back to top
2024. május 04. 06:19
KezdőlapMotoGPQuartararo elfogadhatatlannak tartja a Bagnaia horrorbalesete után történteket

Quartararo elfogadhatatlannak tartja a Bagnaia horrorbalesete után történteket

Fabio Quartararo szerint elfogadhatatlan, hogy Francesco Bagnaia balesetét még akkor is visszajátszották a múlt heti Katalán Nagydíjon, amikor a mezőny nagy része az újraindításra készült. Marc Márquez egyetértett azzal, hogy a versenyzőknek ez nehéz, de több szempontból is árnyalta a képet, ahogyan Johann Zarco is.

Francesco Bagnaia ijesztő balesetet szenvedett a Katalán Nagydíj első körében, miután egy highside-ot követően Brad Binder áthajtott a lábán. A címvédő szerencsére zúzódásokkal megúszta a történteket, és már Misanóban is versenyezhet. A bukás természetesen a csütörtöki sajtótájékoztatón is téma volt, és amellett, hogy az olasz pilóta elárulta, hogyan élte meg belülről, a többiek is elmondták a meglátásaikat.

Bagnaia: Drámai volt a helyzet, csak reménykedtem, hogy nem találnak el

Többek között a közvetítésről is szó esett. A MotoGP Twitter-oldalán nagyon hamar kiírták, hogy Bagnaia eszméleténél van, de ugyanez történt Pol Espargaró portimãói esése után, amely végül rendkívül súlyos következményekkel járt. Utána amellett, hogy jó néhányszor visszalassították, a család és a versenyzőtársak reakcióját is megmutatták, és ez a rendezési elv Fabio Quartararónál kiverte a biztosítékot.

„Számomra elfogadhatatlan [ezt] megmutatni – nyilatkozta. – Egyszer meg lehet, de végső soron utána az összes többi srác elindul. Egyszer megmutatja az ember, de utána gondolni kell arra, hogy van még húsz másik versenyző, aki mindjárt indul. Már így is nehéz mentálisan, aztán még egy nagy bukást is látunk. Végül a pilóta jól volt, de sokkal rosszabb is lehetett volna. Tudjuk, hogy amikor kiírják, hogy »a versenyző rendben van«, sosem tudhatjuk, hogy eltört egy karja és két lába, vagy semmi [komoly nem történt]. Az, hogy egyszer [megismétlik], számomra rendben van, de hogy az [újraindított] futamunk előtt is visszajátszották, az nem volt szép.”

Ez utóbbival Jorge Martín és Marco Bezzecchi is egyetértett, és mindketten kijelentették, hogy a balesetnek a közvetlenül az újraindítás előtt történő visszajátszása nem volt optimális. Marc Márquez szintén megszólalt ezzel kapcsolatban, és amellett, hogy bizonyos szempontból egyetértett kollégáival, rámutatott, hogy egyrészt nem volt kötelező nézni a képernyőt, másrészt a televízió előtt ülők nyilvánvalóan kíváncsiak voltak arra, hogy mi és hogyan történt.

„Valóban, a versenyzők számára nagyon nehéz, hogy ennyiszer látják azt a bukást, különösen akkor, amikor újra ki kell menni a pályára – kezdte. – Pecco jól volt, és a pályabírók is azt mondták, hogy jól van. A mentősöktől kapták az információt, hogy rendben van, csak mindent ellenőrizni kell. Ez a show része. Igaz, hogy nem kell sokszor megmutatni [a visszajátszást], de ez nem az én döntésem. Én kikapcsoltam a tévét, és teljes mértékben a dolgomra koncentráltam. Ha az ember megnézi az interneten a kameraállásokat egy balesetről és egy győzelmi [befutóról], akkor [látja, hogy] a bukásról több van. Szóval ha ezt akarják látni, a képeket készítő embereknek meg kell mutatniuk. A pilótáknak viszont ez nagyon nehéz. Őszintén szólva nem tudom, hányszor mutatták, mert kikapcsoltam a tévét.”

Kell egy határ, de sürgősen

Párhuzamba állítva MotoGP-t a négykerekű királykategóriával, azaz a Forma–1-gyel, utóbbinál az a rendezői elv, hogy amíg nem győződnek meg, hogy a balesetet szenvedő pilóta nem szenvedett komoly sérüléseket, addig nem mutatják meg az incidenst. A MotoGP-ben viszont más a helyzet, amire Bagnaia esete is rámutatott, hiszen a nézők még sokáig nem tudták, milyen állapotban van, amikor már jó néhányszor láthatták a bukást. Ezzel Johann Zarco is tisztában van.

„Az alapján, amit a tévében megfigyeltem, amint kiderül, hogy a versenyző életben van, máris mutatják a bukást – fogalmazott. – Ha a pilóta meghalt, egyáltalán nem mutatják. Nehéz megmondani, de az emberek ezért is kapcsolják be a tévét. Amikor a veszélyről beszélünk, és arról, hogy valaki meghalhat, az érdekessé válik. Nem tudom, mit mondhatnék még.”