back to top
2024. május 04. 08:45
KezdőlapMotoGPA KTM kétségbe vonta Bagnaia második helyét, mivel szerintük elhagyta a pályát...

A KTM kétségbe vonta Bagnaia második helyét, mivel szerintük elhagyta a pályát az utolsó körben

Brad Binder örült a harmadik helynek Silverstone-ban, de a KTM a célba érkezés után tisztázni szerette volna, hogy Pecco Bagnaia az utolsó körben letért-e a pályáról. A szenzorok azonban nem jeleztek hibát!

Brad Binder 20 kör és egy fantasztikus motorozás után a harmadik helyen érr át a célvonalon KTM-mel Silverstone-ban, ezzel 16 pontot szerzett és visszatért a negyedik helyre a világbajnokságban. Néhány perccel a célba érkezés után azonban egy TV-képernyőfelvétel keringett az utolsó körről, amelyen Pecco Bagnaia látható, amint elhagyja a pályát. Ez azt jelentette volna: A világbajnok három büntető másodpercet kap és elveszíti a második helyet. Binder feljönne a második helyre, Oliveira pedig a negyedikről a harmadikra, így először fordulna elő, hogy egy MotoGP-futamon két Aprilia-pilóta is a dobogón végezzen.

„Igen, a futam vége kicsit ijesztő volt, mert folyamatosan esett az eső” ─ magyarázta Binder. „Őszintén szólva, a körülmények nagyon nehezek voltak. Annyira örülök, hogy most a dobogón állhatok. Nagyon szerettem volna ma egy győzelmet a csapatomnak, mert megérdemelték volna a két asseni hibám után, ahol szombaton a harmadik helyet veszítettem el, vasárnap pedig azért, mert az utolsó körben figyelmen kívül hagytam a pályahatárokat.”

„A harmadik hellyel is elégedettnek kell lennem” ─ mondta a dél-afrikai, aki akkor még nem tudott arról, hogy Bagnaia esetét vizsgálták.

A pénteki nap hőse vegyes körülmények között az utolsó körben lepte meg Bagnaiát

„Nehéz volt felmérni, különösen az utolsó négy-hat körben, mennyire húzhatom a gázt. Majdnem olyan rossz volt, hogy eljutottam egy olyan pontra, amikor azon gondolkodtam, hogy a bokszba megyek motorcserére, de szerencsére nem tettem, és szerintem csak néhány versenyző tett így. Az utolsó körben azonban szó szerint zuhogott az eső az utolsó szektorban. A pálya többi részén elég száraz volt. Csak az első szektorban volt egy kicsit nedves is.”

Binder már a szombati vizes sprintverseny után azzal viccelődött, hogy ő nem igazán esős versenyző. „Az egyetlen alkalom, amikor gyors voltam esőben, az slickekkel volt…”

Ezzel a 2021 augusztusában megrendezésre kerülő második spielbergi futamra célzott. Akkor Binder azért nyert, mert a hatfős élcsoportban ő volt az egyetlen versenyző, aki nem ment ki motorcserére, és ennek eredményeként a hatodik helyről az elsőre száguldott, majd a csúszós pályán ügyesen megtartotta a vezetést a slickekkel, így végül győzött.

A célba érkezés után a KTM csapata megkérdezte a FIM stewardokat, hogy miért nem kapott 3 másodperces büntetést Bagnaia a pályahatárok figyelmen kívül hagyása miatt. A válasz: az üvegszálas szenzorok ott nem kapcsoltak be, így nem lehetett megerősíteni, hogy a motor érintette-e a zöldet. A stewardok azonban így is ellenőrizni akarták, hogy az érzékelő aktiválódott-e vagy sem, de ez nem történt meg, így maradt az eredeti végeredmény.