back to top
2024. május 05. 16:06
KezdőlapMotoGPZarco elmondta, miért örül a hétvégi menetrendben eszközölt változtatásoknak

Zarco elmondta, miért örül a hétvégi menetrendben eszközölt változtatásoknak

A Pramac Ducati versenyzője, Johann Zarco örül a MotoGP hétvégi menetrendjében fellépő változásoknak. Úgy látja, hogy ez lehetőséget ad arra, hogy jobban koncentráljon a szombati és vasárnapi napra.

A silverstone-i MotoGP-verseny óta újabb változáson ment keresztül a versenyhétvégék menetrendje. Azóta a Q1 és a Q2 résztvevői a péntek délutáni külön kvalifikációs edzéssel kerülnek kiosztásra. Ez azt jelenti, hogy a péntek délelőtti FP1 egy igazi szabadedzés, amelyen a csapatok a szombati és vasárnapi futamokra való beállításokon dolgozhatnak. Ugyanez vonatkozik a szombat délelőtti FP2-re is.

Silverstone-ig a pilótáknak már az FP1-ben is mindent bele kellett adniuk, mert az FP1 és az FP2 összesített eredménye döntött a Q1-be és a Q2-be való bejutásról.

A világbajnoki ötödik helyezett Johann Zarco számára az új formátum elsősorban a versenyzőkre nehezedő nyomást befolyásolja. Pénteken lazíthatnak, és tartalékolhatják az energiájukat szombatra. Emellett kisebb a kockázata annak, hogy pénteken megsérülnek, és így idő előtt feladják a versenyt.

Zarco akkor is maradhat a MotoGP-ben, ha távoznia kell a Ducatitól?

„A stressz nagy terhet jelent számunkra. Sok a sérülés és a baleset, mert elfáradunk a hétvégén. Elveszítjük emiatt az önkontrollt, majd hibázunk. Az új menetrend összességében kevesebb stresszt jelent pénteken. A legnehezebb nap a szombat a kvalifikációval és a sprintversennyel. A legjobb teljesítményt kell nyújtanunk az edzéseken. Ezért van szükségünk arra az energiára és koncentrációra, hogy ne hibázzunk.”

Mivel a versenyzők általában nem tudnak teljesen regenerálódni a két nagydíj között, a nyári szünet nagyon fontos volt. A Pramac Ducati versenyzője arra használta ki az időt, hogy feltöltődjön.

„Az elmúlt hetekben sokat edzettem, és remélem, hogy a szezon második felében nagyon erős leszek. Igyekszem a lehető legjobban gazdálkodni az energiámmal, mert tudom, hogy a sok verseny egymás után megterhelő a versenyzők számára. Szeretnék én lenni az, aki jobban tud alkalmazkodni ehhez, hogy aztán erős eredményt érjek el, és a győzelmekért harcoljak, ahogyan azt már sok versenyen keresztül próbáltam tenni.”