back to top
2024. május 02. 13:42
KezdőlapMotoGPA fejlődő KTM csapatfőnöke elárulta, melyik döntésüket sajnálják igazán

A fejlődő KTM csapatfőnöke elárulta, melyik döntésüket sajnálják igazán

Francesco Guidotti elárulta, Miguel Oliveira tavaly év végi távozását nagyon sajnálják a KTM-nél, de szükséges lépés volt. Az osztrákok gyári istállójának csapatfőnöke annak kapcsán is megszólalt, hogy több embert is elhoztak a Ducatitól.

Az elmúlt időszakban a KTM jelentős mértékben fejlődött. Ennek már tavaly is megvolt az előjele, hiszen a gyári alakulat a második helyen végzett a csapatok közötti bajnokságban, de a gyártóknál akkor még csak negyedikként zártak. Mostanra viszont nagyon úgy tűnik, hogy a Yamaha mellett az Apriliát is lehagyták, így már csak a Ducati van előttük.

Igaz, ehhez kellett hozni némi áldozatot is. A KTM ugyanis az idei szezonra szerződtette Jack Millert, így Miguel Oliveirának nem maradt hely a gyári istállónál. Miután a portugál versenyző nem volt hajlandó visszatérni a Tech3-hoz, kénytelenek voltak elengedni őt az RNF Apriliához. Francesco Guidotti elárulta, ennek egyáltalán nem örültek.

„Nagyon sajnáljuk, hogy el kellett küldenünk egy olyan gyors versenyzőt, mint Oliveira, miután nem találtunk kompromisszumot – nyilatkozta a Red Bull KTM csapatfőnöke a La Gazzetta dello Sportnak. – Azonban szükségünk volt a változásra, mert négy, kizárólag KTM-es tapasztalattal rendelkező pilótával egy nehezen menedzselhető körforgásba kerültünk. Szükségünk volt valakire, akinek van tapasztalata máshonnan, hogy segítsen megérteni a problémákat. Az volt a szerencse, hogy Jack Miller megerősítette, amit már korábban is gondoltunk. Már korábban is egy olyan fejlesztési úton jártunk, amely helyesnek bizonyult, és a kis lépések helyett fontos előrelépésekbe kezdtünk.”

Szuperalkura készül a Honda és a KTM, de milyen szerepe lehet Marc Márqueznek?

Bár a pályán nyújtott teljesítménye sokszor hagy kívánnivalót maga után, Miller kétségtelenül hasznos tapasztalattal rendelkezik a KTM számára, hiszen a mezőny legjobb motorjával rendelkező gyártótól, annak is a gyári csapatától érkezett. Persze nem ő az egyetlen igazolás a közelmúltból, hiszen Guidottiit is 2021 decemberében nevezték ki. Mindez persze egy folyamat része volt.

„Mattighofenben 2021-ben megértették, hogy sebességet kell váltanunk, ezért végrehajtották egy módosításról szóló programot – magyarázta az olasz szakember. – Örülök, hogy engem választottak, de ez a változás a csúcson hozott döntés eredménye. Mint minden területen, ha az ember fejlődni akar, olyan embereket kell felvennie, akik szakértői az adott területnek. A fejlődésért viszont nem csak nekem jár az elismerés. Volt egy vállalat, amely megértette, ideje tempót váltani, hogy elmozduljon egy olyan menedzsmenttől, amelyben a semmiből indulva, véletlenszerűen kellett lövöldözni. Aztán pedig, miután elértünk egy bizonyos szintet, a struktúrától kezdve minden jobb lett, és a részletekre összpontosítottunk.”

Ráadásul nem Miller az egyetlen, akit a KTM elhozott a közelmúltban rendkívül sikeressé váló Ducatitól. Vele együtt érkezett a főmérnöke, Christian Pupulin, rajtuk kívül pedig Fabiano Sterlacchinit technikai igazgatónak, Alberto Giribuolát teljesítménymérnöknek szerződtették. Guidotti kiemelte, az a fontos, hogy olyan rendszer épüljön fel, amelyben adott esetben ki lehet cserélni az elemeket.

„Egyértelmű, hogy a növekedéshez meg kell nézni, ki a referencia – folytatta. – Nem hiszem, hogy a Ducati számára ez gondot jelentett, mert a mára elért szinten a szervezet többet számít. Kicsit a japán módszerre hasonlított, ha össze akarjuk vetni. Ez egy jól bevált rendszer, ahol még az emberek kicserélésével is jól forognak a fogaskerekek. Itt, a KTM-nél fel kellett gyorsítani a folyamatot, logikus, hogy a paddockban halásztak [embereket].”