back to top
2024. május 02. 13:43
KezdőlapMotoGPAugusto Fernández elárulta, miért hasznos számára Pedrosa jelenléte a KTM-nél

Augusto Fernández elárulta, miért hasznos számára Pedrosa jelenléte a KTM-nél

Augusto Fernández méltatta Dani Pedrosát, és nem csak a sebessége miatt. A MotoGP újonca azt is kiemelte, hogy vezetési stílusából adódóan honfitársa adatait sokkal könnyebb megérteni, mint a gyári versenyzőkéit.

Augusto Fernández az idei évben mutatkozott be a MotoGP-ben mint a szezon egyetlen újonca. A 25 éves versenyző debütáló szezonja eddig nem mondható rossznak, hiszen az első nyolc forduló mindegyikén pontot szerzett. Le Mans-ban pedig egyenesen kiválóan szerepelt, és a negyedik helyet szerezte meg a Francia Nagydíj főfutamán.

Az újoncok esetében kifejezetten fontos, hogy az adott gyártó tapasztaltabb pilótáitól ellessen ezt-azt, amit leginkább a telemetriai adatokon keresztül tud megtenni. Pol Espargaró a szezonnyitó hétvégén megsérült, így Fernández rá eddig nem számíthatott ilyen téren, ellentétben a KTM két gyári pilótájával, Brad Binderrel és Jack Millerrel. Ő azonban nem ezt a párost emelte ki, hanem az osztrákok tesztpilótáját, Dani Pedrosát.

„Hogy őszinte legyek, nekem az segített a legtöbbet, amikor Dani a pályán volt – nyilatkozta a DAZN műsorában. – Nagyon finom a vezetési stílusa, és a telemetriai adatok is mutatják, hogy mennyire gyors. Ahogyan Jerezben is láttuk, nagyon gyors, ugyanolyan gyors, mint a gyári pilóták, vagy még gyorsabb, de úgy, hogy könnyebb megérteni.”

Újabb futamon fog versenyezni Dani Pedrosa

Pedrosa eddig egyetlen hétvégén, a Spanyol Nagydíjon indult el szabadkártyával. Jerezben pedig kifejezetten jól teljesített, ugyanis az időmérőn és a sprintfutamon is a hatodik helyet szerezte meg. A vasárnapi versenyen szintén majdnem összejött neki ez a pozíció, de végül 42 ezreddel kikapott Luca Marinitől, ettől függetlenül kijelenthető, hogy ő volt annak a hétvégének az egyik fénypontja.

Fernández számára azonban nem Pedrosa tempója, pontosabban nem önmagában a tempója jelent segítséget. Nem mindegy ugyanis, hogy egy versenyző hogyan hozza ki az adott teljesítményt a motorból, mennyire lehet látni, hogy hogyan nyert vagy veszített időt a pálya egyes pontjain. Különösen igaz ez, amikor egy újonc próbál tanulni, és hiába nyert Binder már két sprintfutamot, Fernández sokkal többet tanult a 31-szeres MotoGP-futamgyőztestől ilyen téren.

„Dani kiegyensúlyozottan motorozik, könnyebb olvasni az adatait – magyarázta a GasGas motorosa, és hozzátette, ez még akkor is igaz, ha adott esetben hibázik. – Lehet, hogy veszít egy másodpercet, de az ember érti, hogy miért. Binder esetében lehetséges, hogy látjuk, hogy sokkal gyorsabb egy kanyarban, de az ember nem érti, hogyan veszi azt be.”