back to top
2024. július 04. 12:52
KezdőlapMotoGPHatalmas tömegbukás és Bagnaia borzalmas balesete után kettős Aprilia-győzelmet hozott a Katalán...

Hatalmas tömegbukás és Bagnaia borzalmas balesete után kettős Aprilia-győzelmet hozott a Katalán Nagydíj

Drámai eseményekkel kezdődött a Katalán Nagydíj a MotoGP-ben, ugyanis az 1-es kanyarban tömegbaleset történt, pár pillanattal később pedig Brad Binder átment a highside-ot bemutató Francesco Bagnaia lábán. Az újraindított versenyen Aleix Espargaró győzött, miután felülkerekedett csapattársán, a sokáig vezető Maverick Viñalesen.

Az egyaránt izgalmas csatákat hozó Moto3-as és Moto2-es futam után szokás szerint a MotoGP főversenyével zárult a Katalán Nagydíj hétvégéje. A pole pozícióból Francesco Bagnaia indulhatott, mellőle két apriliás versenyző, Maverick Viñales és Miguel Oliveira kezdhette meg a 24 körből álló küzdelmet. A sprintet behúzó Aleix Espargaró a negyedik helyről várhatta a piros lámpák kialvását, míg az összetettben a címvédőhöz legközelebb állók közül Jorge Martín az ötödik, Marco Bezzecchi tizedikként startolt. Ami a gumiválasztást illeti, az első abroncs mindenkinél közepes, a hátsó pedig a tizenegyedik helyről kezdő Marc Márquez és az utolsóként induló Iker Lecuona kivételével szintén, ők ketten a lágyat választották.

Idén összejött a matek, Aleix Espargaró 12, azaz 12 kör után győzelmet szerzett hazai pályán

A rajt aztán a tavalyinál is több résztvevős tömegbalesetet hozott. Enea Bastianini nekiment Johann Zarcónak, aminek következtében ők ketten, valamint Bezzecchi, Álex Márquez és Fabio Di Giannantonio is elesett. Az igazi dráma azonban ezután jött, ugyanis Bagnaia egy óriási highside-ot produkált, Brad Binder pedig keresztülment a lábán. A címvédőt kórházba szállították, az pedig talán jó jel, hogy a beavatkozók felfelé mutatott hüvelykujjal jelezték, hogy a körülményekhez képest jó az állapota. A versenyt természetesen félbeszakították.

Óriási tömegbaleset a Katalán Nagydíjon, Bagnaiát elgázolták

A bokszutcát 14:21-kor nyitották ki újra, és Bagnaiát, valamint az orvosi központot szintén meglátogató Bastianini kivételével mindenki visszatért a rajtrácsra. Utóbbi ráadásul hosszú körös büntetést kapott, amelyet így Misanóban kell letöltenie. A gyári Ducati számára tehát katasztrofálisan indult a futam, de nyilvánvalóan ezúttal nem az eredmények, hanem a címvédő állapota volt a legfontosabb. Az újraindított verseny 23 körből állt.

A második rajtot Martín kapta el a legjobban, mögötte pedig a két Aprilia foglalta el a második, illetve a harmadik helyet. Viñales azonban még az 1. körben megelőzte a Pramac versenyzőjét, így átvette a vezetést. Espargarónak ugyanez nem jött össze, így maradt a harmadik helyen Oliveira és Zarco előtt.

A 2. körben Binder megelőzte Álex Márquezt, így feljött a hetedik helyre közvetlenül csapattársa, Jack Miller mögé. Nem sokkal később aztán megtörtént a helycsere a két gyári KTM között, de a dél-afrikai pilóta hátránya több int fél másodperc volt Zarco mögött. A francia pilóta hátránya ennél is nagyobb, közel 1 másodperc volt Oliveira mögött.

A következő körben Espargaró maga mögé utasította Martínt, így feljött a második helyre. Oliveira szintén gyorsabb volt a bajnokság második helyezettjével, és ezt a 4. körben pozícióra is váltotta. Ugyanebben a körben Binder technikai hiba miatt kiesett, ahogyan Pol Espargaró is még a futam elején.

Ezt követően a két gyári Aprilia minimálisan ellépett, ők ketten viszont viszonylag közel maradtak egymáshoz. Kettőjük között azonban nem volt csata, ellentétben Oliveira és Martín között, hiszen a spanyol pilóta a 10. körben megelőzte az RNF Aprilia versenyzőjét. Nem sokkal korábban Álex Márquez maga mögé utasította Millert, így feljött a hatodik pozícióba. Mindeközben Raúl Fernández szintén kiszállt, ugyancsak műszaki hiba miatt.

A következő körben Espargaró tempója jelentősen visszaesett, és Viñales előnye másfél másodpercre nőtt, miközben Martín közelebb került hozzá, bár az ő lemaradása így is tetemes volt. A mezőny rangidőse azonban fokozatosan visszazárkózott, és a 14. körben már 1 másodpercre csökkentette a különbséget.

Sőt, Espargaró 6 körrel a vége előtt utolérte csapattársát. Sőt, két körrel később az 1-es kanyarban el is ment mellette, és kiterelte őt a pályáról. Viñales gumijai nagyon elfogytak, és már hátrafelé kellett tekintgetnie, hiszen Martín közeledett rá. Aztán viszont ő közeledett csapattársára, de a sorrend már nem változott az élen, így Espargaró nyert Viñales és Martín előtt. A Pramac versenyzője 50 pontra csökkentette a hátrányát Bagnaiával szemben, akinek az állapota kérdéses.

A Katalán Nagydíj MotoGP-futamának végeredménye