2024. április 27. 21:34
KezdőlapMotoGPA gyenge motor mellett a versenyzők is várakozáson alul szerepeltek a Honda...

A gyenge motor mellett a versenyzők is várakozáson alul szerepeltek a Honda főnöke szerint

Alberto Puig szerint a szezon második felében előre fognak lépni, de a motor továbbra sem lesz túlságosan jó. A gyári Honda csapatfőnöke úgy véli, a pilóták sem hozzák a várt teljesítményt, Mac Márquezre pedig külön is kitért.

A Honda rémálomszerűen kezdte az idei MotoGP-szezont, és csupán a Yamahát előzi meg a gyártók közötti pontversenyben. Bár tavaly azt lehetett gondolni, hogy az az idény volt a mélypont, ha a sprintfutamok eredményeit nem számoljuk, nyolc forduló után kevesebb pontot gyűjtöttek, mint a 2022-es évben ugyanennyi forduló után, vagyis a teljesítmény egyértelműen romlott.

Ráadásul a nyári szünetre úgy vonultak el, hogy a négy állandó versenyzőből három is sérült volt: Marc Márquez borda-, Joan Mir kézsérüléssel küszködött, míg Álex Rinsnek a síp- és a szárkapocscsontja tört el, ráadásul neki a Brit Nagydíjat is ki kell hagynia. Ezek nagyrészt a lassú motornak köszönhetőek, amelyből a pilóták megpróbálják kihozni a maximumot, és gyakran átlépik a határt. Alberto Puig úgy véli, az idény második részére ez csak kicsivel lesz jobb.

„A szünet után biztosan teszünk lépéseket előre – idézi a Repsol Honda csapatfőnökét a DAZN. – Azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy nem lesz fantasztikus motorunk. A dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan szeretnénk, és nem lesznek radikális változások. Nehéz a tőlünk elvárt szintre hozni a motort, a versenyzők pedig nem a várt eredményeket szállítják. Próbálunk javulni, de a valóság az, hogy nem tartunk ott, ahol kellene. Még mélyebbre kell ásnunk, hogy kiderítsük, mik a problémák és mik a megoldások.”

Rins lenne az első számú jelölt Morbidelli helyére a Yamahánál?

Amellett, hogy Rins austini győzelmét és Márquez néhány időmérőn, illetve sprintversenyen mutatott teljesítményét leszámítva a pilóták valóban haloványan szerepelnek, közülük hármat más gyártókkal hoztak hírbe. Sajtóértesülések szerint az LCR spanyol motorosa a Yamahához tart, míg Mirrel kapcsolatban nemrég a Ducati merült fel.

Joan Mir egy olasz gyártó ajtaján kopogtat lehetőségért, de közel sem biztos, hogy megkapja azt

Márquezzel kapcsolatban pedig már hosszú ideje megy a találgatás, hogy kitölti-e a szerződését a Hondával, és ha nem, akkor hova igazol. Az biztos, hogy a Honda szenvedése a nyolcszoros világbajnoknak sem tesz jót, például azért sem, mert már többször is megsérült. Puig elismerte, hogy versenyzőjének több gondja is van.

„Marc nincs a legjobb formájában, és Németországban sok balesetet szenvedett – utalt arra, hogy Márquez ötször esett el a sachsenringi hétvégén. – Nincs olyan versenyző a világon, aki boldog, ha bukik, és megérti, hogy a motor nem rendelkezik a szükséges teljesítménnyel. Ő egy világbajnok, és mindig keményebben akarja nyomni, soha nem adja fel. A helyzet kicsit komolyabbá vált, de Marcnak nyugodtnak kell lennie. Tudjuk, hogy nem boldog, és tiszteljük őt. A mugellói balesete nagyon megviselte. Megérkezett ebbe a szezonba, és nem érti a motort. Ez nem a képességekről szól, hanem többek között arról, hogy a motor még nincs kész. Marcnak számos problémája van, de majd meglátjuk, milyen lesz, amikor visszatér a nyári szünet után.”