back to top
2024. május 06. 09:09
KezdőlapMotoGPMarc Márquez nem akar 2027-ig várni, szabályváltoztatásokat sürget

Marc Márquez nem akar 2027-ig várni, szabályváltoztatásokat sürget

Marc Márquez ismét figyelmeztetett a fejlett aerodinamika hatására a MotoGP-ben, hozzátéve, hogy 2027-ig várni a szabályok megváltoztatásával „túl késő”.

A szigorúbb guminyomás-ellenőrzéssel és a stop-go jelleggel együtt a leszorítóerő és a poros levegő hatását nevezték meg a múlt hétvégi osztrák MotoGP-n az előzések hiányának okaként.

„Erről már évekkel ezelőtt is beszéltem” ─ mondta Marc Márquez, amikor a vasárnapi show minőségéről kérdezték. „Vannak, akik az aerodinamikai dolgok ellen, mások mellette vannak.”

Szuperalkura készül a Honda és a KTM, de milyen szerepe lehet Marc Márqueznek?

„Ha mondasz valamit [az aero ellen], akkor az emberek azt mondják, hogy ‘azért, mert nem tudsz alkalmazkodni ezekhez az aerodinamikákhoz’. Tudsz alkalmazkodni, de a tényleges show most sokkal inkább a motorodtól függ, mert ha nincs meg az aerodinamikád, akkor tapadásod sincs. Ilyenkor a támadás és a versenyzők megelőzése egyre nehezebbé válik. Olyan lesz, mint a Forma-1. A Forma-1 pedig pont az ellenkező irányba halad.”

„Úgy tűnik, hogy [az F1] kevesebb leszorítóerőt akar. Mi pedig az ellenkező irányba haladunk. Minden alkalommal nagyobb, nagyobb, nagyobb, nagyobb. Úgy néz ki, hogy 2027-ben ez változni fog, de az már túl késő lesz.”

A technikai szabályok jelenlegi ötéves ciklusa 2026 végéig tart. Bármilyen változtatás addig csak biztonsági okokból vagy a gyártók egyhangú beleegyezésével történhet.