back to top
2024. május 06. 01:54
KezdőlapMotoGPÁlex Rins egy év után elhagyja a Hondát

Álex Rins egy év után elhagyja a Hondát

Miután nyilvánosságra hozták, hogy Franco Morbidelli év végén távozik a csapattól, a Yamaha bejelentette, hogy Álex Rins érkezik a helyére. Mindez azt jelenti, hogy a spanyol versenyző nem tölti ki a szerződését a Hondával.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Franco Morbidelli távozik a Yamahától. A japán gyártó nem várt sokáig azzal, hogy nyilvánosságra hozza, ki lesz az olasz versenyző utódja, hiszen máris megtörtént az ezzel kapcsolatos bejelentés. Amint arra számítani lehetett, a hangvillások Álex Rinst szerződtették a 2024-es idényre.

Hivatalos: Morbidelli távozik a Yamahától

A spanyol pilóta tavaly még a Suzukinál versenyzett, amely azonban év végén kiszállt a MotoGP-ből, így új csapat után kellett néznie. Végül Joan Mirhez hasonlóan neki is a Honda dobott mentőövet, és idén az LCR-nél kezdhette meg a szezont. A 27 esztendős motoros kétéves szerződést írt alá, ám, mint most hivatalosan is kiderült, ezt nem fogja kitölteni.

Pedig az együttműködés nem kezdődött rosszul, sőt: Rins már a harmadik hétvégéjén csodát tett, ugyanis az Amerikai Nagydíjon a sprintfutamon a második, míg a főversenyen Francesco Bagnaia bukása után az első helyen ért célba. Nagyrészt ennek köszönheti, hogy az első nyolc forduló után ő a japán gyártó legeredményesebb versenyzője.

Ezt leszámítva ugyanis neki sem termett sok babér. A többi alkalommal csupán 13 egységig jutott, és a diadala óta nem sikerült növelnie a pontjainak számát. Ráadásul az utolsó három versenyen már el sem indulhatott, ugyanis a mugellói sprinten súlyos balesetet szenvedett, aminek következtében eltört a síp- és a szárkapocscsontja. Rins jelenleg is a rehabilitációnál tart, és legjobb esetben az Osztrák Nagydíjon térhet vissza a versenypályára.

Ezzel együtt könnyen lehet, hogy a szakítás hátterében nem csak a gyenge és ezáltal veszélyes motor áll. A spanyol versenyző ugyanis korábban felemelte a hangját azzal kapcsolatban, hogy a Honda nem bízik benne, amikor a fejlesztések teszteléséről van szó. A nyilvános kritika pedig nem nyerte el a gyártó erre köztudottan érzékeny vezetőségének tetszését.

A nagy riválistól, a Superbike-ból vagy a Moto2-ből igazolhatja le a Honda Rins utódját?

Hogy ki érkezhet a helyére, az egyelőre nagyon is nyitott kérdés. Felmerült, hogy Morbidellivel helyet cserélnek, mint ahogyan az is, hogy a KTM úgy csinál helyet Pedro Acostának, hogy Augusto Fernándezt lényegében kölcsönadja az LCR-nek. Rajtuk kívül a Superbike-ban szereplő, a Silverstone-ban pont Rinst helyettesítő Iker Lecuona, valamint a Moto2-es világbajnokság jelenleg harmadik helyezettje, Jake Dixon neve is felmerült.

„Nagyon örülünk, hogy Álex csatlakozik a Yamaha csapatához, és szeretettel üdvözöljük őt a Yamaha MotoGP-alakulatánál – jelentette ki Lin Jarvis ügyvezető igazgató. – Arra számítunk, hogy Álex nagy segítségünkre lesz. MotoGP-versenyzőként óriási tapasztalattal rendelkezik, és köztudottan hatalmas tehetség, valamint többszörös MotoGP-futamgyőztes. Már két másik MotoGP-beli gyártónál is szerzett rutint, és vezetett az M1-eséhez hasonló jellegzetességekkel rendelkező motorokat, ami segíthet neki abban, hogy gyorsan alkalmazkodjon a motorunkhoz. A COTA-n aratott idei győzelme megmutatja a gyorsaságát, az éhségét és a siker iránti elszántságát. Álex egy ideig távol volt a paddocktól a Mugellóban elszenvedett sérülése miatt, de bízunk benne, hogy a 2024-es szezonra teljesen felépül, és felveszi a ritmust. Nagyon várjuk már a közös munkát vele, hisszük, hogy jól együtt fog működni Fabio [Quartararóval], és összességében javítani fog a Yamaha teljesítményén.”