back to top
2024. május 05. 18:05
KezdőlapSuperbikeHivatalos: Jonathan Rea veszi át Razgatlıoğlu helyét a Yamahánál

Hivatalos: Jonathan Rea veszi át Razgatlıoğlu helyét a Yamahánál

A Yamaha bejelentette, hogy a BMW-hez távozó Toprak Razgatlıoğlu helyére egy másik Superbike-világbajnokot igazolt Jonathan Rea személyében. A felek két évre szóló szerződést kötöttek egymással.

Május végén robbant a bomba, miután a Yamaha bejelentette, hogy Toprak Razgatlıoğlu év végén elhagyja a japán gyártót, majd nem sokkal később a BMW közleményéből kiderült, hogy a török versenyző náluk folytatja pályafutását. Egészen idáig kérdéses volt, hogy ki lesz az utódja, most pedig megérkezett a válasz.

2021 világbajnokának helyére nem kisebb név érkezik, mint Jonathan Rea, a Superbike hatszoros világbajnoka, egyben a sorozat történetének legeredményesebb versenyzője. A brit pilóta eddigi sikereinek helyszínét, a Kawasakit hagyja ott a másik japán alakulat kedvéért. A közleményből az is kiderült, hogy a felek kétéves szerződést kötöttek. Jövő évi csapattársa az istálló jelenleg is a gyári istállót erősítő Andrea Locatelli lesz.

Rea 21 évesen, 2008-ban mutatkozott be a sorozatban a Ten Kate Honda színeiben, igaz, akkor még csak két futamon indult. A következő idényben már egész évben versenyzett, Misanóban pedig megszerezte élete első futamgyőzelmét. A bajnoki dobogó azonban sokáig nem jött össze neki, egészen 2014-ig kellett várni arra, hogy a harmadik helyen végezzen.

Hivatalos: csapatot vált a Yamaha világbajnok versenyzője

Pont abban az évben, mikor elhagyta a Hondát, és a következő évet már a gyári Kawasakinál kezdte meg. A váltás nem is hozhatott volna ennél nagyobb sikert: Rea azonnal világbajnoki címet szerzett, amelyet aztán ötször is meg tudott védeni. Ezzel övé a legtöbb végső győzelem, és természetesen a sorozatban elért vb-címek tekintetében is vezet.

Sőt, emellett még számos rekord fűződik a nevéhez. Övé a legtöbb futamgyőzelem (119), a legtöbb dobogó (256), valamint ő futotta meg a legtöbbször az adott futam leggyorsabb körét (102). Mára több mint 6000 pontot gyűjtött a kategóriában, és 2009 óta minden szezonban nyert legalább egy futamot. Bár 2021-ben Razgatlıoğlu, majd tavaly és idén Álvaro Bautista is eredményesebb volt nála, azt továbbra is elmondhatja magáról, hogy 2014 óta minden évben a bajnoki dobogón zárt.

„Nagyon örülünk, hogy üdvözölhetjük Jonathant a Yamaha családjában, és rendkívül motiváltak vagyunk azt illetően, hogy a jövőben vele dolgozunk – jelentette ki Eric de Seynes, a Yamaha európai leányvállalatának elnök-vezérigazgatója. – Ugyanúgy motivációt jelent nekünk a győzelem, és ugyanúgy szenvedélyesek vagyunk a Superbike-vb iránt. Hozzá hasonlóan mi is világbajnokok voltunk az elmúlt években, és ismét szeretnénk a dobogó legfelső fokára állni. Jonathan lendülete, elszántsága és sikeréhsége nem változott a pályafutása során, és ezek a tulajdonságok hozzájárulnak majd a jövőbeli közös sikereinkhez. Őszintén hiszünk abban, hogy Jonathan tovább gyarapíthatja világbajnoki címeinek számát, még nagyobbra írva ezzel a nevét a történelemkönyvekben, és ugyanennyire biztosak vagyunk abban, hogy ezt velünk együtt érheti el. Keményen dolgozunk azon, hogy tovább javítsuk a futamokon bevált Yamaha R1-esünket, hogy pontosan azt nyújtsuk Jonathannek, amire szüksége van ahhoz, hogy 2024-ben és 2025-ben elérje a saját és a Yamaha céljait.”