem változott. Tehát olyan pályákon kellett volna gyorsnak lennünk, mint Termas de Río Hondo, Mugello és Assen, de nem igazán sikerült. Most jönnek az olyan pályák, mint Silverstone és Phillip Island, ahol az élen kellene lennünk. Legalábbis a múltban mindig versenyképesek voltunk ezeken a helyszíneken. Talán a stop-and-go pályákon időközben javultunk egy kicsit, de a gyors pályákon veszítettünk az ütőképességünkből” ─ kezdte Rivola.

Csodálatos ajándékot kapott Aleix Espargaró egykori csapatától (videó)

„Azt hiszem, a versenyeken is sokat számít, hogy milyen pozícióból indulunk. Ha a rajtnál elöl vagyunk, akkor más tempót tudunk diktálni, mint ha a középmezőnyből vágnánk neki a futamnak.”

A gyári csapatban Aleix Espargaró és Maverick Viñales szerződése 2024 végéig szól. Espargaró esetében kézenfekvő volt az új kétéves szerződés, bár a kettő között komolyan fontolgatta, hogy profi versenykerékpáros lesz a MoviStar csapatnál. Az RS-GP-t győztes motorrá formálta, és elviselt néhány unalmas évet a megbízhatatlan és túl lassú motorral.

Maverick Viñalesnek a napokban született meg második gyermeke, aki a Blanca nevet kapta. A katalán versenyző az összesített tabellán a 12. helyet foglalja el 56 ponttal. Most az Aprilia pilótájának tervei megváltoztak, és ebben a hónapban az a célja, hogy a családjával legyen, kikapcsolódjon, pihenjen és visszanyerje erejét a szezon második felére.

Viñales lemondott egy számára nagyon kedves motorról, hogy végre méltó helyére kerüljön

Ha ma az átigazolási piacot nézzük, Rivola megbánhatta döntését?

„Hiszek a stabilitásban, mert az teljesítményt hoz. Ezért hiszek Maverickben. Természetesen elkezdhetsz álmodozni, ha figyelembe veszed, hogy az olyan versenyzők, mint Márquez és Quartararo küzdenek a motorjaikkal, de ugyanakkor nem rugaszkodhatunk el a földtől, és hinnünk kell abban, amit csinálunk. Ha folyamatosan mindent a feje tetejére állítasz, és azt az érzést is adod a versenyzőknek, hogy rövid időn belül lecserélhetők, akkor ez nem működik. Ezzel nem jutsz sehova.”