2024. április 27. 09:08
KezdőlapMotoGPA riválisok újabban barátok a MotoGP-ben? Egyvalaki számára biztosan nem

A riválisok újabban barátok a MotoGP-ben? Egyvalaki számára biztosan nem

Valentino Rossinak szüksége volt Biaggi, Gibernau, Lorenzo, Stoner és Márquez ellenszenvére, hogy motiválja magát. Az új MotoGP-generáció tagjai azonban meglepően közvetlen, baráti viszonyt ápolnak egymással.

Az elmúlt két-három évben sok szurkolót meglepett, hogy a MotoGP riválisai néha milyen békésen bánnak egymással. Az olyan ellenfelek között, mint Sheene és Roberts, Doohan és Gardner, Rossi és Gibernau, Biaggi, Lorenzo és Márquez között egykor érezhető ellenségeskedés dúlt. Rossi nem zárkózott el attól, hogy Gibernau (Jerez 2005), Stoner (Laguna Seca 2008) és Márquez (Sepang 2015) ellen rivalizáljon. A bokszban feltörekvő Yamaha-csapattársával, Jorge Lorenzóval szemben egy falat húzatott fel, és megakadályozta, hogy a gyors MotoGP-újonc a jobb Bridgestone-gumit kapja 2008-ban.

Andrea Dovizioso Marc Márquez elleni párharcaiban nem maradt szem szárazon, de a két rivális mindig tisztelettel bánt egymással, szinte soha nem voltak csúnya szavak vagy becsmérlő megjegyzések köztük.

Az elmúlt években megváltozott a helyzet. Egyrészt számos MotoGP-pilóta, mint Pol és Aleix Espargaró, Fabio Quartararo, Álex Rins, Brad Binder adóügyi okokból a törpeállamban, Andorrában él. Másrészt Ibizán vagy Mallorcán találkoznak egy-egy nyaralás alkalmával, a VR46-os növendékek pedig pályafutásuk kezdete óta együtt edzenek.

Csapatfőnöke szerint Bagnaiának még fejlődnie kell, de mentalitása olyan, mint Stoneré

A KTM tanácsadója, Heinz Kinigadner, aki 1984-ben és 1985-ben 250 köbcentis motokrossz világbajnok volt, csodálkozik a sztárok békés egymás mellett élésén a királykategóriában:

„Régebben a Forma-1 tele volt egoistákkal, gondolok itt Laudára, Sennára, Prostra, Mansellre és Bergerre. Rossi idejében is hasonló volt a helyzet. Ma a MotoGP-ben minden ellenfél barát, megölelik egymást a parc fermében. Az egyetlen kivétel Marc Márquez, aki aligha megy oda egy versenyzőhöz, hogy megnézze, jól van-e, miután kiütötte őt a futamból. Egyedül Jack Miller nyitja ki néha a száját, de ő is inkább óvatosan.”

„Néhány versenyzőből hiányzik a gyilkos ösztön. A mi időnkben ez másképp volt. A motokrosszban akkoriban az volt a mottó: csak a földön fekvő ellenfél a jó ellenfél.”

„Ez csak show a kamera előtt, a valóságban nem vagyunk barátok” ─ viccelődött Pecco Bagnaia a Marco Bezzecchivel és mentorával, Valentino Rossival való közös ünneplés után Ausztriában.

„Sok időt töltünk együtt a pályán kívül is. Beszélgetünk a motorokról is, ez egyértelmű, de leginkább más dolgokról van szó. Az Akadémia összes srácával jó a kapcsolat. Szerintem ez nagyszerű, barátok vagyunk, és mi sem félünk kimondani, amit gondolunk.”

Bezzecchi egyetértett: „Én is így látom, sok éve ismerjük egymást, talán tíz éve. Pecco már akkor az Akadémia tagja volt, amikor én csatlakoztam, és már korán elkezdett velem foglalkozni. Így alakult ki ez a kapcsolat, és most már nagyon jó barátok vagyunk. Igazából nem sokat beszélgetünk a motorokról, ezt csak a versenyhétvégéken tesszük.”

„A Forma-1-es versenyzők nem bánnak ilyen közvetlenül egymással” ─ jegyezte meg Heinz Kinigadner. „Max Verstappen és Lewis Hamilton soha nem mennének el egymással pizzázni.”