back to top
2024. május 05. 04:47
KezdőlapMotoGPFőnöke elárulta, miben hasonlít Acosta Marc Márquezre

Főnöke elárulta, miben hasonlít Acosta Marc Márquezre

Aki Ajo szerint Pedro Acosta kora ellenére rendkívül érett, nemcsak a versenyzésben, hanem általánosságban az életben is. A Moto2-ben szereplő KTM Ajo csapatfőnöke anno Marc Márquezről is ugyanígy vélekedett.

Aki Ajo keze alatt már számos tehetség versenyzett már. Johann Zarco 2015-ben és 2016-ban is megszerezte a Moto2-es világbajnoki címet, utóbbi szezonban ráadásul Brad Binder is csúcsra ért a Moto3-ban. Miguel Oliveira 2015-ben a Moto3-ban, három évvel később pedig a Moto2-ben szerzett második helyet, míg Raúl Fernández 2021-ben nyolc futamgyőzelemmel végzett ugyanebben a pozícióban.

Nem beszélve a legnagyobb csillagról, aki a finn szakember keze alatt dolgozott, vagyis Marc Márquez. Az összesen eddig nyolc világbajnoki címet szerző spanyol versenyző még 2010-ben, a 125 köbcentiméteres géposztályban ért fel a csúcsra Ajo csapatával, manapság pedig egyértelműen felmerül a neve, amikor minden idők legjobb motorversenyzőjének kérdése kerül szóba.

Most pedig könnyen lehet, hogy Ajónak újabb gyémánt van a kezében Pedro Acosta személyében. A most 19 éves pilóta 2021-ben egyből megnyerte a Moto3-as vb-t, és bár a tavalyi debütáló szezonja nem sikerült jól a középső kategóriában, idén minden esélye megvan rá, hogy itt is diadalmaskodjon, mielőtt fellép a királykategóriába. Az 54 esztendős csapatfőnök talált hasonlóságot benne és a fiatal Márquezben, és nem csupán a tehetség szempontjából.

Acosta szerint még Marc Márqueznél is nagyobb figyelmet kapott 16 évesen

„Mindig nehéz számomra összehasonlítani a versenyzőket – nyilatkozta a SPEEDWEEK.com-nak. – Minden pilótának megvan a maga személyisége, a maga karaktere. Azonban amit a legjobb pilótákban vagy sok igazán erős versenyzőben látok, akik aztán sikeres karriert futnak be, azt látom Pedróban is. Ő tényleg két lábbal a földön jár. Mindig azt mondom, hogy fiatal kora ellenére is érti az életet, azt, hogy hogyan működik az élet. Még csak tizenkilenc éves. Azonban úgy gondolkodik, mint egy érett ember, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezik, és emlékszem, hogy korábban Marc Márquezről is hasonlóan nyilatkoztam.”

Ajo már tavaly is méltatta Acostát ezen a téren. Akkor elmondta, hogy általában nem is a motorozásról, hanem az élet egyéb kérdéseiről társalogtak. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy azoknak a gyerekeknek, akik lényegében a paddockban nőnek fel, az élethez is legyen érzékük. Hitvallása szerint ugyanis ha mindez kiemelkedő tehetséggel párosul, az óriási előnyt jelenthet a riválisokkal szemben.