back to top
2024. május 03. 15:29
KezdőlapMotoGPRossi kifakadt, nem érti, miért nem büntették meg időben Martínt

Rossi kifakadt, nem érti, miért nem büntették meg időben Martínt

Valentino Rossi szerint a sportfelügyelőknek már a futam közben meg kellett volna büntetniük az Osztrák Nagydíj sprintfutamán rajtbalesetet okozó Jorge Martínt. Ez esetben ráadásul Luca Marini sem járt volna pórul.

Az Osztrák Nagydíj sprintfutamának főszereplője egyértelműen Jorge Martín volt, aki azok után lett harmadik, hogy két balesetnek is részese volt. A spanyol versenyző előbb túlságosan agresszívan ment be az első kanyarba a rajt után, aminek következtében többen is elestek. Később pedig Luca Marinivel ütközött, és az olasz pilóta el is esett.

A VR46 csapata különösen pórul járt, hiszen az első incidens egyik áldozata a másik versenyzőjük, Marco Bezzecchi volt. Az esetet hosszú ideig vizsgálták, és a sportfelügyelők végül úgy döntöttek, hogy Martínt egy hosszú körös büntetéssel sújtják a másnapi futamra. Valentino Rossi szerint azonban a Pramac motorosának már aznap bűnhődnie kellett volna, főleg annak tudatában, hogy Fabio Quartararót gyorsan szankcionálták a Lorenzo Savadorival történt ütközés miatt.

„Nem értem, miért a verseny végén kell dönteni egy ilyen dologról – nyilatkozta a VR46 alapítója az olasz Sky-nak. – Martín egyszerűen szuperül kezdett, mert tudta, hogy délelőtt nem [jó] időt futott, lágy [gumija] volt, és tisztában volt vele, hogy az első kanyarban őrültnek kell lennie, de kissé túl őrülten viselkedett. Gyorsan érkezett meg [a kanyarba], hozzáért Quartararóhoz, és elindította a [balesetet], ami miatt három vagy négy versenyző elesett. Szerintem ez nagyon egyszerű, azonnal hosszú kört kellett volna adni Martínnak, ennyi.”

Martín egyáltalán nem ért egyet a versenybírók hétvégi döntésével

Ami a Marinivel történteket illeti, a sportfelügyelők versenybalesetnek minősítették az esetet, ám amennyiben Martínt már korábban megbüntetik, az egész nem történt volna meg, hiszen a spanyol versenyző ott sem lett volna. Rossiék tehát emiatt is bosszankodhatnak, és a kilencszeres világbajnok úgy érzi, a döntéshozók nem rendelkeznek megfelelő arányérzékkel, ami a fontossági sorrendet illeti.

„Nem kellene megvárni a futam végét, hogy aztán Martín megérkezzen Lucára, őt is kiüsse, és még akkor is várnak a döntéssel – fakadt ki. – Ez esetben újra meg kéne rendezni a futamot. A sportfelügyelők nagyon gyorsnak és határozottnak tűnnek nekem a kevésbé fontos dolgokban, mint például, hogy hosszú kört adtak Quartararónak, aki a tizenharmadik helyett a tizennegyedik [valójában tizenötödik – a szerk.] lett. Miközben a fontos kérdésekben, valaki olyan esetében, mint Martín, aki második a világbajnokságban, és aki túl gyorsan érkezik meg az első kanyarba, mindenkit eltakarítva, várnak a döntéssel, mintha előbb valakivel beszélniük kellene.”

Rossival versenyzője (és egyben féltestvére) is egyetért. „Az a probléma, hogy nem egyértelmű [a helyzet], megint arról van szó, hogy miért és milyen esetben döntenek a sportfelügyelők a büntetésről – fogalmazott Marini. – Mert véleményem szerint Jorge abban a pillanatban nem lehetett volna ott az egyes kanyarban történtek miatt. Szóval furcsa, ami az egyes kanyar után történt. A sportfelügyelők semmilyen döntést nem hoztak, míg Fabio esetében nagyon gyorsan határoztak, és hosszú körös büntetést adtak neki. Úgy gondolom, hogy az egyes kanyarban történtekért büntetés járt volna, [és] akkor az én balesetem nem történt volna meg.”