back to top
2024. június 19. 09:06
KezdőlapMotoGPMelandri honfitársát tartja a világbajnoki cím legfőbb várományosának, ám mégsem ő nyűgözte...

Melandri honfitársát tartja a világbajnoki cím legfőbb várományosának, ám mégsem ő nyűgözte le a legjobban

Marco Melandri a 2005-ös MotoGP-szezonban második lett olasz kollégája, Valentino Rossi mögött. Átigazolt a Superbike-világbajnokságba, de rövid időre visszatért 2015-ben, abban az évben, amelyet a Rossi és Márquez közötti csetepaté uralt, amely Jorge Lorenzo bajnoki címéhez vezetett.

Marco Melandri top3-as rangsort állított fel azon versenyzők között, akik szerinte meghatározták az egész MotoGP világát. Találkozunk nem meglepő nevekkel természetesen, de olyanokkal is, akik neve hallatán bizonyára felkapjuk a fejünket.

„Az, aki lenyűgözött, amint megláttam, az Marc Márquez volt 2015-ben” ─ mondta Melandri a Planetwin365-nek.

„Ahogyan motorozott, úgy használta a testét, ahogyan még senkit sem láttam korábban.”

Melandri továbbra is azokat a MotoGP-pilótákat nevezi meg, akiket a legjobbnak tart: „Bizonyára Rossi is ott van a dobogón részemről, nem annyira a puszta sebesség miatt, hanem azért, ahogyan mindig, bármilyen körülmények között is jó eredményeket tudott elérni. Szárazon, vizes pályán, köztes pályán, mindig a legjobbak között volt.”

Yamaha: Rossi alatt is volt nehéz időszakunk

Eddig nincs meglepetés, gondolhatnánk, de Melandri harmadik számú favoritja nem az a név, akire számítottunk volna.

„Egy japán versenyző, akivel a 125-ös géposztályban találkoztam, Tomomi Manako. Emlékszem, ez volt az első évem a világbajnokságon, 15 éves voltam; előtte a tévében néztem őt, csodálattal figyeltem őt, és sokat tanultam tőle.”

A 250 köbcentis bajnok Melandri így emlékezett vissza Dani Pedrosára: „Ő volt a legtisztább versenyző a pályán, de nem azért, mert lelkileg gyenge volt. Viszont olyan kicsi volt, hogy a közelharcban mindig ő járt a legrosszabbul. Ezért igyekeznie kellett mindig tisztes távolban lenni a többiektől. Ez vezetett oda, hogy mindig tiszta versenyeket teljesített.”

Emlékszik Marco Simoncellire, a 2010-es csapattársára: „Olyan volt, mintha a bátyja lettem volna. Sok technikai megbeszélést tartottunk együtt, elemeztük az adatokat, és még ha komolyan is vette az életet, akkor is játéknak tekintette.”

Hiába van tavalyi motorral lőtávolon belül, Bezzecchi szerint Bagnaiáék jobban szerepelnek nála

Ma egy új korszakot is egy olasz versenyző vezet. Melandri elmondta, kit lát a legesélyesebbnek a világbajnoki cím megszerzésére az idei szezonban: „Pecco Bagnaiát, mert ő a legteljesebb versenyző. Ő a legfelkészültebb, tisztában van az erejével és a sebességével, tavaly ő nyert, és neki van a legjobb motorja, amit mindenkinél jobban vezet.”