back to top
2024. május 17. 05:11
KezdőlapMotoGPAcosta szerint még Marc Márqueznél is nagyobb figyelmet kapott 16 évesen

Acosta szerint még Marc Márqueznél is nagyobb figyelmet kapott 16 évesen

Pedro Acosta felidézte, hogy fiatalon mennyire nehéz volt elviselnie a rá háruló óriási figyelmet, ugyanakkor megérti a szurkolókat. A 19 éves versenyző úgy véli, ha a jogtulajdonos nem változtat a stratégiáján, nehéz idők várnak a MotoGP-re, illetve annak pilótáira.

Pedro Acosta jövőre a MotoGP-ben fog debütálni, a kérdés már csak az, hogy melyik csapatnál. A 19 éves motorost az utánpótlás-kategóriák talán legnagyobb tehetségének tartják, és sokan azt várják tőle, hogy ő legyen a sportág következő szupersztárja, és lépjen Valentino Rossi, Jorge Lorenzo vagy éppen Marc Márquez nyomdokaiba.

A MotoGP-ben szerepel jövőre az egyik legnagyobb tehetség, Pedro Acosta

A spanyol pilótának már nagyon fiatalon hatalmas jövőt jósoltak, és ennek megfelelően óriási figyelem hárult rá. 2021-ben, mindössze 16 évesen mutatkozott be a Moto3-as világbajnokság mezőnyében, és már akkor is rengeteg kamera pásztázta minden mozdulatát. Ezt nyilvánvalóan nehéz volt kezelnie, másfelől viszont megérti, hogy a szurkolók kíváncsiak a pilótákra.

„Nem gondolkodom ezen – válaszolta a SPEEDWEEK.com-nak arra a kérdésre, hogy ő lehet-e a MotoGP következő állócsillaga. – Ha a Moto3-ban nem kaptam volna ekkora figyelmet, akkor az emberek talán elgondolkodnának az ilyen dolgokon. Képzelje el, tizenhat éves voltam, bekerültem a Moto3-ba, és hirtelen több kamera vett, mint Marc Márquezt vagy Fabio Quartararót. Egész nap követett egy kamera. Az emberek megőrültek, különösen Spanyolországban. Ez sokkal nehezebb volt, mint most, majdnem húszévesen. Azonban meg kell értenünk az embereket, ők rajongók, és mi lehetünk a hőseik. Szóval meg kell értenünk, hogy amikor az emberek eljönnek egy futamra, fotókat akarnak, meg mindent. Ez része a munkának.”

Ami Acosta jövőjét illeti, azt még nem lehet tudni, hogy melyik csapat színeiben mutatkozik be. A KTM több módon is megpróbált szerezni magának egy második szatellitcsapatot, ám úgy néz ki, hogy a jövő évre vonatkozóan ez a próbálkozás kudarcba fulladt. Így viszont valamelyik pilótájuk feláldozásával kell helyet csinálniuk Acostának, és a legutóbbi hírek szerint ez a versenyző Augusto Fernández lesz, akit az LCR Hondánál „parkoltathatnak”.

Mégis távoznia kell a MotoGP újoncának Acosta kedvéért?

A hosszabb távú jövővel kapcsolatban pedig nagy kérdés, hogy Acosta el tud-e jutni a közelmúlt nagyjainak szintjére. Ez pedig nem csupán a pályán elért eredményein múlik, hanem azon is, hogy a MotoGP általánosságban mennyire lesz ismert, illetve népszerű a következő években. Acosta szerint a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna nem halad jó úton ezen a téren azzal, hogy a legtöbb országban, többek között Magyarországon is valamilyen módon fizetni kell azért, hogy az ember nézhesse a pályán zajló eseményeket.

„Megértem, hogy a Dorna vonzóbbá akarja tenni a sportágat a fiatalok számára – fogalmazott. – Azonban van egy problémánk: az embereknek fizetniük kell azért, hogy a tévében nézhessék a versenyeket. Ez nem jó. Emlékszem, amikor kicsi voltam, minden étteremben lehetett nézni a futamokat a tévében ebédidőben. Lehet, hogy az ember nem kedvelte, lehet, hogy nem érdekelte annyira, hogy kövesse a versenyeket, de mindig látta a futamokat. Tudta, ki az a Dani Pedrosa, Valentino Rossi, Cal Crutchlow. Hogyan fogjuk manapság elérni, hogy az emberek megismerjék a MotoGP-t, ha nem adunk mindenkinek lehetőséget, hogy lássa? Például egy kétgyerekes családban, ha az anya nem dolgozik, hanem csak az apa, akkor az első dolog, amit tesznek, hogy lemondják a fizetős tévét, a Netflixet és az ilyen dolgokat. Azt hiszem, nehéz idők jönnek.”