back to top
2024. május 06. 00:04
KezdőlapMotoGPÓriási bajban a Honda: Marc Márquez körönként egy másodpercet kapott Bagnaiától

Óriási bajban a Honda: Marc Márquez körönként egy másodpercet kapott Bagnaiától

Marc Márquez az elmúlt három versenyen a 17., 19. és 10. helyen végzett, tehát nem szerzett pontot. A Honda mérnökei továbbra is a sötétben tapogatóznak, mivel a spanyol körönként egy másodpercet veszített a sprintfutamon.

A HRC az osztrák hétvégét is siralmasan kezdte. Marc Márquez nem tudott a tizedik helynél feljebb jutni, 14,435 másodpercet veszített a győztes Pecco Bagnaia ellen, ez körönként egy másodpercet jelent. A világbajnok mögött most már 211 pont a lemaradása az összesített tabellán.

„Érdekes volt a sprint, mert amikor pénteken kipróbáltam az új aerodinamikát, kíváncsi voltam, mi fog történni a versenyen. Fontos, hogy megértsük, hogyan kerülhetjük el ezeket a problémákat a jövőben. Furcsa érzésem volt az új szárnyakkal. Azért is, mert más motorral mentem reggel a harmadik edzésen és a kvalifikáció első szakaszában is. A sprintversenyen megint más beállításokat használtunk, ami egy kicsit zavaró volt. Vasárnapra már tudjuk, mit kell tennünk, de nagyon messze vagyunk az élmezőnytől, ez tény.”

Óriási dráma az első kanyarban, majd Bagnaia-győzelem Spielbergben

Márquez elmondása szerint az új aerodinamikai elem előnyökkel és hátrányokkal is járt: „Pozitívum, hogy jobban tudunk vele fékezni. A negatívum, hogy az erősebb leszorító erő nagyobb légellenállást is okoz. Mindenesetre a hátsó tapadással még mindig gondok vannak.”

„Pénteken azt mondtam, hogy az új elemhez kell igazítanom a vezetési stílusomat. Este megnéztem az adatokat, és azok alapján próbáltam változtatni rajta. Aztán a harmadik edzésen a féktávokon alkalmaztam is, amit előzőleg kitaláltam. Egy versenyző munkájához hozzátartozik, hogy alkalmazkodjon az új körülményekhez.”

Joan Mir elmondta, hogy az egyenesekben körönként csak fél másodpercet veszített. „Igen, alapvetően ez volt a fő problémánk, ahogy azt már korábban elmagyaráztam. Már pénteken tartottam attól, hogy ez a probléma ma nagy hátrányt fog okozni nekünk, és nem tévedtem. Amikor a gumik elkezdtek fogyni, nagy bajban voltunk. Most azon kell gondolkodnunk, hogy találunk-e jobb megoldást mára.”