back to top
2024. május 02. 01:32
KezdőlapMotoGPAz önkritikus Quartararóra nagy hatással volt Marc Márquez küszködése és bukássorozata

Az önkritikus Quartararóra nagy hatással volt Marc Márquez küszködése és bukássorozata

Fabio Quartararo elárulta, a Német Nagydíj nagy hatással volt rá Marc Márquez miatt. A Yamaha pilótája saját magát is felelősnek tartja a kialakult helyzetért.

A MotoGP idei szezonjára mélypontra kerültek a japán gyártók. A Yamaha és a Honda a vonatkozó tabella utolsó két helyét foglalják el, és jelenleg teljesen sansztalannak tűnik, hogy egymáson kívül bárkivel is harcolhatnának a jobb pozícióért. Mindezt annak ellenére, hogy a mezőny legjobbnak tartott versenyzői közül egyet-egyet foglalkoztatnak Fabio Quartararo, illetve Marc Márquez személyében.

Mindkét világbajnok számára óriási csalódást jelent ez a szezon, hiszen nemhogy a győzelemre nincs esélyük, de a dobogóért is ritkán küzdhetnek. Ami a francia pilótát illeti, ő riválisa teljesítményét is figyelemmel kíséri, és már többször megnyilvánult róla. Most pedig elárulta, hogy a Német Nagydíj hétvégéjén történtek, illetve Márquez bukásai elgondolkodtatták őt.

„A verseny, amely nagy hatással volt rám, az a sachsenringi volt, különösen a sprintfutam – utalt arra a helyszínre, ahol a spanyol motoros korábban legyőzhetetlen volt vasárnaponként, de idén ötször is bukott. – Marc példáját veszem, mert számomra ő a referencia a motorozásban. A Sachsenringen minden versenyt megnyert, amelyen [elindult], idén pedig kilencedik és tizedik a sprinten [valójában a tizenegyedik lett – a szerk.]. Nem hiszem, hogy egy év alatt elfelejtett volna motorozni. Látjuk, hogy a motor sokszor fontosabb a versenyzőnél.”

Quartararo ultimátumot adott a Yamahának, aztán átgondolta kijelentését

A két gyártó között a szezon felénél pontegyenlőség van, és bár Álex Rins austini győzelme miatt a Honda áll előkelőbb pozícióban, a látottak alapján talán mégis a Yamaha van kevésbé kilátástalan helyzetben. Utóbbi versenyzői ugyanis a motor adottságai miatt kevesebbet buknak, míg a riválisnál már három állandó pilótának is kellett futamot kihagynia sérülés miatt. Ettől függetlenül persze a Yamahának is javulni kell, és ezt Quartararo is tudja.

„Vannak gyengébb és erősebb pontjaink – fogalmazott a 2021-es MotoGP-világbajnok, majd arra is kitért, hogy ők miért buknak ritkábban. – A motorunk nem reagál annyira agresszívan, mint a Honda. Mindkettőnek megvannak a maga tulajdonságai, de jelenleg sok minden megnehezíti, hogy az első helyekért harcoljunk.”

A közvélemény hajlamos a gyártókra fogni a visszaesést, és a versenyzők felelőssége nem nagyon merül fel, főleg a két sztár esetében. Quartararo azonban most önkritikusan fogalmazott ezzel kapcsolatban. Bár tavaly egészen az utolsó futamig harcban volt a világbajnoki címért, a visszaesés már jóval korábban elkezdődött, ám ő nem változtatott időben a hozzáállásán.

„Nem reagáltam elég gyorsan ahhoz, hogy megváltozzak mint versenyző – ismerte el. – A mostani motorunk nem alkalmas a győzelemre, de fejben nyerni akartam. A végén, amikor az ember már száz százalékon van, többet akar nyújtani. A [szezon] első részében sokkal többet kellett volna tanulnom, mint amennyit tanultam, ami semmi nem volt. Tanulnom kellett volna a hibáimból, a nehéz pillanatokban szerzett tapasztalataimból. A második részében változtatni akarok ezen. Száz százalékot akarok nyújtani anélkül, hogy az eredményt nézném.”